Viename virtų ryžių puodelyje yra 240 krakmolingų kalorijų, kurios greitai gali virsti riebalais, jei nėra sudeginamos.
Vis dėlto Šri Lankos mokslininkai atrado grūdų gaminimo būdą, kuris perpus sumažino kalorijų skaičių bei teikia naudos sveikatai.
Anot 2015-ųjų m. tyrimo rezultatų, jums tereikia užvirinti puodą vandens, bet prieš dedant ryžius į vandenį reikia įdėti maždaug 3 proc. visų ryžių svorio kokosų aliejaus.
Šri Lankos Chemijos mokslų koledžo studentas Sudhairas Jamesas, kuris kartu su savo vadovu atliko tyrimą, paaiškino, kad pusei ryžių puodelio reikia maždaug šaukštelio kokosų aliejaus.
2015-aisiais metais jis pristatė savo darbą Amerikos chemijos draugijos nacionaliniame susirinkime ir parodoje.
„Po to, kai ryžiai buvo paruošti, palikome juos šaldytuve 12 valandų“, – sakė jis.
Kai norite valgyti, pašildote juos mikrobangų krosnelėje ir turite purius baltuosius ryžius, kurie yra kur kas sveikesni. Paprasta, ar ne?
Viskas slypi chemijoje ir technikoje, mat yra du skirtingi krakmolo tipai. Virškinamasis krakmolas organizme greitai virsta gliukoze ir kaupiasi kaip riebalai, jeigu mes jų nesudeginame, o atsparusis krakmolas nevirsta gliukoze skrandyje ir turi mažiau kalorijų.
Toks krakmolas patenka į storąją žarną ir atlieka dietinių skaidulų funkcijas, teikiant žarnynui daugiau naudos, rašo businessinsider.com.
Nepaisant to, kad daugelio krakmolingų maisto produktų sudėtyje yra atspariojo krakmolo, viskas priklauso nuo to, kaip mes juos paruošiame.
2014-aisiais metais atliktas tyrimas atskleidė, kad leidžiant makaronams atvėsti prieš vėl juos pašildant, padidėja atspariojo krakmolo kiekis. Taigi, S.Jamesas ir jo darbo vadovas Pushparajahas Thavarajahas panoro tyrinėti toliau.
Jie ištyrė 8 skirtingus ryžių gaminimo būdus su 38 skirtingų rūšių grūdais, rastų Šri Lankoje. Tyrėjai atrado, kad prieš gaminimą įdedant riebalų, pavyzdžiui, kokosų aliejaus ir po to atšaldant maistą galima pakeisti krakmolo sudėtį.
Aliejus sąveikaudamas su ryžiuose esančio krakmolo molekulėmis pakeičia krakmolo struktūrą, o maistą vėl pašildant, atspariojo krakmolo kiekis nepakinta.
Dabar S.Jamesas ir P.Thavarajahas planuoja pradėti tirti natūraliai geriausias ryžių rūšis. Jų manymu, tai padės sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį iki 50-60 proc.
Jie eksperimentuoja išbandydami ir kitus aliejus, pavyzdžiui, saulėgrąžų aliejų. Pasak jų, šis naujas gaminimo būdas gali prisidėti prie naujų ryžių, kurie būtų jau išvirti riebaluose, atvėsinti ir paruošti pašildymui mikrobangų krosnelėje, gamybos ir atsiradimo parduotuvių lentynose.
Tyrėjų komanda mano, kad tokį maisto paruošimo būdą galima taikyti ir kitiems krakmolingiems maisto produktams.