Kaip pasakoja maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė, salieras – tikrai ypatinga daržovė: „Pirmiausia šią daržovę iš kitų išskiria unikalus jos aromatas ir skonis – salsvumą keičia lengvas kartumas, kurie tarpusavyje puikiai dera. Lapkotiniai salierai yra pailgos formos, turi tvirtą stiebą ir yra sultingi. Patiekaluose salieras gali atstoti prieskonius, ypač druską. Tad jei gamindami patiekalus naudojate salierus, venkite druskos – jos visiškai pakaks iš šios unikalios daržovės“.
Ne vienerius metus restoranų šefe dirbanti ir sveiką gyvenseną propaguojanti A.Matulevičiūtė priduria, jog saliere yra gausybė naudingųjų medžiagų.
„Ši daržovė – tikras turtas. Jame gausu skaidulinių ir mineralinių medžiagų, vitaminų C ir A. Pastebėta, jog salierai mažina blogojo cholesterolio kiekį, skatina kraujotaką. Įtraukę šią daržovę į kasdienį meniu, tikrai nepasigailėsite“, – patikino šefė.
Salierai yra puikus pasirinkimas norintiems maitintis ir sveikai, ir subalansuotai.
„Salieruose yra labai daug vandens ir mažai kalorijų. Tiems, kurie įpratę valgyti tik šviežius salierus, siūlau išmėginti įvairius jų paruošimo būdus. Dėkite salierų į sriubą, troškinį ar tiesiog kepkite kepsninėje – visais atvejais jų skonis tikrai nenuvils“, – pataria A. Matulevičiūtė.
Salierų populiarumas neblėsta
Parduotuvėje norint išsirinkti tinkamiausią salierą A.Matulevičiūtė pataria atkreipti dėmesį į kelias savybes: „Pirmiausia įvertinkite vizualiai: salieras turi būti standus, nesudžiūvęs, lapeliai žalsvi, jokiu būdu nepageltę. Toks salieras bus gyvybingas ir puikiai tiks įvairiems patiekalams ruošti.“
Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, jog salierų populiarumas neblėsta jau seniai – ši daržovė yra itin mėgstama lietuvių. „Šiuo metu mūsų parduotuvėse galima įsigyti „Bon Via“ šviežumo keliu atkeliavusių salierų iš Ispanijos. Šios daržovės buvo kruopščiai augintos ir prižiūrėtos vietos ūkininkų, jų skonis puikus. Tai vertina ir pirkėjai – per pastaruosius keturis mėnesius salierų pardavimai šoktelėjo net 43 proc.“
Pasak B.Čaikauskaitės, salierai mėgstami visus metus, tačiau atšilus orams daug kas suskumba ieškoti kuo įvairesnių šviežių daržovių, norėdami paįvairinti salotų ir kitų lengvų patiekalų meniu. „Netrukus prekyboje pasirodys ir Lietuvoje užauginti lapkotiniai salierai. Vietos augintojų produkcija visuomet yra labai laukiama ir vertinama pirkėjų“, – priduria IKI atstovė.
Sveikuolių pamėgti žalieji kokteiliai
Nors salierais dažniausiai gardinamos įvairios salotos, specialistai pataria išbandyti keletą sveikuoliškų kokteilių. Štai keli nesunkiai namuose pagaminami kokteiliai su salierais.
Salierų ir vaisių kokteilis
Reikės:
2 vnt. bananų;
3 valg. šaukšt. mėlynių;
2–3 salierų stiebų;
pusės citrinos;
1 stiklinės vandens.
Gaminimas
Trintuvu sutrinkite salierų stiebus, mėlynes ir bananus, supilkite stiklinę vandens ir išspauskite citrinos sultis. Viską gerai išmaišykite.
Žaliasis vitaminų kokteilis
Reikės:
2–3 salierų stiebų;
saujos špinatų;
1 vnt. banano;
žaliosios citrinos;
1 stiklinės vandens.
Gaminimas
Špinatus nuplaukite. Juos sutrinkite elektriniu trintuvu, šalia įdėję bananą ir salierų stiebus. Į gautą kokteilį įspauskite laimo vaisiaus sulčių ir viską gerai išmaišykite.
Skanaus!