„Vilniaus duona“ įsipareigojo mažiau naudoti cukraus ir didinti skaidulinių medžiagų kiekį ruginėje bei kvietinėje duonoje, o „Arimex“ numatė dalyje riešutų ir džiovintų vaisių mišinių iš viso nebenaudoti cukraus.
Dar keturios įmonės papildė ankstesnius susitarimus naujais įsipareigojimais: duonos, užkandžių, šaldytos tešlos gamintoja „Mantinga“ įsipareigojo mažinti druskos ir cukrų kiekį savo gaminiuose, „Mars Lietuva“ – druskos ryžių produktuose.
„Orkla Foods Lietuva“ gamins dalį pomidorų padažų, kečupų ir javainių be pridėtinio cukraus, o Kėdainių konservų fabrikas mažins druskos kiekį padažuose, kečupuose ir užtepėlėse bei sočiųjų riebalų kiekį sriubose.
Anot SAM, tai jau trečias tokios sutarties pasirašymas. Pirmą kartą susitarimą pasirašė 11 įmonių, o vėliau – dar penkios.
2018 metais pranešta, kad palaipsniui bus mažinamas cukraus kiekis jogurtuose, kurie skirti vaikams ir tiekiami ugdymo įstaigoms per programą „Pienas vaikams“.
SAM duomenimis, šiuo metu visose ES šalyse, įskaitant Lietuvą, cukraus suvartojama gerokai daugiau, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Tai sąlygoja didelį antsvorio, cukrinio diabeto, vėžio ir kitų susijusių lėtinių ligų paplitimą.
SAM duomenimis, tyrimai rodo, jog šalies gyventojai kasdien su maistu gauna 40 proc. daugiau druskos nei rekomenduoja PSO, 39 proc. daugiau riebalų, 29 proc. daugiau sočiųjų riebalų ir 22 proc. daugiau cukrų.