Šie nuostabūs vaisiai turi mažai kalorijų, daug vandens (91 proc.) ir yra puikus vitaminų A bei C šaltinis.
Turbūt pastebėjote, kad greipfrutai gali būti ne tik skirtingo skonio – vieni rūgštūs, kiti – saldūs, bet ir pačių įvairiausių spalvų: rožinės, raudonos, baltos ir geltonos.
Raudonos ir rožinės spalvos greipfrutai turi papildomos naudos sveikatai dėl juose esančio likopeno. Šios svarbios maistinės medžiagos nėra baltuose ir geltonuose greipfrutuose.
Taigi rinkdamiesi greipfrutus žinokite, kad iš raudono ir rožinio vaisių gausite daugiau naudos, nei iš šviesesnių.
O kodėl dar verta kasdien valgyti greipfrutus ar gerti jų sultis? Interneto puslapyje „The Heraty Soul“ buvo išvardinta net 13 svarių priežasčių.
Štai jos.
1. Astma
Tiems, kurie serga astma, kur kas labiau trūksta vitamino C, nei kitiems.
Tikimybė susirgti astma sumažėja, kuomet mityba praturtinama naudingomis maistinėmis medžiagomis, įskaitant vitaminą C. O jo greipfrutuose tikrai yra.
2. Drėkinimas
Greipfrutas yra antras po arbūzo pagal gebėjimą aprūpinti organizmą vandeniu. Juk 91 proc. šio vaisiaus sudaro vanduo.
3. Virškinimas
Dėl skaidulų ir todėl, kad savyje turi daug vandens, greipfrutas gali apsaugoti nuo vidurių užkietėjimo ir pagerinti virškinimo trakto veiklą.
4. Vėžys
Raudonas ir rožinis greipfrutai yra puikus vitamino C ir kitų antioksidantų šaltinis. Šiuose vaisiuose taip pat yra karotenoidų likopeno ir beta karoteno.
Likopeno įsisavinimas sietinas su sumažėjusia prostatos vėžio rizika.
Maistas, kuriame yra daug beta karoteno, taip pat, kaip įrodyta, mažina stemplės, plaučių, skrandžio ir gerklės vėžio riziką.
5. Širdies sveikata ir cholesterolis
Greipfrutuose esančių kalio, likopeno, vitamino C, skaidulų ir cholino kombinacija padeda išsaugoti sveiką širdį.
Tyrėjai pastebėjo, kad vartojant šviežius raudonuosius greipfrutus galima sumažinti lipidų, ypač trigliceridų, lygį.
6. Insultas
Amerikos širdies asociacija teigia, kad moterims citrusiniuose vaisiuose esantys flavonoidai gali padėti sumažinti išeminio insulto riziką.
Sugretinus moteris, vartojusias daugiausiai citrusinių vaisių, su tomis, kurios jų valgė mažiausiai, paaiškėjo, kad pirmųjų rizika susirgti išeminiu insultu buvo 19 proc. mažesnė.
7. DNR sutvarkymas
2006 metais žurnale „Journal of Nutritional Biochemistry“ paskelbame tyrime parašyta, kad greipfrute esantis narigeninas, stimuliuoja DNR sutvarkymą vėžio ląstelėse ir apsaugo organizmą nuo vėžio.
8. Dantenų ligos
2005 metų tyrime, paskelbtame žurnale „British Dental Jounarnal“, pastebėta, kad du greipfrutai per dieną gali pašalinti dantenų ligas ir apsaugoti nuo jų sukeltos žalos.
Tyrimas taip pat parodė, kad tiems, kurie sirgo dantenų ligomis, vartojant greipfrutus ėmė rečiau kraujoti dantenos.
9. Imuninė sistema
Gana plačiai žinoma, kad vitaminas C padeda sustiprinti ir palaikyti imunitetą.
Jeigu vitamino C lygis yra geras, tai gali palengvinti peršalimo simptomus ir sumažinti kitas ligas.
Suvalgius po pusę greipfruto per dieną galima gauti maždaug 78 proc. rekomenduojamos vitamino C dienos dozės.
10. Pažadina medžiagų apykaitą
Atlikus tyrimą, kurio rezultatai buvo paskelbti 2006 metais žurnale „Journal of Medicinal Food“, paaiškėjo, kad žmonės, kurie prieš kiekvieną valgį suvalgydavo po pusę greipfruto, per 12 savaičių neteko vidutiniškai 1,5 kg svorio, nieko nepakeisdami savo mityboje.
11. Inkstų akmenys
Londono universiteto Karališkojo Holloway koledžo mokslininkai nustatė, kad greipfrutuose esantis narigeninas taip pat sėkmingai apsaugo nuo inkstų cistų susiformavimo.
12. Osteorartritas
Vitaminas C ir kiti antioksidantai sumažina laisvųjų radikalų daromą žalą. Žmonėms, kurie vartoja daug vitamino C turinčių produktų, rečiau diagnozuojamas artritas.
13. Geltonosios dėmės degeneracija
Vitaminas C, beta karotenas, cinkas ir vitaminas E apsaugo akis nuo akies geltonosios dėmės degeneracijos.
Kaip įtraukti greipfrutus į savo mitybą?
Valgykite greipfrutus pusryčiams.
Spauskite greipfrutų sultis arba pasigaminkite greipfrutų vandenį.
Pasigaminkite kepenis valantį greipfrutų gėrimą.
Įpjaustykite greipfrutų į salotas.
Įdėkite greipfrutų į savo glotnutį.
Keli receptai su greipfrutais:
Greipfrutų vanduo
Įdėkite vieną mažą supjaustytą greipfrutą į ąsotį. Užpilkite 2 litrais vandens.
Palaikykite šaldytuve 2-3 valandas.
Kepenis valantis greipfrutų gėrimas
Šie trys ingredientai stimuliuoja kepenis ir tulžies pūslę ir paskatina švelnią šių dviejų organų detoksikaciją.
Reikės:
1 rožinio greipfruto sulčių;
1/2 išspaustos citrinos (apie 2 valgomieji šaukštai sulčių);
1 a. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus.
Viską sumaišykite ir mėgaukitės!
Glotnutis su greipfrutais
Reikės:
1 nulupto greipfruto be sėklų
1 nulupto apelsino be sėklų;
1 nulupto mango be kauliuko;
2 saujų špinatų;
170-240 ml vandens ar kokosų vandens.
Sudėkite visus ingredientus į greitaeigę kokteilinę ir suplakite iki vientisos masės. Mėgaukitės!
Svarbu žinoti!
Greipfrutuose esantys fitochemikalai sumažina enzimų, kurie skaido tam tikrus išrašytus vaistus, kiekį.
Dėl to organizme gali padidėti šių vaistų kiekis.
Tai gali būti pavojinga, tad pasitarkite su gydytoju dėl greipfrutų vartojimo ar greipfrutų sulčių gėrimo, jei jums paskirti kokie nors vaistai.