Socialinė atsakomybė: nuo pieno produktų vaikams iki išskirtinio dėmesio sveikatai

Pirkėjai parduotuvėse įprato skaityti etiketes. Jie domisi, kokia varškės sūrelių, jogurto sudėtis, kokia pieno, kefyro, varškės galiojimo trukmė. Ir perka tai, kas jiems priimtiniausia arba ne kartą išbandyta. Nes visi – jauni arba vyresni, sportuojantys žmonės, vaikus auginantys tėvai – turi savitų poreikių.

 Pasak E.Stasytienės, atsižvelgdama į vartotojų norus įmonė „Pieno žvaigždės“ kuria receptūras ir gamina didelę mitybinę vertę turinčius, sveikatai palankius produktus, pirmenybę teikia socialinei atsakomybei.<br> AP nuotr.
 Pasak E.Stasytienės, atsižvelgdama į vartotojų norus įmonė „Pieno žvaigždės“ kuria receptūras ir gamina didelę mitybinę vertę turinčius, sveikatai palankius produktus, pirmenybę teikia socialinei atsakomybei.<br> AP nuotr.
 Didelė mitybinė vertė, didelis baltymų kiekis ir geras šviežio pieno skonis – tai yra svarbiausios „Dvaro“ pieno savybės.<br>  M.Patašiaus nuotr.
 Didelė mitybinė vertė, didelis baltymų kiekis ir geras šviežio pieno skonis – tai yra svarbiausios „Dvaro“ pieno savybės.<br>  M.Patašiaus nuotr.
 Kiekvieno gaminio kokybė ir sudėtis tikrinama įmonės laboratorijoje. <br>  M.Patašiaus nuotr.
 Kiekvieno gaminio kokybė ir sudėtis tikrinama įmonės laboratorijoje. <br>  M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 27, 2019, 11:44 AM, atnaujinta May 27, 2019, 11:45 AM

Į juos atsižvelgdama įmonė „Pieno žvaigždės“ kuria receptūras ir gamina didelę mitybinę vertę turinčius, sveikatai palankius produktus. Apskritai įmonė visą savo veiklą organizuoja taip, kad pirmenybė tektų socialinei atsakomybei. Todėl ne atsitiktinumas yra ir tai, kad Lietuvos prekybos įmonių asociacija „Pieno žvaigždes“ išrinko socialiai atsakingiausia 2018-ųjų įmone.

„Mūsų įmonės šūkis „Sveikam gyvenimui“ nėra vien gražių žodžių junginys. Esame socialiai atsakingi, todėl produktų gamyboje nenaudojame jokių nereikalingų ingredientų. Taip pat mažiname juose cukraus kiekį, kuriame produktus, turinčius daug baltymų, plečiame ir ekologiškų gaminių asortimentą“, – paaiškino bendrovės „Pieno žvaigždės“ Kauno filialo technologė Edita Stasytienė.

Gaminiuose – daugiau baltymų

Pastaruoju metu žmonės išskirtinį dėmesį skiria visavertei mitybai bei judrumui. Pasirinkus tokį gyvenimo būdą tenka keisti ir mitybos įpročius – rinktis daug baltymų turinčius produktus. Pieno baltymai – kazeinas ir kiti – organizmui yra būtini. Jie naudojami ir kaip energijos šaltinis, ir kaip statybinė medžiaga.

Jogurtas „Graikiška Amfora“, kuriame baltymų yra net triskart daugiau nei įprastiniame jogurte, jau atrado savo pirkėjus. Pernai šių gaminių seriją papildė įvairaus skonio geriamasis to paties prekės ženklo jogurtas, o šiuo metu pirkėjams siūlomas naujausias gaminys – varškė „Graikiška Amfora Protein“ su šilauogėmis, mangais, avietėmis, figomis.

„Matydama pasaulines tendencijas – vartotojų norą įsigyti didesnį kiekį baltymų turinčių gaminių, mūsų įmonė įsigijo specialios įrangos. Ji suteikia galimybę koncentruoti pieno baltymus, todėl nereikia jų dėti papildomai. Taip prasidėjo „Graikiška Amfora“ produktų gamyba“, – sakė E.Stasytienė.

Dietologai šiuos produktus vertina ypač palankiai – jie yra paženklinti Lietuvos dietologų draugijos ženklu.

Dar viena produktų grupė, išsiskirianti dideliu kiekiu baltymų, – „Gamtos“ pasukų varškė. Pasak „Pieno žvaigždžių“ filialo Mažeikių pieninės technologės Vilmos Laukytės-Staniuvienės, jos gamybos technologija padeda išsaugoti išrūginius baltymus, turinčius didelę maistinę bei energinę vertę.

Kalbėdami apie baltymų turtingus gaminius įmonės technologai labai didžiuojasi „Dvaro“ pienu, kuris jau daug metų yra populiariausias pienas Lietuvoje. Jis iš kitų išsiskiria savo ypač geru skoniu, žemesne pasterizavimo temperatūra ir išsaugotais vertingaisiais baltymais. Pasterizuojant tradiciniu būdu ar virinant pieną namuose išrūginiai pieno baltymai yra pažeidžiami – organizmas juos daug sunkiau pasisavina. O štai „Dvaro“ pienas gaminamas pagal unikalią technologiją, kuri leidžia išsaugoti visus vertinguosius baltymus ir natūralų šviežio pieno skonį.

Didelė mitybinė vertė, didelis baltymų kiekis ir geras šviečio pieno skonis – tai yra svarbiausios „Dvaro“ pieno savybės.

Mažiau cukraus

Kaip pieno produktų gamintojai sužino, kokių produktų labiausiai reikia žmonėms? Stebi jų įpročius? Važinėja į tarptautines maisto gamintojus sukviečiančias parodas?

Pasak V.Laukytės-Staniuvienės, visa tai yra būtinybė. Tačiau svarbu atsižvelgti į mitybos specialistų rekomendacijas. Viena tendencijų, kurios laikytis rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija, – cukraus kiekio mažinimas pieno gaminiuose.

„Gamtos“ pasukos, „Gamtos“ pasukų varškė, „Miau“ pieno gėrimai, glaistyti varškės sūreliai „Pasaka“, geriamasis „Graikiška Amfora“ jogurtas, taip pat ir „Jo“ prekės ženklo geriamasis jogurtas su daug vaisių – tai gaminiai, kuriuose cukraus kiekis per pastaruosius porą metų gerokai sumažėjo.

Anot technologų, iš gaminių receptūros visas cukrus iš karto nėra išbraukiamas. Jo kiekis mažinamas po truputį, kad vartotojai įprastų prie besikeičiančio gaminių skonio.

Pasak „Pieno žvaigždžių“ filialo „Panevėžio pienas“ technologės Dalios Mickeliūnienės, pernai „Miau“ pieno gėrimuose pridėtinio cukraus kiekį pavyko sumažinti net trečdaliu. Taip pat pridėtinio cukraus kiekis buvo sumažintas ir visose „Miau“ varškytėse.

Netoleruojantiems laktozės

Pavalgius pieno produktų ima pykinti? Sutrinka virškinimas? Atsiranda nemalonus pojūtis pilve? Gali būti, jog organizmas taip siunčia signalus, kad jis nebegali suskaidyti laktozės. Vis dėlto žmogui reikalingi baltymai ir kitos maistinės medžiagos, esančios pieno gaminiuose.

Į tai atsižvelgdama įmonė „Pieno žvaigždės“ plečia gaminių, kuriuose laktozės kiekis yra sumažintas arba jos iš viso nebėra, asortimentą.

Šiuo metu pasirodė naujas penkių skonių „Pasaka“ geriamasis ekologiškas jogurtas, kuriame, pasitelkus technologijas, laktozės nebeliko, o jo sudėtis papildyta ir probiotikais.

Laktozės nėra ir minėtoje varškėje „Graikiška Amfora Protein“, piene „Mū“. Mažai laktozės, o kartu ir cukraus yra „Gamtos“ sluoksniuotos pasukų varškės desertuose.

„Pasukų maistinė vertė ypatinga, nes jose yra lecitino, papildančio mitybos racioną. Todėl ir pradėjome gaminti raugintas pasukas su skoniais, o vėliau – pasukų jogurtą bei pasukų varškę.“, – paaiškino V.Laukytė-Staniuvienė.

Gausesnė ekologinė linija

Žmonės nori, kad jų valgomas maistas būtų pagamintas kuo natūraliau, švariau, ekologiškiau. Žinodama jų lūkesčius įmonė „Pieno žvaigždės“ pirmoji dar 2006-aisiais Lietuvos vartotojams pasiūlė ekologiškų „Bios“ produktų.

Vėliau ekologiškų produktų asortimentą papildė vaikams skirti ekologiški jogurtai bei keturių rūšių varškytės „Miau“.

Pasak E.Stasytienės, dabar, artėjant vasaros sezonui, vartotojams pateikiama naujiena – ekologiškas geriamasis jogurtas „Pasaka“.

„Geriamieji produktai tampa vis populiaresni Vakarų Europoje, tendencija atėjo ir pas mus. Iki šiol kitų ekologiškų gėrimų neturėjome, tik ekologišką pieną, todėl ir sumanėme ekologinės gamybos liniją papildyti būtent geriamuoju ekologišku jogurtu“, – užsiminė E.Stasytienė.

Ekologiški produktai – tai sertifikuoti žemės ūkio ir maisto produktai, auginami, perdirbami, ženklinami ir realizuojami pagal griežtus reikalavimus. Gaminant ekologiškus maisto produktus griežti reikalavimai keliami ne tik produkto gamybos procesui, bet ir produkto sudėtinėms dalims.

Išskirtinis dėmesys vaikams

Vaikams reikia visavertės mitybos produktų, kuriuose gausu kalcio, baltymų, kitų mikroelementų. Todėl mažiausiems vartotojams „Pieno žvaigždės“ skiria išskirtinį dėmesį. Vaikai dalyvauja jiems skirtų pieno produktų kūrimo procesuose, iš kurių svarbiausias – naujų gaminių degustacija. Jų skonis patvirtinamas tik tada, kai juos įvertina vaikai ir išsirenka priimtiniausią.

Pavyzdžiui, ekologiška „Miau“ varškytė gaminama 4 skonių. Tačiau kol jie buvo parinkti, vaikai ne kartą juos degustavo. Taip atsirado „Miau“ varškytė su vanile, bananais, žemuogėmis, o pernai – ir su mangais. „Miau“ apskritai yra pats stipriausias vaikams skirtų pieno produktų prekės ženklas, kurį vertina ir jų tėvai. Dauguma gaminių yra ekologiški, juose nėra jokių sintetinių priedų. Pieno perdirbimo bendrovė „Pieno žvaigždės“ gavo išskirtinį statusą – ji pripažinta socialiai atsakingiausia 2018-ųjų įmone. Tai liudija, kad jos veikla yra palanki aplinkai ir kad ypač daug dėmesio ji skiria žmonėms, kuriems reikia kokybiškų, sveikatai palankių produktų.  

Aplinkosauga ir rūpinimasis vartotojais

„Pieno žvaigždės“ turi keturias modernias gamyklas, kurios specializuojasi gamindamos tam tikrus produktus. Pernai visų jų apyvarta siekė 160 mln. eurų, o pastarųjų dešimties metų investicijos į inovacijas perkopė 100 mln. eurų. Tai yra būtinybė, nes būtent modernios technologijos padeda pasiekti aukštą gaminių kokybę ir gaminti juos taip, kad maistinė vertė būtų kuo didesnė, palankumas žmonių sveikatai – taip pat.

Rūpinimasis vartotojais ir yra viena įmonės socialinės atsakomybės sričių. Kitos susijusios ir su aplinka, kurioje tenka dirbti žmonėms, ir su bendruomenėmis, ir su socialinėmis iniciatyvomis. Svarbi ir aplinką tausojanti, netarši, mažai energijos naudojanti gamyba – tai susiję su socialine atsakomybe. Vartotojų skatinimas rūšiuoti produktų pakuotes taip pat yra jos dalis.

Šių metų pradžioje įmonė patvirtino kokybės, maisto saugos ir aplinkosaugos politiką – įsipareigojo tvariai naudoti gaminius, energijos ir kitus išteklius, tinkamai tvarkyti atliekas. Remiantis šiomis nuostatomis kuriami nauji produktai, diegiamos naujos technologijos. M.Patašiaus nuotr.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.