Atšilus orams nesinori nei karštų sriubų, nei sunkiai virškinamų ir riebių patiekalų. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos eksperto Aido Polenino teigimu, šiltasis sezonas – puikus laikas išvalyti savo organizmą nuo susikaupusių toksinų ir pakoreguoti mitybą valgant sveiką bei nekaloringą maistą.
Vasara – vaisių ir daržovių karštymetis
Maisto gamybos ekspertas primena, jog ir pavasarį bei vasarą rūpintis savo mityba yra svarbu. Anot jo, maisto nederinimas gali bereikalingai apsunkinti organizmą, o papildomos kalorijos slypėti iš pirmo žvilgsnio visai paprastuose maisto produktuose ar patiekaluose.
„Atostogos ar gerų orų padiktuotas aktyvesnis gyvenimo ritmas gali labai lengvai išbalansuoti įprastą mitybos tvarkaraštį, todėl šiltuoju metų laiku nereikia pamiršti, visų pirma, reguliarios mitybos. Natūralu, kad žmonės, kai karšta, neturi apetito arba sąmoningai renkasi nevalgyti argumentuodami tuo, jog taip jaučiasi geriau, tačiau atvėsus orams, ypač vakare, pasijunta stipriai išalkę ir prieš miegą neretai persivalgo. Kad taip nenutiktų, dienos metu rinkitės įvairiaspalves šviežias daržoves, liesą mėsą, žuvį ir ypač sezonines uogas ir vaisius, kurių pasiūla būna – tikrai labai įvairialypė“, – sako A. Poleninas.
Lietuviškos prekybos tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad žmonių mitybos įpročiai atsispindi ir vaisių, uogų bei daržovių pardavimuose, kurie šiltaisiais metų mėnesiais ženkliai išauga.
„Esame lietuviškas prekybos tinklas, todėl pirmenybę teikiame mūsų šalyje užaugintai produkcijai. Šiuo metu „Maximos“ parduotuvėse galima rasti per 150 rūšių lietuviškų daržovių. Pastebime, kad daugiausiai lietuviai nuperka mūsų šalyje užaugintų bulvių, pomidorų, agurkų, kopūstų, morkų, burokėlių ir svogūnų. Prasidėjus sezonui vitaminais žmonės apsirūpina valgydami lietuviškas uogas – braškes, mėlynes, avietes, šilauoges, gervuoges, spanguoles“, – atskleidžia V. Drulienė.
Gera diena prasideda nuo pusryčių
Tuo metu A. Poleninas primena, kad artėjant vasarai, kaip ir kitais metų laikais, valgyti galima dažnai, tačiau rekomenduoja nedidelėmis porcijomis.
„Tarp pirmojo ir antrojo valgio turi praeiti ne daugiau nei 2 ar 3 valandos. Idealus dienos meniu turi būti sudarytas iš trijų pagrindinių patiekalų ir dviejų užkandžių“, – sako maisto gamybos ekspertas ir pateikia pasiūlymus pusryčių, pietų ir vakarienės patiekalams, kurių gamybai užtruksite mažiau nei pusvalandį.
Glotnutis su avižiniais dribsniais
Reikės:
200 ml natūralaus jogurto;
5 v. š. avižinių dribsnių;
1 banano;
šiek tiek neriebaus pieno.
„Į trintuvą supilkite visą jogurtą, įberkite avižinių dribsnių ir sudėkite pjaustytą bananą. Visą mišinį trinkite kelias minutes, kol masė pasidarys vientisa. Jeigu masė gausis per tiršta, įpilkite šiek tiek pieno savo nuožiūra ir viskas – turite skanų ir sveiką pusryčių atitikmenį“, – atskleidžia A. Poleninas.
Orkaitėje kepta lašiša su grietinėlės padažu
Reikės:
6 vnt. lašišos filė;
200 g neriebios grietinėlės;
200 ml sultinio;
1 v. š. garstyčių;
2 v. š. citrinų sulčių;
šiek tiek česnako;
druskos;
šviežių krapų;
džiovinto rozmarino;
pipirų;
aliejaus.
„Lašišos filė įtrinkite druska, pipirais, citrinos sultimis, prieskoninėmis žolelėmis ir išspaustu česnaku. Paruoštus lašišos gabalėlis sudėkite į aliejumi pateptą kepimo indą. Tuomet grietinėlę sumaišykite su sultiniu ir garstyčiomis ir šiuo padažu užpilkite lašišą. Tuomet ją pašaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Lašišą patiekite su šviežiomis daržovėmis arba ryžiais“, – sako A. Poleninas.
Juodųjų lęšių salotos su vištiena
Reikės:
100 g vištienos;
50 g juodųjų lęšių;
30 g žaliosios citrinos skiltelėmis;
20 g burokėlių lapų;
šiek tiek petražolių;
moliūgo sėklų ir čiobrelių.
„Į puodą įpilkite apie 200 ml vandens ir užvirkite. Suberkite nuplautus lęšius ir sudėkite kartu su petražolėmis. Tuomet į puodą įstatykite indą, skirtą virti garuose ir sudėkite žaliosios citrinos skilteles ir vištienos filė. Viską uždenkite dangčiu ir garinkite apie pusvalandį. Tuomet visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite mėgstamu padažu. Vasaros metu siūlyčiau rinktis natūralų jogurtą arba savo gamybos vaisių padažą“, – sako A. Poleninas.
Sumuštiniai su avokadu, mocarela sūriu ir pomidorais
Reikės:
4 riekelių porcijinės duonelės;
120 g mocarelos sūrio;
1 avokado, citrinos sulčių;
saujelės vyšninių pomidorų;
šiek tiek druskos ir pipirų.
„Duoną paskrudinkite orkaitėje kelias minutes ir tuomet ant jos uždėkite avokadą. Jį būtinai pašlakstykite citrinos sultimis, kad nepajuostų. Tuomet dėkite perpus perpjautus vyšninius pomidorus ir pjaustytą mocarelos sūrį. Sumuštinius pabarstykite druska ir pipirais bei mėgaukitės sveiku ir skaniu užkandžiu“, – sako A. Poleninas.