Tautvilė prisipažino labai mėgstanti kalbėti apie riebalus – ji pastebėjo, kad žmonės vis dar neatsikrato pasenusių tiesų apie juos.
„Šiandien prieš akis turiu „Mars“ šokoladuką ir avokadą. Atrodytų keista, kodėl šokoladukas atsirado prie riebalų temos. Todėl, kad jame yra pakankamai daug riebalų“, – kalbėjo T.Šliažaitė.
Šokoladuko ir avokado svoris pakankamai skirtingas – šokoladukas sveria apie 50 g, o avokadas – triskart daugiau.
„Bet kalorijų skaičius – toks pats. Tad neapsigaukite – labai dažnai nutinka taip, kad mes suvalgome tokį patį kalorijų skaičių, bet tai dar nereiškia, kad jausimės sotūs tokį patį laikotarpį“, – įspėjo ji.
Pavyzdžiui „Mars“ yra apie 26 g cukraus. Žinant, kad dienos norma – 90 g, tai pakankamai daug.
„Taip pat atsiminkime tai, kad „Mars“ turi net 18 glikeminės apkrovos vienetų. Avokade cukraus beveik išvis nėra, o glikeminė apkrova – tik 3. Tai reiškia, kad suvalgę avokadą mes jausimės žymiai ilgiau sotesni. Tad kitą kartą, kai rinksitės produktus, būkite atsargūs, nes kalorijos kalorijoms nelygu.
Ir nebijokite riebalų. Nors avokade yra daugiau nei 20 g riebalų, šie riebalai nesikaups į riebalus ant kūno“, – teigė T.Šliažaitė.
Šokoladuko „Mars“ ir avokado sudėties palyginimas
„Mars“, 50 g:
223 kcal,
26 g cukraus,
11,5 g riebalų, iš kurių 3,6 g – sočiųjų riebalų,
GI – 18.
Avokadas, 140 g:
227 kcal,
0,4 g cukraus
21 g riebalų, iš kurių 2,9 – sočiųjų riebalų,
GI – 3