Savanoriams, kurie priešpiečiams pasirinko gausiai sočiaisiais riebalais praturtintus užkandžius, kone iškart pastebėtas darbinės atminties sumažėjimas.
Bet tų, kurie rinkosi sveikus nesočiuosius riebalus, randamus tokiuose produktuose, kaip avokadai ar žuvis, koncentracija išliko tame pačiame lygyje.
Jau ankstesni tyrimai parodė, kad nuolat vartojamas greitasis maistas gali paveikti dėmesį.
Bet šįkart, kaip manoma, pavyko parodyti, kad užtenka vos vieno nesveiko užkandžio, kad iškart būtų sutrikdyta smegenų veikla.
JAV Ohajo valstybinio universiteto mokslininkai sako, kad žalingosios sočiųjų riebalų rūgštys, esančios greitajame maiste, patenka į kraujotakos sistemą ir pereina smegenų barjerus, pakenkdamos protinei veiklai.
Mokslininkai surinko 51 vidutinio amžiaus moterį ir davė joms tokių riebių užkandžių, kaip bulvių traškučiai ar mėsainiai, o vėliau vertino jų gebėjimą atlikti testus, parodžiusius jų dėmesingumą ir sugebėjimą susitelkti, tokius, kaip būtinybę paspausti ant paveikslėlių ekrane.
Vėliau tos pačios moterys pakartojo eksperimentą. Šįkart testą jos atliko, pavalgiusios sveikesnių salotų, apšlakstytų saulėgrąžų aliejumi.
Rezultatai parodė, kad smegenų veikla suprastėjo praėjus vos porai valandų po to, kai suvalgė nesveiko maisto. Bet dėmesys išliko nepakitęs, pasirinkus sveiką patiekalą.
Aprašydami atradimus mokslininkai pastebėjo, kad ankstesnių tyrimų metu buvo aptikti pažintinių sugebėjimų sumažėjimai po to, kai bent penkias dienas žmonės maitinosi nesveikai.
„Bet mūsų tyrimas rodo, kad užtenka tik vieno valgio, praturtinto sočiaisiais riebalais, kad būtų sutrikdyta atmintis. Šie atradimai leidžia daryti prielaidą, kad produktyvumą darbe gali sumažinti vos vienas valgis“, – rašė tyrimo autoriai.
Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti mokslo žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“.