Anot specialistės, svarbiausia yra kiek cukraus suvartojama, tačiau kievienas sveikai maitintis norintis žmogus turėtų atkreipti dėmesį ir į kitas svarbias detales. V.Kurpienę kalbino žurnalistė Gintarė Kami.
Pasak V.Kurpienės, žmonės puikiai žino, kad cukrus kenkia – daugelis stengiasi mažinti jo kiekį. Tačiau dažnai nesuvokia, kiek cukraus – ne tik įprasto baltojo, bet ir fruktozės ar kitų cukraus pakaitalų – suvartoja. Ir kokius produktus valgydami tai gauna.
O cukraus gauname net ir triaukšdami morkas ar kitas daržoves, jau nekalbant apie vaisius.
„Pavyzdžiui, šviežia morka yra saldi, nes joje yra šiek tiek cukraus. Be to, morkoje yra skaidulų, dėl kurių cukraus pasisavinimas sulėtėja, dėl to tas cukrus tampa vertingesnis, naudingesnis“, – aiškino specialistė.
Dažniausiai žmonės vengia tikrai labai saldžių produktų – tokiu atveju cukrų jie dažnai keičia į medų ar fruktozę.
„Bet tai taip pat cukrus, ir jo nereikėtų vartoti dideliais kiekiais.
Žmonės dažnai daro klaidą – renkasi agavų ar kitą sirupą, kuriame dominuoja fruktozė. Ir jo vartoja netgi daugiau, nes tai atrodo sveikas produktas. Tai didžiulė klaida.
Arba atsisako cukraus ir vartoja didžiulius kiekius medaus, pavyzdžiui, po stiklainį per savaitę.
Medus yra tas pats cukrus, tiktai turintis šiek tiek naudingųjų medžiagų. Jeigu mes norime pagerinti sveikatą, naudingiau vartoti kitus bičių produktus“, – patarė V.Kurpienė.