Anglijos diabeto platformoje (angl. The Global Diabetes Community) teigiama, kad maistas, kurį valgome, gali turėti įtakos bendram kūno pH (ypač šlapimo rūgštingumui).
Tam tikri maisto produktai rūgština, o kiti – šarmina. Kai organizme yra nuolat padidėjęs rūgštingumas, kyla įvairių ligų, įskaitant vėžį, rizika.
Natūralus organizmo pH yra tarp 7.35 ir 7.45. Tai lengvai šarminis lygis. Šarminančios dietos tikslas yra išvengti per didelio organizmo rūgštingumo, palaikyti natūralų pH. Šiuo metu dar tiriama, ar tikrai šarminė mityba tokia veiksminga, tačiau produktai, kurie priskiriami šarminantiems, neabejotinai yra vertingi. Juose gausu fermentų, vitaminų, mineralų ir skaidulų.
Kanados Albertos universiteto medicinos profesorius G.K.Schwalfenberg (2012) nurodo, kad šarminantys produktai naudingi širdžiai, kaulams, imuninei sistemai ir saugo nuo lėtinių ligų.
Organizmą šarminantys produktai:
• daržovės;
• vaisiai;
• uogos;
• alyvuogių aliejus;
• alyvuogės;
• žalumynai;
• laukiniai ryžiai ir kt.
Organizmą rūgštinantys produktai:
• kava;
• juoda arbata;
• alkoholis;
• šokoladas;
• mėsa;
• pieno produktai;
• pomidorų padažas;
• kukurūzų spragėsiai ir kt.