Šie kasdieniais mums jau tapę egzotiški vaisiai padeda geriau virškinti, saugo širdies sveikatą ir netgi padeda lieknėti. Juose gausu kalio, vitaminų ir kitų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui.
Pasak interneto svetainės providr.com, įdomu tai, kad skirtinga bananų žievelės spalva reiškia ir skirtingą vaisių poveikį sveikatai.
Žali bananai
Juose uose yra atsparaus krakmolo – anot dietologės Jill Corleone, šio tipo krakmolas organizme funkcionuoja kaip skaidulos.
„Atsparus krakmolas, reguliuodamas cukraus bei cholesterolio kiekį kraujyje, gali sumažinti cukrinio diabeto ir širdies ligų riziką“, – paaiškino ji.
Žalesniuose bananuose gausu skaidulų, o tai reiškia, kad suvalgę tokį bananą ilgesnį laiką jausitės sotūs, todėl tai itin naudinga metantiems svorį.
Nepakankamai sunokę bananai turi žemą glikemijos indeksą, todėl jie labiau tinka kaip užkandis norintiems kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Geltoni, tvirtos struktūros bananai
Tokiuose bananuose yra daug antioksidantų, saugančių organizmą nuo įvairių ligų, ypač mažinančių širdies ir degeneracinių ligų riziką. Be to, svarbu paminėti, kad sunokusiuose bananuose yra kur kas daugiau cukraus.
Geltoni, suminkštėję bananai su rudomis dėmėmis
Šie bananai jau nebe tokie kupini naudingųjų medžiagų, bet juose vis dar gausu antioksidantų.
Mokslininkai iš Japonijos įrodė, kad šie bananai iš tiesų gali kovoti su vėžiu. Jie atrado, kad dėmėtų bananų sudėtyje yra 8 kartus daugiau auglio nekrozės faktoriaus (TNF).
TNF geba išardyti nenormalias kūno, pavyzdžiui, vėžinių navikų, ląsteles. Su vėžiu kovojanti medžiaga yra taip pat naudinga imuninei sistemai, nes ji nukreipia baltuosius kraujo kūnelius į vietą, kur organizme kilo uždegimas.
Parudavę bananai
Lyginant su visais kitais, juose daugiausiai cukraus, bet ir daugiausiai širdžiai naudingo kalio.
Ruduose bananuose taip pat yra nuotaiką reguliuojančios aminorūgšties, dar vadinamos triptofanu. Tai gali padėti geriau išsimiegoti, sušvelninti depresiją bei sumažinti nerimą.
Kuo bananai yra geriau sunokę, tuo lengviau juos virškinti, todėl rudos spalvos bananai puikiai tinka žmonėms, turintiems virškinimo problemų. Vis dėlto reikėtų atminti ir tai, kad tokių bananų glikeminis indeksas pats aukščiausias, tad jų suvalgius organizme staigiai pakyla cukraus kiekis.