This site uses cookies to ensure that we deliver you the best user experience. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more information please see our COOKIE POLICY.

Vaida Kurpienė: „Mitas, kad valgant duoną užkemšamas skrandis ir auginamas svoris“

 V. Kurpienė.
 Autentiška ruginė duona.
 Duona su grūdais.
 Galimybių rinktis duoną – daug.

Skani, kokybiška, subalansuota sudėtimi išsiskirianti duona – tinkama sveikuoliško mitybos raciono dalis, įsitikinusi Vaida Kurpienė. 

Neigdama įsigalėjusius mitus mitybos specialistė teigia, kad tinkamai pasirinkta duona ne tik gali praturtinti organizmą vertingomis medžiagomis, bet ir, priešingai nei įprasta manyti – netrukdo lieknėti.

Taigi kokią duoną rinktis, kad kūno linijos būtų laibos?

Pasak V. Kurpienės, šiandien didieji duonos kepėjai gaminių sudėčiai skiria milžinišką dėmesį, mat sparčiai reaguoja į besikeičiančius vartotojų poreikius ir augančius lūkesčius. Todėl parduotuvių lentynose nuolat atsiranda vis daugiau galimybių rinktis norintiems valgyti sveikiau, saugoti kūno linijas ar net sulieknėti.

„Mitas, kad valgant duoną vien užkemšamas skrandis ir auginamas kūno svoris. Kaip ir visais atvejais, galioja taisyklė: nesveika tik tai, ko per daug. Skirtingi duonos ingredientai žmogaus organizmui turi skirtingo poveikio, o tinkami duonos gaminiai ne tik teikia vertingos energijos, bet ir ilgalaikį sotumo jausmą. Dėl to pavalgę kokybiškos duonos su vertingais priedais, pavyzdžiui, riebia žuvimi ar salotomis, jaučiamės kupini jėgų, nelieka noro užkandžiauti. Vadinasi, figūrai tai nekenkia“, – sako V. Kurpienė. 

Ji paaiškino, kaip pasirinkti tinkamą duoną. 

Teikia sotumo jausmą

Mitybos specialistės V. Kurpienės teigimu, norint padailinti kūno linijas ir išties užsitikrinti, kad ištirpę kilogramai netrukus negrįš, būtina vengti pernelyg didelio alkio jausmo. „Valgydami tai, kas pasipainioja po ranka, tikrai greitai pasijausite sotūs, tačiau taip sukurtas sotumo jausmas bus trumpalaikis – norėsis užkąsti vėl ir vėl, taip per dieną surenkant didelius kiekius „tuščių“ kalorijų. Todėl patiekalus ir užkandžius tarp jų reikia rinktis vertingus“, – sako V. Kurpienė.

Taigi duona – visadalių grūdų ar pagaminta iš grūdų, turinčių daugiau baltymų, pavyzdžiui, avižų – šiuo atveju, idealus pasirinkimas. „Taip pat puikus priedas – pridėtiniai grūdai duonoje: soros, speltos ar įvairūs skaldyti. Mažiau apdorotos kruopos ar grūdai turi daugybę naudingų medžiagų, teikia didesnį ir ilgiau trunkantį sotumo jausmą, todėl smarkiai mažėja noras persivalgyti ar užkąsti menkaverčių produktų“, – sako V. Kurpienė.  

Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad kokybišką sotumo jausmą užtikrinti padeda ir duonoje aptinkami baltymai – pieno ar išrūgų milteliai, kviečių gemalai, dar daugiau baltymų randama avižose ar viso grūdo miltuose. Kiek duonoje yra baltymų visad užrašoma ant pakuotės – puikus pasirinkimas, jei 100 g duonos yra 10 ir daugiau gramų baltymų.

„Būtina atkreipti dėmesį į duonoje esantį cukrų – jo kiekį taip pat galite pasitikrinti užmetę akį į gaminio sudėtį. Tobula, jei 100 g duonos yra 2 g ar dar mažiau cukraus. Rekomenduotina, kad 100 g gaminio sudėtyje cukrus neviršytų 5 g, kitu atveju duoną priskirčiau pyragų kategorijai“, – sako V. Kurpienė.  

Gerina virškinimą 

V. Kurpienė taip pat pabrėžia, kad avižų ar visadalių grūdų duona dėl jose esančių didesnio skaidulų kiekio gerina virškinimo bei šalinimo sistemų darbą, kas taip pat padeda palaikyti svorį ar siekiant laibesnių formų. 

„Kalbant apie mažiau apdorotų kruopų ar visdalių grūdų duoną, tokį efektą žmogaus organizmui skaidulos. Pavyzdžiui, avižos, soros, speltos, gysločiai (liaudyje vadinami trauklapiais) ar skaldyti grūdai. Be abejonės, gerinant virškinimo sistemą daug prisideda ir papildomai pridėtos kviečių, avižų ar rugių skaidulos bei sėlenos. Be to, šios sudėtinės duonos dalys taip pat teikia ir sotumo jausmą. Taigi norint palaikyti kūno formas ar net sulieknėti, verčiau rinktis tokią duoną, kurios sudėtyje skaidulų ar sėlenų apstu. Ieškokite šių sudėtinių dalių ingredientų sąraše, o skaidulų kiekis bus parašytas maistinių medžiagų lentelėje. Idealu, kai 100 g duonos jų yra 4-5 g ar daugiau“, – tikina V. Kurpienė.

Gali paspartinti medžiagų apykaitą

Mitybos specialistė taip pat atkreipia dėmesį ir į įvairias sėklas, kuriomis neretai gardinami duonos gaminiai. Pavyzdžiui, moliūgų ar saulėgrąžų, taip pat linų sėmenis. 

„Tokiose sėklose yra vadinamųjų nesočiųjų riebalų rūgščių, žmogaus organizmui teikiančių daug naudos. Jos suteikia didesnį sotumo jausmą, riebalai skatina išsiskirti malonumo hormonus. Be to, kad padeda užtikrinti sklandžią nervų, smegenų, širdies veiklą, jos taip pat svarbios ir norintiems sulieknėti, mat jose esantis varis, cinkas bei manganas spartina medžiagų apykaitą. Kepinami aukštoje temperatūroje nesotieji riebalai skyla, bet kepant duoną skilimo temperatūra nėra pasiekiama, taigi žmogaus organizmą pasiekia visos jų teikiamos naudos“, – sako V. Kurpienė. 

Tiesa, sėklomis gardinta duona įprastai būna kaloringesnė, taigi V. Kurpienė rekomenduoja valgyti mažesnes tokios duonos porcijos. „Kadangi pati mėgstu pavalgyti daugiau, asmeniškai linkstu prie grūdais praturtintos duonos“, – šypsosi ji. 

Neutralizuoja kenksmingas medžiagas 

Galiausiai V. Kurpienė atkreipia dėmesį ir į tuos duonos ingredientus, kuriuose gausu antioksidantų. Šios medžiagos, pasak mitybos specialistės, ne tik gerina imuninę sistemą ir padeda palaikyti sveikatą, bet ir pasitarnauja neutralizuojant organizme aptinkamas kenksmingas medžiagas  bei slopina uždegimus. „O kai jaučiamės puikiai, mažiau norime užkandžiauti menkaverčiu maistu ir lengviau tirpdome juosmenį „užklojusius“ riebalus“, – sako mitybos specialistė.  

Lieknėjantiems, o taip pat ir visų kitų žmogaus organizmui reikalingų antioksidantų apstu tradiciniuose duonos prieskoniuose. 

„Pavyzdžiui, ypač vertingi kmynai, kurie ne tik gerina virškinimą, bet ir mažina pilvo pūtimą ir skatina odos ląstelių regeneraciją. Ne ką mažiau naudos organizmui teikia ir aguonomis gardinti duonos gaminiai, mat jose apstu vitamino B1, taip pat jos teigiamai veikia nervų sistemą. Įprastai aguonomis gardinami pyragai, bet dabar šio prieskonio dedama ir į duoną“, – paaiškina V. Kurpienė. 

Ir reziumuoja: geriausia duona norintiems nepriekaištingos figūros – visagrūdė, su kuo daugiau skaidulų, kuo mažiau cukraus ir pagardinta prieskoniais.