Todėl šie batonėliai populiarėja ir tarp norinčių numesti svorio, ir sportu besidominčių ar sveikiau gyventi siekiančių žmonių.
Tačiau prieš pirkdami tokį batonėlį pirmiausia paskaitykite sudėtį kitoje batonėlio pakuotės pusėje.
Amerikos maisto naujienų portalas „Food Navigator“ apie baltyminius batonėlius pateikia ne itin geras naujienas. Portale apžvelgta 50 populiariausių baltyminių batonėlių rūšių. Paaiškėjo, kad juose yra itin daug sočiųjų riebalų, kalorijų ir cukraus!
Daugiau nei trečdalyje batonėlių rūšių yra daugiau sočiųjų riebalų nei didelėje amerikietiškoje žiedo formos glazūruotoje spurgoje, o cukraus kiekis viršija net ir tą, kuris yra nesveikame greitajame maiste.
Dažniausiai baltyminiuose batonėliuose galima rasti net 7-10 gramų sočiųjų riebalų – tai prilygsta mėsainiui, ketvirčiui didelės picos ar pakeliui traškučių su padažu.
Kai kuriuose batonėliuose esantis cukraus kiekis tiesiog pribloškia - 20-30 gramų! Panašų cukraus kiekį gausaite suvalgę visą pakelį sausainių su šokoladu.
Jeigu baltymų batonėliai – tikrai reikalingas dienos užkandis, rinkitės tuos, kuriuose mažai sočiųjų riebalų. Yra batonėlių, gaminamų be cukraus.
Dar geresnė idėja – pasigaminti batonėlius patiems. Tuomet būsite tikri, kad batonėliai yra pagaminti iš sveikų ingredientų.
Štai keletas skanių idėjų.
Šokoladiniai baltymų batonėliai su migdolų riešutų sviestu
Reikalingi produktai:
1 puodelis šokolado skonio pieno išrūgų baltymų (angl. whey protein) miltelių;
1/2 puodelio iki miltų sumaltų avižų dribsnių (malti patogu kavamale);
2 šaukštai natūralaus riešutų sviesto;
2 šaukštai kokosų miltų;
1 šaukštas neskrudintos kakavos miltelių;
1/2 puodelio nesaldinto migdolų pieno;
1/3 juodojo šokolado, saldinto stevija, kuriame būtų apie 85 proc. kakavos (pasirinktinai).
Gaminimo eiga
1. Sudėkite į dubenį avižų miltus, baltymų miltelius, kokosų miltus, kakavą ir sumaišykite.
2. Puode išlydykite riešutų sviestą.
3. Supilkite ant visų ingredientų ištirpusį sviestą ir migdolų pieną. Gerai išmaišykite.
4. Lengvai suspauskite masę ant skardos dugno ar kito lygaus paviršiaus ir dėkite valandai į šaldytuvą.
5. Išimkite, padėkite ant kepimo popieriaus ir padalinkite į 4-5 dalis – batonėlius.
6. Puode išlydykite juodąjį šokoladą ir apliekite juo batonėlius (pasirinktinai).
7. Vėl dėkite į šaldytuvą, šį kartą dviem valandoms.
8. Šaldytuve batonėlius galima laikyti 5-6 dienas.
Baltymų batonėliai su džiovintomis uogomis ir migdolais
Reikalingi produktai:
1 puodelis migdolų riešutų sviesto (tinka ir anakardžio riešutų sviestas);
stevijos pagal skonį;
1 puodelis vanilės skonio pieno išrūgų baltymų miltelių;
1/2 puodelio iki miltų sumaltų avižų dribsnių (malti patogu kavamale);
1/4 puodelio džiovintų mėlynių;
1/4 puodelio džiovintų spanguolių;
1/3 puodelio sumaltų (gabaliukais) migdolų;
1/3 puodelio kokoso drožlių.
Gaminimo eiga
1. Puode ištirpinkite migdolų riešutų sviestą ir steviją.
2. Dubenyje sumaišykite baltymų miltelius, maltas avižas ir sumaišykite su ištirpintu sviestu bei stevija. Tešla turi būti tąsi. Jei tokia nėra – įpilkite šiek tiek vandens.
3. Įmaišykite džiovintas uogas.
4. Keptuvėje be riebalų lengvai paskrudinkite maltus migdolų riešutus ir kokoso drožles, užberkite ant batonėlių viršaus.
5. Suspauskite masę ant lygaus paviršiaus ir dėkite į šaldytuvą valandai.
6. Po valandos supjaustykite batonėlius į 5-6 lygias dalis.
Vaniliniai baltymų batonėliai su cinamonu
Reikalingi produktai:
4 porcijos vanilės skonio pieno išrūgų baltymų miltelių;
4 š. kokosų miltų;
130 ml migdolų pieno;
4 riešutų sviesto;
1 a. š. cinamono;
stevijos pagal skonį;
50 g juodojo šokolado, saldinto stevija (~ 85% kakavos).
Gaminimo eiga
1. Dubenyje išmaišykite baltymų miltelius, kokosų miltus, riešutų sviestą ir migdolų pieną. Jei tešla nelimpa – įpilkite dar šiek tiek pieno, kol išsimaišys iki vientisos masės.
2. Jei padarėte per skystą tešlą – įberkite šiek tiek kokosų miltų.
3. Įmaišykite cinamoną ir steviją.
4. Susmulkinkite pusę šokolado į mažesnius gabalėlius ir įmaišykite į tešlą.
5. Lengvai suspauskite tešlą ant lygaus paviršiaus ir dėkite valandai į šaldytuvą.
6. Išimkite iš dubens, padėkite ant kepimo popieriaus ir padalinkite į 5-6 dalis – batonėlius.
7. Puode išlydykite likusį juodąjį šokoladą ir apliekite juo batonėlius (pasirinktinai).
8. Vėl dėkite į šaldytuvą, šį kartą dviems valandoms.
9. Šaldytuve batonėlius galima laikyti 5-6 dienas.
Baltymų batonėliai su vanile ir lazdynų riešutais
Reikalingi produktai:
1 puodelis vanilės skonio pieno išrūgų baltymų miltelių;
¼ puodelio migdolų pieno;
¼ puodelio ištirpdyto lazdyno riešutų sviesto;
½ a. š. vanilės miltelių;
stevijos pagal skonį;
2 šaukštai kokosų miltų.
Gaminimo eiga
1. Dubenyje išmaišykite baltymų miltelius, kokosų miltus, riešutų sviestą ir migdolų pieną. Jei tešla nelimpa – įpilkite dar šiek tiek pieno, kol išsimaišys iki vientisos masės.
2. Jei padarėte per skystą tešlą – įberkite šiek tiek kokosų miltų.
3. Įmaišykite vanilę ir steviją.
4. Lengvai suspauskite tešlą ant lygaus paviršiaus ir dėkite valandai į šaldytuvą.
5. Išimkite iš dubens, padėkite ant kepimo popieriaus ir padalinkite į 3-4 dalis – batonėlius.
6. Vėl dėkite į šaldytuvą valandai.
7. Šaldytuve batonėlius galima laikyti 5-6 dienas.
Traškūs baltymų batonėliai
Reikalingi produktai:
1 puodelis maltų avižų dribsnių;
½ puodelio baltymų miltelių;
10-15 smulkintų džiovintų datulių;
½ puodelio migdolų riešutų sviesto;
100 ml migdolų pieno;
½ a. š. vanilės miltelių;
stevijos pagal skonį;
½ puodelio smulkintų ir keptuvėje pakepintų migdolų;
½ puodelio džiovintų spanguolių.
Gaminimo eiga
1. Puode ištirpinkite migdolų riešutų sviestą ir steviją.
2. Dubenyje sumaišykite pieną, baltymų miltelius, maltas avižas, vanilę ir sumaišykite su ištirpintu sviestu bei stevija. Tešla turi būti tąsi. Jei tokia nėra – įpilkite dar šiek tiek pieno.
3. Įmaišykite džiovintas uogas.
4. Keptuvėje be riebalų lengvai paskrudinkite maltus migdolų riešutus – užberkite ant
batonėlių viršaus ir lengvai įspauskite į paviršių.
batonėlių viršaus ir lengvai įspauskite į paviršių.
5. Suspauskite masę ranka ant lygaus paviršiaus ir dėkite į šaldytuvą valandai.
6. Po valandos supjaustykite batonėlius į 3-4 lygias dalis.