Nustebsite sužinoję, kuo ypatingi avokadų kauliukai

2019 m. kovo 17 d. 14:34
Lrytas.lt
Prapjovę avokadą nė nedvejodami išmetame kauliuką į šiukšlių dėžę, bet mokslininkai teigia, kad darome klaidą, nes tai yra bene sveikiausia šio vaisiaus dalis.
Daugiau nuotraukų (2)
Amerikoje esančio Pensilvanijos universiteto mokslininkai tvirtina atradę, kad avokadų kauliukų ekstraktas gali numalšinti organizme vykstančius uždegimus. 
Anot jų, rezultatai rodo, kad ekstraktas gali būti paverčiamas maisto sudedamąja dalimi (dažikliu) arba vaistu.
Vis dėlto kai kurie specialistai į tai žvelgia skeptiškai ir sako, kad ankstesni tyrimai parodė, jog dideliais kiekiais vartojami avokadų kauliukai gali būti kenksmingi.
Vakarų šalių gyventojai suvalgo vis daugiau avokadų, o jų nauda jau seniai puikiai žinoma. Avokaduose gausu sveikųjų riebalų ir įvairių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino K, folio rūgšties ir kalio.
Keli tyrimai įrodė, kad šis vaisius gali padidinti gerojo cholesterolio kiekį, padėti įsisavinti kitų maisto produktų naudingąsias medžiagas ir kontroliuoti svorį.
Žalias vaisiaus minkštimas yra naudojamas salotose arba kaip užtepėlė ant duonos, bet odelė ir kaulas visada yra išmetami.
2013 m. Pensilvanijos universiteto mokslininkų komanda išsiaiškino, kad actekai ir majai šildydavo arba virdavo avokadų kauliukus, kad išgydytų daugybę ligų, tokių, kaip diabetas, virškinimo trakto problemos ir parazitinės infekcijos.
Kitas tyrimas, atliktas 2009 m., nustatė, kad istoriškai kauliuko ekstraktas buvo naudojamas Afrikos šalyse aukštam kraujo spaudimui valdyti, tačiau priduriama, kad tai gali būti ir kenksminga.
Taip pat 2013 m. meksikiečių atlikto tyrimo metu pastebėta, kad didesnės kauliuko ekstrakto dozės buvo žalingos pelėms, o 1988 m. tyrimas parodė, kad avokadų sėklų aliejus padidino riebalų kaupimąsi žiurkių kepenyse.
Naujojo tyrimo metu Pensilvanijos universiteto tyrėjų komanda pastaruosius 10 metų tobulino ekstraktą kaip maisto dažiklį.
Tai buvo išbandyta su ląstelėmis, stimuliuojančiomis imuninę sistemą ir skatinančiomis uždegimą.
Mokslininkai augino makrofagus, baltųjų kraujo kūnelių tipą, kurį suaktyvino priešuždegimine molekule tiek su sėklų ekstraktu, tiek be.
Jie nustatė, kad esant ekstraktui, uždegimas buvo slopinamas, o tai labai svarbu, nes kai kurios ligos, tokios kaip artritas, vėžys, kolitas ir širdies ligos yra susijusios su lėtiniu uždegimu.
Kadangi nėra pakankamai tyrimų, grindžiančių avokadų kauliukų naudą,  mokslininkams reikės atlikti daugiau tyrimų su pelėmis ir stebėti, ar ekstraktas iš tiesų slopina uždegimą.
Specialistai priduria, kad žmogaus organizmas sudėtingesnis, todėl būtų vis vien neaišku, ar žmonėms tai būtų naudinga vartoti, ar verčiau nerizikuoti.
Parengta pagal „Daily Mail“
Avokadasuždegimas^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.