Atsisakykite druskos. Ne visiškai, bet, kaip rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija, stenkitės nevartoti daugiau kaip 5 gramų per dieną.
O jeigu jus vargina hipertenzija (padidėjęs kraujo spaudimas) ar diabetas, nevartokite daugiau nei 2-3 gramų per dieną – tai mažiau nei pusė arbatinio šaukštelio.
Tai labai paprasta, bet veiksminga taisyklė. Venkite sūdytų produktų, padažų, pusfabrikačių, perdirbto ar greito maisto, kuris yra stipriai pasūdytas. Druska skatina skysčių kaupimąsi organizme, dėl to žmonės atrodo patinę, jaučiasi sunkūs.
Maistą vietoje druskos skaninkite vartodami įvairius prieskonius ir natūralius pagardus.
Tam tinka:
natūrali pomidorų pasta,
citrinų sultys,
alyvuogės,
saulėje džiovinti pomidorai (be aliejaus),
imbieras,
įvairūs prieskoniai (bazilikas, saldžiosios paprikos, laurų lapai, kmynai, kardamonas, cinamonas, gvazdikėliai, kalendra, imbieras, garam masala, citrinžolė, muskatas, petražolės, pipirai, vanilė ir kt.),
aitriosios paprikos ir Kajeno pipirai,
nefiltruotas obuolių sidro actas,
balzaminis actas,
grūdėtosios garstyčios.
Negalime visiškai atsisakyti druskos. Druska (natrio chloridas) reikalinga kiekvienam gyvam organizmui. Natris reikalingas medžiagų apykaitai, jis padeda maistingosioms medžiagoms susimaišyti per ląstelių membranas, maistinių medžiagų įsisavinimui taip pat nervų sistemos ir raumenų darbui. Chloras – skrandžio sulčių sudedamoji dalis. Chloras padeda skaidyti riebalus, būtinas kaulų augimui, gerai nervinės ir lytinės sistemų veiklai.
Vis dėlto, jei valgome pakankamai daržovių, su jomis gauname ir natrio, ir chlorido. Todėl papildomai sūdyti maisto nereikėtų. Juolab jei valgomi pagaminti produktai, kurių sudėtyje jau yra druskos: duona, sūris, įvairūs pusfabrikačiai, kepta mėsa, mėsos gaminiai ir kt.
Taigi, jei jūsų mityba visavertė, sumažinę druskos kiekį greitai pastebėsite, kad pilvo presas pradeda ryškėti.