Šie produktai – tai krakmolas, krakmolingos daržovės, grūdai ir grūdų produktai, saldūs vaisiai bei pieno produktai.
Krakmolingos daržovės, tokios kaip bulvės, moliūgai, ankštiniai (šiek tiek mažiau morkos ir burokėliai), gali pakelti cukraus lygį kraujyje. Krakmolas, esantis daržovėse, labai greitai virškinamas ir virškinimo trakte paverčiamas cukrumi. Pavyzdžiui, 1 puodelis bulvių košės turi apie 35 g krakmolo, kuris apytikriai paverčiamas 9 šaukšteliais cukraus.
Kita produktų grupė, kuri pavojinga cukraus lygio kraujyje svyravimams, yra grūdai bei jų gaminiai. Visi grūdai yra krakmolingi: ryžiai, avižos, kviečiai, rugiai, miežiai, soros, laukiniai ryžiai ir t.t. Didžiausią pavojų sveikatai kelia valytų grūdų miltų gaminiai – tokie, kaip duona, keksiukai, makaronai, krekeriai ir visi kiti kepiniai.
Visadalių grūdų gaminiai cukraus lygį kelia kiek mažiau. Palyginimui – riekė visadalių grūdų kvietinės duonos bus lygi 4 šaukšteliams cukraus, o didelė šviesių miltų bandelė gali būti lygi net 17 šaukštelių cukraus!
Labai saldūs vaisiai, džiovinti vaisiai ir vaisių sultys taip pat kelia cukraus lygį kraujyje. Net natūralūs vaisiai, kurių aukštas glikeminis indeksas, nepaisant juose esančių skaidulų, turi įtakos cukraus lygio svyravimui. Tai arbūzai, pernokę bananai, razinos, konservuoti vaisiai, vaisių sultys ir kt.
Atsižvelgiant į tai, geriausia būtų rinktis nesaldžias uogas: braškes, mėlynes, vyšnias, taip pat nesaldžius vaisius, tokius, kaip obuoliai, greipfrutai, apelsinai, citrinos. Palyginimui 1 vidutinio dydžio obuolys bus lygus 4 šaukšteliams cukraus, o stiklinė nesaldintų apelsinų sulčių – net 13 šaukštelių cukraus!
Pienas ir pieno produktai, turintys laktozės (pieno cukraus) taip pat nulemia cukraus lygio kraujyje svyravimus. Laktozė suteikia pienui saldų skonį ir sudaro apie 40 procentų piene esančių kalorijų. Būtent laktozė dažniausiai sukelia pieno produktų netoleravimą.
Nepaisant to, kad daugelis natūralių pieno produktų yra žemo glikeminio indekso, laktozė gali pakelti cukraus lygį kraujyje. Organizme gliukozė skyla į monosacharidus gliukozę ir galaktozę. Kadangi šis procesas užtrunka, kai kurie mitybos specialistai teigia, kad pieno produktai yra žemo glikeminio indekso.
Vienok kiti mokslininkai, tarp jų Jungtinių Amerikos Valstijų Sveikatos mokslų departamento profesorius L. Cordainas, nurodo, kad laktozė turi įtakos cukraus lygio kraujyje šoktelėjimui. Jis teigia, kad organizmo reakcija į laktozę yra ekstremali ir išskiriamas itin didelis kiekis insulino. Atsižvelgiant į tai, žmonėms, sergantiems diabetu, profesorius rekomenduoja vengti pieno produktų.
Taigi, siekiant stabilizuoti cukraus lygį organizme ir išvengti jo svyravimų, rekomenduojama riboti krakmolingų daržovių vartojimą, valgant grūdinius produktus, rinktis viso grūdo gaminius, mėgautis nesaldžiais vaisiais ir pieno produktais, kuriuose nėra arba yra labai mažai laktozės. Tai sviestas, lydytas (ghi) sviestas, kefyras, taip pat prekybos centruose galima rasti ir varškės bei sūrio be laktozės.
Išvengti cukraus lygio svyravimų yra labai svarbu. Staigūs cukraus svyravimai ilgainiui lemia energijos stygių, nuotaikos pokyčius, sutrikdo leptino išsiskyrimą. Leptinas – hormonas, atsakingas už sotumo jausmą. Sutrikus jo veiklai, pradedame jausti vis dažnesnį alkį, suvalgome daugiau maisto. Ilgainiui toks procesas nulemia antsvorį, nutukimą ir kitus sveikatos sutrikimus.
Patarimais pasidalino „Kuras kūnui“