Ir iki šiol dauguma jūsų turbūt buvote įsitikinę, kad košė yra tai, ko reikia, norint maitintis sveikai ir sočiai. Esą tai maistas, nuo kurio nestorėjama ir kurio nauda sveikatai bei grožiui neišmatuojama.
Bet ar išties visos košės naudingos mūsų organizmui? Deja, ne.
Štai 4 košės, kurių derėtų valgyti kuo mažiau:
1. Manų košė
Anksčiau manyta, kad nėra nieko naudingesnio už manų košę. Neatsitiktinai jos duodavo visur: darželiuose, mokyklose, ligoninėse, sanatorijose, o mamos virdavo namuose.
Tačiau šių laikų mokslininkai abejoja manų košės nauda. Mat manai gaminami iš apdorotų kviečių ir juose nėra netirpiųjų skaidulų.
Be to, manuose labai mažai vitaminų ir mineralų, o būtinų amino rūgščių (triptofano, lizino ir metionino) santykis nėra visiškai subalansuotas.
Dar daugiau – kadangi manuose gausu paprastųjų angliavandenių, valgydami tokią košę rizikuojate priaugti svorio. Be to, manai yra netinkami sergantiems cukriniu diabetu ir virškinamojo trakto sutrikimais.
Naudingi yra tik iš kietųjų kviečių pagaminti manai.
2. Sorų košė
Sorų baltymuose beveik nėra nepamainomų aminorūgščių. Palyginimui: lizino juose yra dukart mažiau nei ryžiuose ir du–keturis kartus mažiau, negu grikiuose.
Sorų košė nėra kenksminga, bet naudinga jos irgi nepavadintum.
3. Ryžių košė
Gana plačiai paplitęs mitas apie šios košės naudą. Tačiau išties ji dažniausiai verdama iš šlifuotų baltųjų ryžių, kuriuose labai mažai vitaminų, naudingų elementų ir skaidulų.
Maža to, visų šių dalykų ne ypač daug ir gerokai populiarumu nusileidžiančiuose „naudinguose“ ruduosiuose ryžiuose.
Išvada: ryžių košės veiksmingos tik laikantis trumpalaikių dietų.
4. Greitai paruošiama avižinė košė
Apskritai avižose, žinoma, labai daug naudingų mikroelementų, vitaminų ir skaidulų. Jos padeda iš organizmo pašalinti toksinus ir blogąjį cholesterolį, jas naudinga valgyti turintiems virškinimo sutrikimų.
Vis tik dauguma žmonių rytais mėgsta gaminti apdorotų avižų košes, kurias užtenka tiesiog užpilti karštu vandeniu ar pienu. Dažnai jos būna gamintojų pagardintos džiovintais vaisiais, uogomis ar riešutais.
Nepaisant to, kad tokias košes labai lengva paruošti, jose nėra jokių naudingų sudedamųjų dalių. O kalorijų – netgi labai daug.
Jeigu rūpinatės savo sveikata, valgykite ne greitai paruošiamas užpilamas avižines košes, o kuo mažiau apdorotas avižas – paprastai jos dar ir gerokai pigesnės.
Jeigu norite sveikos košės, rinkitės ir grikių arba perlinių kruopų košę. Jos išties naudingos, nes jose gausu gyvybiškai svarbių medžiagų.
O kokias košes mėgstate jūs?
Parengta pagal „Lifter“