Rafinuotų ir šaltai spaustų aliejų palyginimas: štai ką rinktis

2019 m. spalio 22 d. 08:00
Aliejaus išgavimo procesas
Daugiau nuotraukų (1)
1. Aliejus gaunamas jį išspaudžiant arba taikant dviejų pakopų gamybos procesą – išspaudimo ir ekstrahavimo. Paskui neapdorotas aliejus rafinuojamas arba valomas. Išspaustas aliejus gali būti rafinuojamas švelnesnėmis sąlygomis.
2. Aliejaus rafinavimas – tai daugybė technologinių procesų, kurių metu pašalinamos arba kokybiškai pakeičiamos medžiagos, kurios gali neigiamai paveikti aliejaus kokybę ar žmonių sveikatą. Rafinavimo metu pašalinamos visos sveikatai kenksmingos medžiagos, pavyzdžiui, švinas, arsenas, kadmis, gyvsidabris ir kiti cheminiai teršalai, pavyzdžiui, benzopirolis.
3. Rafinuotas aliejus yra beskonis ir šviesios spalvos.
4. Šaltai spausti aliejai nėra rafinuoti (valyti), todėl jie gaminami iš aukščiausios kokybės žaliavų, kuriose nėra jokių teršalų.
5. Šaltai spausti aliejai turi ryškų skonį ir aromatą.
Rafinuotas aliejus puikiai tinka kepti ir gaminti salotas.
Jo savybės
  • Didelis atsparumas temperatūros pokyčiams kepant.
  • Kepimui rekomenduojama naudoti rafinuotą saulėgrąžų ar rapsų aliejų, kurie puikiai tinka kepti aukštoje, net iki 230 °C temperatūroje.
  • Ilgai išlieka gero skonio ir aromato (nelieka nemalonaus poskonio po kepimo).
  • Šiluminis atsparumas yra 5–10 % mažesnis nei kitų riebalų, po kepimo nuo produktų aliejų galima lengvai nusausinti.
  • Geros savybės kepimui orkaitėje – aliejus puikiai tinka sausainiams kepti, salotoms ir majonezui ruošti.
  • Rafinuotas aliejus neturi ryškaus kvapo ir skonio, o ruošiant patiekalus išryškina produktų skonio savybes.
Šaltai spausti aliejai
  • Gamtai artimas gamybos procesas, augalų sėklos tik mechaniškai išspaudžiamos, filtruojamos ir išgautas aliejus išpilstomas į butelius.
  • Aliejus nevalomas, jis gaminamas iš aukščiausios kokybės žaliavų.
  • Paprastas, natūralus aukščiausios kokybės produktas.
  • Ryškaus skonio ir kvapo aliejus puikiai tinka eksperimentams virtuvėje, naujiems kulinariniams potyriams – tiek norint praturtinti maistą, tiek naudojant kaip prieskonį.
  • Gamtos suteiktas skonis.
  • Naudojamas liaudies medicinoje ir dietose.
  • Tamsaus stiklo butelis apsaugo aliejų nuo oksidacijos ir maistinių medžiagų praradimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.