Neretai dėl to žmonės visiškai atsisako pieno produktų.
Tačiau Lietuvos dietologų draugijos (LDD) prezidentė dr. Rūta Petereit siūlė taip nesielgti, nes egzistuoja puikių rūgščių pieno produktų, tokių, kaip kefyras ar jogurtas, kurie tinka visiems, net ir vaikams.
„Kefyras, o ypatingai jogurtas, turi gerųjų bakterijų. Todėl šiuos produktus netgi privalome vartoti kuo dažniau, norėdami papildyti žarnyną naudingosiomis bakterijomis“, – rekomendavo dr. R.Petereit.
Pasak dietologės, kasdien atsiranda vis daugiau mokslinių tyrimų apie tai, kaip svarbu gerai virškinamojo trakto veiklai išlaikyti tinkamą gerųjų bakterijų pusiausvyrą.
Jeigu jos nėra, žmogus, anot specialistės, ne tik jaučia nevirškinimo jausmą.
Gerosios bakterijos padeda sustiprinti ir imuninę sistemą, ir apsisaugoti nuo alergijų.
Be to, jos naudingos ir tiems, kurie nori sulieknėti.
„Natūralius jogurtus, praturtintos gerosiomis bakterijomis, rekomenduojama duoti visiems, net ir kūdikiams nuo 6 mėnesių.
Todėl bet kokio amžiaus žmonėms naudinga suvalgyti bent po porciją jogurto (apie 250 ml) ar pusryčiams, ar užkandžiui, ar vakarienei“, – sakė dietologė.
Vis dėlto ne visi jogurtai yra vienodai geri. Kai kurie jų ne tik nepadeda sulieknėti, bet ir gali pridėti nepageidaujamo kūno svorio.
Dietologai įspėja ypač atsargiai rinktis jogurtus su įvairiais skoniais, nes juose gali būti daug cukraus.
Ar tai tiesa?
Dr. R.Petereit to neneigė. Bet renkantis jogurtą rekomendavo atsižvelgti ne į jo kaloringumą, o į tai, kas po tomis kalorijomis slepiasi.
„Pirmiausia reikėtų atsižvelgti į jogurto sudėtį.
Vartotojui reikia žinoti, kad 100 gramų jogurto bendras cukraus kiekis neturėtų viršyti 8-9 gramų.
Neturėtų būti ir kitokių dirbtinių saldiklių, kurie nėra cukrus, bet suteikia jogurtui skonio.
Dirbtinių saldiklių poveikis organizmui nėra iki galo ištirtas, o jais pakeisdami cukrų mes naudos sveikatai nepriduosime.
Aišku, svarbu renkantis jogurtą nepamiršti ir baltymų. Jie yra naudingi ir reikalingi mūsų organizmui, nes tai yra statybinė mūsų ląstelių medžiaga“, – kalbėjo daktarė.
Jogurte neturėtų būti ir tirštinimo medžiagų, krakmolo, želatinos.
Deja, nemažai jogurtų, ypač geriamųjų, praturtintų įvairiais skoniais, turi didelį kiekį cukraus.
Dietologų rekomendacijas, kiek jogurte turėtų būti cukraus, šiuo metu atitinka tik AB „Pieno žvaigždės“ gaminamas geriamasis graikiškas jogurtas „Graikiška AMFORA“.
Kol kas tai – vienintelis geriamasis Lietuvoje, už savo maistinę sudėtį įvertintas Lietuvos dietologų draugijos ženkleliu.
O apskritai, anot dietologės, verta rinktis kuo natūralesnius jogurtus, nes tikėtina, kad juose cukraus kiekis neviršys leistinos normos.
Tie, kam pritrūktų natūraliame jogurte skonio, gali jį paprasčiausiai patys paskaninti uogomis, vaisiais ar riešutais.
Beje, specialistė įspėjo nevargti ieškant jogurto visiškai be cukraus. Tokių paprasčiausiai nėra, nes dėl laktozės visuose pieno produktuose bus tam tikras kiekis cukraus.