10 priežasčių, kodėl vertėtų dažniau valgyti grikius

2018 m. birželio 20 d. 07:41
Lrytas.lt
Grikių kruopos yra tikras energijos užtaisas, kuriame nėra jokio glitimo.
Daugiau nuotraukų (4)
Pastaruoju metu grikiai tampa vis populiaresni visame pasaulyje, ir ne be reikalo.
Juk tai – labai maistingos, suteikiančios daug energijos ir gardžios kruopos, kuriomis galima pakeisti ryžius ar bulves.
Tad kodėl verta vartoti grikių kruopas? Štai jums 10 puikių priežasčių, kurias pateikė interneto svetainė „Fithacker“:
1. Grikiai yra puikus kokybiškų ir lengvai virškinamų baltymų šaltinis
Taigi, grikiai yra puikus mėsos pakaitalas.
Grikių miltuose yra daug baltymų ir šiuo metu mokslininkai aiškinasi, kaip būtų įmanoma juos panaudoti sudarinėjant dietas, padedančias sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, apsaugoti nuo tulžies pūslės akmenligės ir riebalų kaupimosi.
2. Grikiai yra puiki riebalų alternatyva
Grikių krakmolas taip pat gali tapti puikia alternatyva riebalams perdirbtuose maisto produktuose.
3. Iš grikių lapų yra išgaunama daug rutino
Ši medžiaga yra naudojama aukštam kraujo spaudimui gydyti.
4. Grikiai yra hipoalerginis produktas
Štai kodėl alergiškiems plunksnoms, dulkėms ir žiedadulkėms žmonėms rekomenduojama miegoti ant pagalvių, užpildytų grikių lukštais.
5. Grikiai naudingi sergantiems diabetu
Kanados mokslininkai rado naujų įrodymų, kad grikiai gali būti naudingi, gydant diabetą. Duomenys apie tai buvo paskelbti moksliniame žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“(liet. „Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas“).
Kadangi grikių glikemijos indeksas (GI) yra vidutinis 54 (palyginimui, baltos duonos GI yra 100, keptų bulvių – 95) ir jie lėčiau nei ryžiai ar kviečių produktai mažina cukraus kiekį kraujyje.
6. Grikiai yra lengvai virškinamas produktas
Grikiai yra termiškai neutralūs, saldaus kvapo. Jie valo ir stiprina žarnyną bei gerina apetitą.
Šiuos kruopos veiksmingai gydo dizenteriją ir chronišką viduriavimą.
7. Grikiuose nėra cheminių medžiagų
Grikiai taip greitai auga, kad paprastai jiems nereikia daug pesticidų ar kitų cheminių augimą skatinančių medžiagų.
8. Grikiai gerai ištraukia skysčių perteklių iš sutinusių kūno vietų
9. Grikiai yra šildantis maistas
Makrobiotinėje virtuvėje jie klasifikuojami kaip jang maistas. Juos ypač naudinga valgyti šaltuoju metų laiku.
10. Grikiuose nėra glitimo ir jie net nepriskiriami grūdinėms kultūroms
Kaip tik todėl juos saugu valgyti sergantiems celiakija ir tiems, kurie nevartoja grūdų bei glitimo.
Grikių maistinės savybės:
grikiuose gausu kokybiškų baltymų ir visų devynių pagrindinių amino rūgščių, įskaitant liziną;
grikiuose daug geležies;
grikiuose gausu angliavandenių (80 proc.);
grikiuose daug antioksidantų;
grikiuose gausu vitaminų ir mineralų, tokių, kaip cinkas, varis ir niacinas;
grikiuose gausu rutino.
Kaip teisingai laikyti grikius?
Laikykite juos sandariame inde, sausoje vėsioje vietoje.
Grikių miltus geriausia laikyti šaldytuve.
Keletas ruošimo gudrybių:
Prieš virdami nuplaukite grikius tekančiu vandeniu, kad pašalintumėte nešvarumus.
Grikius galima sumalti į miltus ir iš jų pagaminti blynus ar makaronus.
Iš grikių galima išvirti skanią košę.
Pakepintos grikių kruopos gali būti puikus sriubų ir patiekalų iš grūdų priedas.
Grikių kruopose nėra glitimo. Todėl jos – puikus grūdų pakaitalas.
Japonijoje iš grikių gamina japoniškus grikinius makaronus, dar žinomus, kaip soba makaronai, kurie yra tradicinis japonų virtuvės patiekalas.
Grikių kruopos taip pat naudojamos šokolado batonėliams ir užkandžiams gaminti.
Grikiaigrikių miltaigrikių košė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.