„Ypač merginos ir moterys dažnai laikosi griežčiausių dietų norėdamos atsikratyti riebalų. Išlieja daug prakaito sporto salėje ant bėgimo takelio, tačiau dažnai pamiršta viena: riebalai organizmui taip pat yra labai naudingi“, – teigė vilnietis mitybos specialistas Natas Akmanavičius.
Pasak jo, riebalų privalo būti kiekvieno žmogaus racione. Riebalai nėra susiję, kaip dauguma žmonių mano, su antsvoriu. Antsvoris yra susijęs su kalorijų pertekliumi. Svarbiausia – mityba turi būti subalansuota, joje turi būti visų pagrindinių maisto medžiagų – angliavandenių, baltymų ir riebalų.
Kiek riebalų gali būti žmogaus kūne, kokia jų dalis yra sveika ir normali?
Pasak N.Akmanavičiaus, kūno riebalų masės dalis – tai kūne esančių riebalų ir likusios kūno masės proporcija, kitaip tariant riebalų santykis su raumenimis, kaulais, visais organais, skysčiais ir t.t.
Aktyvios moters kūne riebalų koeficientas turėtų būti 14-20 proc., o būtinas riebalų kiekis kiekvienos moters kūne – ne mažesnis nei 10-12 proc.
Vyro riebalų koeficientas turi būti 6-13 proc., o būtinas kiekis kūne kiekvienam vyrui – 2-4 proc.
Kiek riebalų reikėtų gauti su maistu per dieną?
„Riebalai turėtų sudaryti 20-30 proc. visų per dieną gaunamų kalorijų. Atkreipiu dėmesį, kad 1 g riebalų yra 9 kcal, tad jais negalima piktnaudžiauti – būtina derinti jų kiekį su angliavandeniais ir baltymais“, – pabrėžė N.Akmanavičius.
Pasak jo, individualūs kiekiai skiriasi, ir tai priklauso nuo žmogaus fizinio aktyvumo, asmeninių kūno duomenų.
„Todėl sudarydami mitybos programą dietologai, mitybos specialistai remiasi formulėmis, pagal kurias tiksliai nustatoma maistinių medžiagų paros norma“, – aiškino N.Akmanavičius.
Kada geriausia valgyti riebesnį maistą?
Mokslininkai įrodė,kad didesnis riebalų suvartojimas skatina aktyvina smegenų veiklą. Todėl N.Akmanavičius pataria: geriausia daugiau riebalų suvartoti per pusryčius. Kadangi po jų laukia visa diena, ir organizmui reikia aktyviai funkcionuoti, kad jis tinkamai pasisavintų suvartotus riebalus.
Reguliarus riebalų vartojimas netgi naudingas sveikatai – jis mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, insulto bei širdies ligų rizika. Riebalai aprūpina organizmą maistinėmis medžiagomis, reikalingomis kūno ląstelėms.
Kas gali nutikti lieknėjimo maniakams, kurių kūne visai nebelieka riebalų?
„Kai žmogus praranda daug riebalų, gali vystytis įvairiausi sveikatos sutrikimai – gali sušlubuoti hormonų sistemos veikla, pablogėti atmintis, išsivystyti vitaminų trūkumas organizme. Gali netgi sutrikti rega, pradėti mausti sąnarius, oda gali tapti sausa ir šerpetojanti, jau nekalbant apie tai, kad žmogų gali kamuoti energijos trūkumas“, – įspėjo mitybos specialistas.
Norintiems pasiekti svajonių figūrą ir subalansuotai bei sveikai maitintis N.Akmanavičius rekomenduoja kreiptis į specialistus – dietologus, mitybos specialistus, trenerius.