Bazilikai – visiems gerai pažįstamas prieskonis, kuris dažnai naudojamas maistui pagardinti. Šįkart Tautvilė paaiškino, kodėl šias žoleles reikėtų dažniau įtraukti į racioną.
Pask jos, bazilikai – labai puikus vitamino K šaltinis. Šis vitaminas reikalingas kraujo krešėjimui bei kaulų sveikatai užtikrinti. Taip pat bazilikai yra labai svarbūs imuninei sistemai – jis turi priešvirusinių, priešbakterinių savybių ir yra puikus antioksidantas.
„Kitas dalykas, ko tikriausiai nežinote apie bazilikus – jie yra labai naudingi virškinimo sistemai. Vienas pačių pagrindinių dalykų, kurį jis atlieka – sumažina skrandžio opos riziką. Žmonėms, kuriuos kamuoja refliuksas, siūlyčiau įtraukti kuo daugiau bazilikų į savo racioną.
Taip pat bazilikai naudingi, jeigu pučia pilvą, kamuoja nevirškinimas ar vidurių užkietėjimas.
Norėdami apsisaugoti nuo parazitų dažnai vartojame gvazdikėlius, bet tokių pačių savybių turi ir bazilikai, tad įtraukite juos savo racioną“, – paragino Tautvilė.
Dažniausiai baziliais apibarstome paruoštą maistą. Ką dar galima pagaminti, kaip įtraukti bazilikus į racioną?
T.Šliažaitė siūlo pasigaminti salotų – smulkiai supjaustyti bazilikus, sumaišyti su pomidorais, avokadu, pagardinti citrinų sultimis ir alyvuogių aliejaus padažu.
Kitas geriau žinomas receptas – pesto padažas. Jis gaminamas pakankamai paprastai: tereikia sutrinti bazilikus, kietąjį sūrį, kedro riešutus, alyvuogių aliejų ir šiek tiek česnako.
Bazilikai, pasak Tautvilės, labai dera su pieno produktais. Jos pasiūlymas – prisipjaustyti mocarelos, šviežių daržovių ir viską pagardinti dideliu bazilikų kiekiu.
Kitas receptas – ožkų pieno sūrį paskaninti bazilikais, česnakais ir juodaisiais pipirais.
Dar vienas receptas – makaronai su jūros gėrybėmis, paskaninti dideliu bazilikų kiekiu.
Ruošiant maistą galima naudoti ir džiovintus, ir šviežius bazilikus, tačiau reikėtų nepamiršti, kad bazilikai naudingiausi švieži, todėl jų nereikėtų ilgai kaitinti – paruošus patiekalą apibarstyti bazilikais ir dėti į lėkštę.
„Pabaigai norėčiau priminti, kad bazilikus galime naudoti ne tik su pieno produktais ar ruošiant makaronus. Bazilikai puikiai tinka daržovių ir vaisių kokteiliams: sutrinkite didelę saują špinatų, bazilikų, ananasų, bananų, ispaninių šalavijų sėklų ir baltymų miltelių. Taip paruošite subalansuotą kokteilį, kuriame bus ne tik daug maistinių medžiagų, bet ir baltymų“, – dar vienu receptu pasidalijo T.Šliažaitė.