Iš tiesų valgyti pusryčiams bananus nėra taip sveika, kaip galbūt manote.
Tiesą sakant, jeigu norite maitintis sveikai ar laikotės dietos, bananu galite sugadinti visą savo dietą. Tačiau neskubėkite jų atsisakyti – žinodami, su kuo reikia valgyti bananus, galėsite sumažinti jų daromą žalą.
Nors bananai yra pelnę gana gerą reputaciją dėl didelio kalio, magnio ir skaidulų kiekio, mitybos specialistas daktaras Darylis Gioffre'as interneto puslapiui „Byrdie“ pasakojo, kad yra ir kita bananų pusė.
„Bananai atrodo kaip puikus pusryčių pasirinkimas skubantiems, tačiau atidžiau pasigilinę pamatysite, kad valgyti vieną bananą nėra teisingas sprendimas, nes 25 proc. jo sudaro cukrus. Bananų glikemijos indeksas – itin aukštas.
Jeigu valgysite vien bananus, nederindami jų su sveikais riebalais, neįsisavinsite daugybės šiame vaisiuje esančių naudingųjų medžiagų. Be to, dėl tokių pusryčių gali padidėti rūgštingumas ir smarkiai šoktelėti gliukozės kiekis kraujyje“, – įspėjo daktaras.
Dėl didelio cukraus kiekio suvalgę bananą mes tuoj pat pajuntame energijos antplūdį, kuriam staiga sumažėjus pasijuntame pavargę ir alkani.
Maža to – D.Gioffre teigė, kad bananai nėra ir tinkamiausias užkandis, padedantis geriau veikti virškinimo sistemai.
„Kai cukrus vartojamas bet kokia forma, jis, kaip ir vynas ar alus, fermentuojasi, ir mūsų kraujyje virsta rūgštimi bei alkoholiu, kas užkemša mūsų virškinimo sistemą“, – paaiškino mitybos specialistas.
Tačiau tai dar nereiškia, kad bananus reikia visiškai išbraukti iš valgiaraščio. Tiesiog valgykite mėgstamiausią savo geltoną vaisių su kuo nors, kas neutralizuoja jo glikemijos indeksą, sukeliamą rūgštingumą ir sulėtina virškinimo procesus.
Labiausiai tam tinka avižinė košė, natūralus jogurtas ar riešutų sviestas.