Mitybos ekspertų teigimu, augaliniai pieno gėrimai kai kuriems vartotojams gali būti sveikatai palankesnis pasirinkimas nei įprastas pienas, tačiau ir tokius gaminius reikia rinktis atidžiai.
Tuo metu prekybininkai jau kelerius metus stebi augančią jų paklausą, todėl plečia pieno alternatyvų asortimentą.
Didžiausias dėmesys – migdolų gėrimams
Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, keičiasi ir alternatyvių pieno gėrimų vartojimo įpročiai. Jei dar neseniai populiariausi iš tokių gaminių buvo ryžių ir sojų pieno gėrimai, tai šiuo metu jie užleido pozicijas pirkėjų vis labiau vertinamiems migdolų gėrimams.
„Migdolų gėrimas šiuo metu yra pati populiariausia pieno alternatyva. Taip pat pastebime, kad pirkėjai vis dažniau renkasi avižų ir kokosų pieno gėrimus, nemažai nuperkama ir sojų pieno. Iš viso savo tinklo parduotuvėse pirkėjams siūlome daugiau nei 15 rūšių augalinės kilmės alternatyvų pienui“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.
„Migdolų gėrimas šiuo metu yra pati populiariausia pieno alternatyva. Taip pat pastebime, kad pirkėjai vis dažniau renkasi avižų ir kokosų pieno gėrimus, nemažai nuperkama ir sojų pieno. Iš viso savo tinklo parduotuvėse pirkėjams siūlome daugiau nei 15 rūšių augalinės kilmės alternatyvų pienui“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.
Mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė sako, kad rinktis augalines pieno alternatyvas daugeliu atvejų – tikrai verta. Maistinėmis savybėmis tokie gėrimai ne tik niekuo nenusileidžia įprastam karvių pienui, bet kartais organizmui yra naudingesni.
„Kokį konkrečiai pieno gėrimą rinktis, priklauso nuo žmogaus skonio. Tiesa, visuomet reikėtų vertinti tokių produktų sudėtį ir ieškoti kuo natūralesnių gaminių, be pridėtinio cukraus ar konservantų. Be to, svarbu žinoti ir priežastis, dėl kurių renkamasi vartoti augalinės kilmės pieno alternatyvas.
Pavyzdžiui, jei siekiama vartoti liesesnį, mažiau kaloringą maistą, tinkamiausias turbūt būtų migdolų pieno gėrimas, nes jis pasižymi mažiausiu kalorijų kiekiu. Tuo tarpu kokosų pieno gėrimai dažniausiai jau yra riebesni“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.
Karvių pienas – vis dar populiariausias
Įprastas įvairaus riebumo karvių pienas, pasak B. Čaikauskaitės, vis dar išlieka populiariausias pirkėjų pasirinkimas, tačiau susidomėjimas augalinės kilmės pieno gėrimais per keletą pastarųjų metų stipriai išaugo.
„Tai, matyt, lemia didėjantis gyventojų dėmesys mitybai, populiarėjančios dietos be gyvūninės kilmės maisto ir ekologijos idėjos. Be to, dalis gyventojų įprasto pieno vartoti paprasčiausiai negali dėl alergijos ar laktozės netoleravimo, todėl renkasi jo alternatyvas. Atsižvelgiant į tai, per pastaruosius kelerius metus augalinių pieno gėrimų pasiūla mūsų tinklo parduotuvėse išaugo maždaug trečdaliu“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.
Mitybos poveikio sveikatai tyrėja taip pat pažymi, kad negalintys apsieiti be pieno, tačiau jame esančios laktozės netoleruojantys gyventojai, kurių Lietuvoje yra iki 50 proc., paprasčiausiai neturi kito pasirinkimo kaip tik rinktis augalines alternatyvas.