„Rudenį ir žiemą pirkėjų susidomėjimas citrinomis ir kitais citrusiniais vaisiais yra didesnis, negu vasarą. Šie vaisiai yra vienas iš geriausių vitamino C ir kitų naudingų medžiagų šaltinis – jie svarbūs sveikai mitybai. Todėl citrinų asortimentą rudenį padidinome trečdaliu“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Kaip svarbus vitamino C šaltinis citrina pasaulyje išpopuliarėjo prieš 300 metų, kai gydytojai atrado, jog vaisiuose esanti medžiaga apsaugo jūrininkus nuo skorbuto ligos. Užtat šiandien maisto ir mitybos ekspertai gali išvardinti aibę vaisių ir daržovių, kuriuose vitamino C ištekliai – net gausesni negu citrinose.
„Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad vienoje citrinoje, sveriančioje apie 100 gramų, yra maždaug 40 miligramų vitamino C. Tai pakankama dienos norma vaikui. Suaugusiam žmogui reikėtų suvartoti dvigubai daugiau.
„Kad nereikėtų raukytis valgant rūgščias citrinas, rinkitės apelsinus – juose vitamino C yra 25 procentais daugiau nei citrinose. Pusantro karto daugiau vitamino C yra persimonuose, kurių sezonas įsibėgėja kaip tik šiuo metu – per savaitę „Maximos“ pirkėjai įsigyja 70 tūkst. kilogramų šių saldžių vaisių“, – sako ekspertas.
100 gramų braškių yra 50 miligramų vitamino C, 100 gramų papajų – 60 miligramų, 100 gramų rambutano – 70 miligramų. „Ragaudami egzotiškus vaisius pirkėjai ne tik atranda naujų skonių, bet ir papildo vitaminų atsargas organizme“, – pastebi A.Poleninas.
Taip pat „Maximos“ maisto gamybos ekspertas siūlo atkreipti dėmesį į daržoves, kurios galėtų rimtai pretenduoti į vitamino C čempiono titulą. Šimte gramų Briuselio kopūstų yra 80 miligramų vitamino C, tokiame pačiame kiekyje brokolių – 90 miligramų, o paprikų – net 150 miligramų.
A.Poleninas primena, kad geriausia vaisius ir daržoves valgyti šviežius, neapdorotus, nes dalis vitamino C suyra verdant ar kepant maistą.
Vitamino C kiekį produktuose taip pat gali paveikti saulės šviesa ir deguonis, todėl šviežias gėrybes namuose reikėtų tinkamai laikyti.