Jeigu suvalgius porciją avižų dribsnių ar išgėrus stiklinę avižų pieno pastebėjote varvančią nosį – tai nebūtinai sutapimas.
Jei panašūs simptomai kartojasi nuolat – tai gali būti alergija arba netoleravimas baltymui, esančiam avižose. Jis vadinamas aveninu.
Jautrumas avižoms gali nulemti imuninės sistemos atsaką. Imuninė sistema ima reaguoti į „priešą“ aveniną.
Kita priežastis, dėl kurios gali kilti avižų netoleravimas, – glitimas. Nors pačiose avižose nėra glitimo, dažnai vykdoma sėjomaina su grūdais, kurie jo turi: kviečiais, miežiais, rugiais. Arba avižos perdirbamos tuose pačiuose įrenginiuose, ir glitimu „pasidalinama“.
Jei jautrumas kyla dėl glitimo, avižas ir kitas kruopas reikėtų rinktis pažymėtas ženklu „be glitimo“.
Avižų netoleravimas gali pasireikšti bet kokiame amžiuje tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.
Netoleravimo simptomai:
• veido dėmės, sudirgimas, bėrimas;
• egzema;
• dermatitas;
• galvos skausmas;
• perštėjimas burnoje;
• tinimai;
• sloga;
• sinusitas;
• akių perštėjimas;
• pykinimas;
• vėmimas;
• sunkumas pilve;
• sunkumas kvėpuoti;
• astma;
• anafilaksinis šokas.
Simptomai gali pasireikšti iš karto arba tapti lėtiniais, jei avižos valgomos nuolat. Dažniausi lėtiniai simptomai yra skrandžio sudirgimas, uždegiminiai procesai organizme ir lėtinis nuovargis.
Jei netoleravimą kelia glitimas – rinkitės avižas be glitimo. Jei avižos be glitimo sukelia simptomus – atsisakykite avižų dviems ar trims savaitėms. Tada vėl jas įtraukite į meniu. Jei simptomai dingo, o įtraukus į meniu avižas vėl atsinaujino – tai gali būti jautrumas aveninui. Šiuo atveju avižų vartojimą rekomenduojama riboti.
Šaltiniai:
2. Oat Allergy.