Dietologė apie aliejaus naudą: lietuviams reikėtų žinoti daugiau

2020 m. vasario 21 d. 19:46
Maisto ruošimas be aliejaus sunkiai įsivaizduojama. Įvairūs aliejai reikalingi ne tik skirtingiems patiekalams ruošti – juose daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų.
Daugiau nuotraukų (2)
Nors prekybininkai sako, kad rinkdamiesi aliejų žmonės vis dažniau galvoja apie sveikatą, dietologė Daiva Markauskaitė pastebi: šio produkto vartoti jie galėtų ir dar daugiau.
Aliejumi galima gardinti ir košę
Aliejus maisto ruošimui naudojamas labai plačiai. Jis ne tik naudojamas kepimui, bet ir praturtina maistą, padaro jį sotesnį, pagerina skonį, suminkština marinuojamą mėsą. Jo galima pilti ne tik į salotas, bet ir ruošiant sriubą ar košę.  
„Turbūt nepavyks visiškai išvengti kepimo aliejuje, bet tai daryti reikėtų kiek įmanoma rečiau. Salotose aliejus – įprastas dalykas, bet ne kiekvienas žino, kad aliejumi labai tinka pagardinti ir daugelį košių ar sriubą. Be to, reikia nepamiršti, kad aliejus – natūralus konservantas, tinkantis marinavimui“, – pasakojo D.Markauskaitė.
Praturtina organizmą ir suteikia skonio
Visuose aliejuose yra nesočiųjų augalinių riebalų, kurie yra naudingesni ir sveikesni nei gyvūninės kilmės sotieji riebalai. Augaliniai riebalai užtikrina normalią medžiagų apykaitą, dėl jų organizmas lengviau pasisavina riebaluose tirpius vitaminus. Aliejuje esančios medžiagos padeda atkurti odos, nagų ir plaukų grožį, padeda atitolinti senėjimą, gerina smegenų, širdies veiklą.
Aliejų patariama rinktis kuo geresnės kokybės, geriausia pirmo spaudimo ir šaltai spaustą. Pasak dietologės, populiariausi išlieka saulėgrąžų, rapsų ir alyvuogių aliejai. 
„Tai suprantama, nes kasdieniam naudojimui tikrai užtenka ir jų, ypač jei renkatės kokybiškus produktus. Tačiau atsižvelgiant į aplinkybes ir poreikius reikėtų vartoti ir kitų, retesnių, sunkiau išgaunamų, bet ir ypatingomis savybėmis pasižyminčių aliejų. 
Daugiausia jie yra spaudžiami iš įvairių augalų sėklų ir riešutų. Pavyzdžiui, kanapių aliejus vertinamas dėl organizmui labai naudingų omega riebalų rūgščių ir vitamino D. O sveikatai labai naudingas arganų riešutų aliejus dar ir suteikia patiekalams pikantišką riešutų ir sezamų sėklų skonį“, – aliejų savybes vardijo dietologė.
Sveika mityba domisi, bet nepakankamai
Tuo metu prekybininkai pastebi, kad pirkdami aliejų, žmonės vis dažniau kreipia dėmesį į tai, kad šis būtų palankesnis sveikatai. 
„Dabar pirkėjai daug labiau rūpinasi kokybe ir sveikata, todėl vis dažniau renkasi būtent ypač tyrą alyvuogių aliejų. Vis daugiau išprususių žmonių, kurie domisi, skaito, kas naudingiau, kas geriau sveikatai. Tokių daugiausia yra tarp jaunesnių pirkėjų, ypač dėl vaikų atidžiai renkasi produkciją. 
Tačiau ir vyresnio amžiaus pirkėjai dabar vis dažniau atkreipia dėmesį į kokybę ir naudą sveikatai“, - apie pirkėjų įpročius pasakojo Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ aliejumi prekiaujančios bendrovės „Anira“ atstovė  Birutė Budeikienė.
Dietologė D.Markauskaitė pritaria, kad žmonių sąmoningumas, domėjimasis sveikata išaugęs, bet vis dar per mažas.
„Iš savo aplinkos, klientų, profesinio interesų lauko matau, kad daugeliui lietuvių dar trūksta žinių apie sveiką mitybą. Jei kalbėtume apie tuos pačius aliejus, daugeliui dar tikrai reikėtų sužinoti daugiau apie jų naudą ir galimą kur kas platesnį panaudojimą maisto gamyboje. Todėl domėkitės, konsultuokitės su gydytojais ir dietologais – tai padės sveikiau ir geriau gyventi“, – paragino mitybos specialistė.
aliejusgeras aliejus^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.