Yra produktų derinių, kurie virškinimo sistemai – lyg didesnė ar mažesnė bomba, ypač jautresnei.
Juos puikiai žino ir ajurvedos šalininkai, ir medikai. Suvalgius tokių produktų ima pūsti pilvą, atsiranda pilvo skausmai, pykinimas, nuovargis ir vidurių užkietėjimas, rašo „Lifter“.
Ilgainiui tokie deriniai taip išbalansuoja organizmą, kad ima kamuoti ir daugiau negalavimų – iš burnos sklinda blogas kvapas, kyla įvairių lėtinių uždegimų, kamuoja nemiga, nuolatinės virškinamojo trakto bėdos, trūksta energijos.
O tinkamai derindami produktus žmonės ne tik pajunta energijos antplūdį, bet ir visiškai lengvai atsikrato nereikalingų kilogramų.
Štai keletas populiarių derinių, kurie iš tiesų ne tokie sveiki, kaip atrodo iš šalies.
Agurkai ir pomidorai
Tai nesuderinami produktai. Agurkai laikomi produktu, šarminančiu organizmą, o pomidorai – rūgštinančiu.
Organizmas skirtingai virškina agurkus ir pomidorus. Ir kai išskiriamos rūgštys, kad būtų suvirškinti agurkai, pomidoruose esančios rūgštys tuo metu labai suaktyvėja.
Todėl po didelės agurkų ir pomidorų salotų porcijos neretai ima kauptis dujos, pūsti pilvą.
Kad organizmas suvirškintų baltymus ir krakmolą, tai yra, angliavandenius, reikia skirtingų fermentų, taip pat skiriasi ir rūgščių lygis virškinant. Kai valgote tai kartu, organizmui reikia virškinti baltymus, o ne krakmolą. Krakmolas tuomet fermentuojamas, ima rūgti.
Palengvinsite organizmui darbą, prie šio derinio pridėję žalumynų – pavyzdžiui, salotų, gražgarsčių.
Makaronai su pomidorų arba sūrio padažu
Rūgštinančių pomidorų nerekomenduojama valgyti kartu su krakmolingais patiekalais, tokiais, kaip makaronai. Iš viso patartina vengti angliavandenius valgyti su rūgščiais produktais. O prie šio derinio pridėjus dar ir pieno produktų – tiesus kelias į virškinimo sutrikimus ir nuovargio jausmą pavalgius.
Kad suvirškintų, organizmui reikės labai daug energijos.
Makaronus geriau paskaninkite pesto padažu ir keptomis daržovėmis.
Rūgštys, esančios apelsinų ir kitų rūgščių vaisių sultyse, ardo fermentus, kurie padeda virškinti krakmolingus produktus. Daug krakmolo yra grūdų produktuose.
Be to, rūgštūs vaisiai ar sultys gali surauginti pieną ir paversti jį sunkiai virškinamu.
Jeigu norite sveikų pusryčių, vaisių skanaukite ir apelsinų sultis gerkite likus 30 minučių iki avižinės košės.
Vaisiai po valgio
Seniai žinoma, kad vaisiai nelabai dera su kitais produktais, nes juose esantis cukrus – tai paprastieji angliavandeniai, kurie yra itin greitai virškinami.
Tai reiškia, kad vaisiai neturėtų užsibūti virškinamajame trakte. O štai produktai, kuriuose yra riebalų, baltymų, krakmolo, bus virškinami ilgiau. Todėl po tokio valgio užkandę vaisių pasmerkiate savo organizmą tam, kad vaisių cukrus užsistovės, virškinamajame trakte prasidės rūgimo procesai.
Daugelio mėgstamas užkandis, pasirodo, nėra visai nekaltas. Melioną reikia valgyti vieną patį. Ši taisyklė tinka visiems itin saldiems vaisiams.
Geriausia vaisius valgyti atskirai, vienus pačius, nemaišyti jų su baltymais ar angliavandeniais.
Ajurvedoje tai laikoma vienu sunkiausių derinių. Jis apsunkina kūną ir netgi, teigiama, smegenų veiklą.
Jeigu pusryčiams neapsieinate be trinto banano ir pieno kokteilio, įsitikinkite, kad bananas yra gerai sunokęs ir praturtinkite kokteilį virškinimą skatinančiais prieskoniais – kardamonu, muskato riešutu.
Ajurvedoje pieno produktai ir rūgštūs vaisiai laikomi nesuderinamais. Drauge jie ilgiau virškinami, dėl to kenčia žarnyno mikroflora, išsiskiria toksinai.
Rekomenduojama vengti tokių produktų, kurie lėtina žarnyno veiklą. Jeigu vis dėlto nenorite atsisakyti jogurto pusryčiams, pirmiausia jis turi būti kambario temperatūros. Antra, į jį vietoje rūgščių vaisių ar uogų geriau dėti šiek tiek medaus, cinamono.
O vaisius, kaip jau minėta, geriausia valgyti atskirai nuo kitų produktų.
Pokyčiai – jau po dviejų savaičių
Žinoma, kiekvienas organizmas skirtingai reaguoja į netinkamus derinius. Vieni gali nieko nepajusti, o kiti nemalonius pojūčius suversti įvairiems negalavimams, pavyzdžiui, alergijai.
Kita vertus, daugelis jau taip priprato prie nemalonių pojūčių pavalgius, kad net nebežino, koks yra gyvenimas viso to nejaučiant.
Pabandykite laikytis šių patarimų porą savaičių – ir pajusite skirtumus.