Vengiate cukraus? Vaistininkė įspėjo, kas dar sparčiau augina riebalus

2019 m. birželio 13 d. 06:40
Prasidėjus šiltajam metų sezonui daugelio dėmesį patraukia maisto produktai ar gaivieji gėrimai su užrašais „dietinis“ arba „sumažintas cukraus kiekis“. 
Daugiau nuotraukų (4)
Tikėdamiesi greitai padailinti kūno formas ar pagerinti sveikatą vartodami dirbtinius saldiklius žmonės neretai sulaukia priešingo efekto ar netgi pradeda jausti jiems priklausomybę. 
Vaistininkai įvardijo, kokie mitai dažniausi sklando apie saldiklius ir kaip saikingai vartoti saldiklių turinčius produktus bei kokį pavojų jie gali sukelti. 
Saldikliai virsta riebalais
„Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Lauros Vanagaitės teigimu, apie saldiklius sklando nemažai moksliškai nepagrįstų mitų. Vienas jų – saldikliai padeda mesti svorį.
„Maisto produktai su sumažintu cukraus kiekiu arba cukraus pakaitalais kartais rekomenduojami tiems, kurie yra nutukę, nori numesti svorio. Atliekama daug tyrimų, bet iki šiol vis dar kyla klausimų, ar mes tikrai žinome, kaip saldikliai veikia mūsų organizmą ir smegenis. 
Kol kas vienareikšmiškai pasakyti, kad jie gali padėti sumažinti svorį, gliukozės kiekį kraujyje bei dažniausiai pasitaikančio II tipo cukrinio diabeto riziką, deja negalima. Maža to, realybėje tokių produktų naudojimas pasireiškia tik trumpalaike nauda, o ilgą laiką naudojant įvairius saldiklius svoris gali net padidėti“, – pasakoja vaistininkė.
L.Vanagaitė įspėja, kad ilgai vartojant saldiklių turinčius gėrimus gaunamas energijos perteklius pradeda virsti riebalais, o visi tonizuojantys gėrimai gali sukelti priklausomybę.
„Šiuo metu vienas iš naujausių saldiklių yra išgaunamas iš augalo stevijos. Dažniausiai ant pakuotės rašoma, kad tai – natūralus saldiklis. Tačiau žinoma atvejų, kad kai kurie saldikliai, taip pat ir šis, išbalansuoja cukraus kiekį kraujyje, taip pat reprodukcinę, širdies ir kraujagyslių bei inkstų sistemas. Kadangi žmogaus organizme cukraus pakaitalai nevykdo metabolizmo, vartojant juos dideliais kiekiais gali sutrikti virškinimas, hormonų pusiausvyra ir pakisti gerųjų bakterijų kiekis“, – įspėjo vaistininkė.
Tuščios kalorijos
Saldikliai savo struktūra labai panašūs į cukrų, tačiau kai kurie iš jų yra net kelis šimtus kartų saldesni. Amerikos Maisto ir vaistų administracija (FDA) rekomenduoja apriboti cukraus vartojimą iki 50 g per dieną, tačiau, kaip sako L.Vanagaitė, tikrai ne kiekvienas iš mūsų šios taisyklės laikosi. 
„Dažniausiai saldiklių turintys gėrimai yra saldūs, todėl pajuntamas staigus energijos padidėjimas, tačiau energijos lygis kyla tik tuo momentu, o energijos kompensavimo laipsnis kinta, todėl kasdien tokių gėrimų vartoti nerekomenduojama. Cukraus pakaitalai ir saldikliai yra angliavandeniai, dar vadinami tuščiomis kalorijomis, nes neturi jokių žmogui reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų, baltymų. Jų dedama į sportuojantiems žmonėms skirtus gėrimus, taip pat į specialius gėrimus elektrolitų kiekiui atkurti“, – aiškino pašnekovė.
Saldiklių turintys gėrimai, kaip teigia L.Vanagaitė, yra rekomenduojami vartoti nebent fiziškai aktyviems žmonėms arba skiriami tam tikromis ligomis sergantiems pacientams, kad organizmas būtų apsaugotas nuo išsekimo. 
Pasak vaistininkės , dėmesį į produktų su saldikliais vartojimą ypač reikėtų atkreipti pacientams, vartojantiems antibiotikus. 
„Antibiotikai ir taip sumažina gerųjų bakterijų kiekį organizme, o produktai sus saldikliais gali dar labiau pakenkti žarnyno mikroflorai. Pacientams, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis bei cukriniu diabetu, kartais rekomenduojama keisti įprastą cukrų saldikliais, tačiau būtina sąlyga – saikingai vartoti tik natūralius saldiklius“, – įspėjo L.Vanagaitė. Pasak jos, vartojant daugiau nei vienos rūšies vaistus ar maisto papildus bei saldiklius reikėtų pasitikrinti jų sąveiką.
Klaidina etiketės
Vaistininkė pataria atkreipti dėmesį į maisto produktų etiketes. 
„Neretai galime susidurti su problema, kad ne visi tiekėjai aiškiai pažymi etiketes. Labai dažnai vartotojas gali net nesuprasti, kad išvis vartoja cukraus pakaitalu vadinamus saldiklius. Dažniausiai etiketėse vartotojai mato tik užrašus: neva tai natūralus, mažo kaloringumo, gaunamas iš augalų saldiklis. Tačiau net ir tokios sudėties produktai gali būti pavojingi sveikatai, jei nėra tiksliai nustatyta ir patvirtinta, kad jie yra tikrai saugūs“, - pastebi L.Vanagaitė. 
Kaip pavyzdžius pašnekovė pateikia pomidorų padažų etiketes, ant kurių dažniausiai matomas užrašas „sumažintas cukraus kiekis“, tačiau dažniausiai reiškia, kad produkte bus galima rasti cukraus pakaitalų -  dirbtinių saldiklių.
„Užrašai „dietinis“ arba „sumažintas cukraus kiekis“ lyg ir sudaro įspūdį, kad tai sveikesnis produktas, kuriame mažiau cukraus, todėl skonis ne toks saldus kaip įprastinio. Tačiau įvairios rūgštys, druska, cukrus gerina produktų skonį, o jei rašoma „mažiau cukraus“, tai reikėtų nepamiršti, kad jis visada gali būti pakeistas, pavyzdžiui, sintetiniu saldikliu sukraloze“, – ragina būti dėmesingiems vaistininkė.
Cukrus^Instantpakaitalai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.