10 stebėtinų maisto derinių, kurių derėtų vengti

2018 m. vasario 15 d. 08:03
Lrytas.lt
Esame pripratę derinti vienus maisto produktus su kitais: sūrį su mėsa, vaisius dėti į salotas, jogurtą gardinti uogomis.
Daugiau nuotraukų (11)
Bet kodėl šių dienų gydytojai, mitybos žinovai ir kiti specialistai teigia, kad šie maisto deriniai gali būti žalingi?
Pasirodo, dėl tokių maisto produktų derinių dažnai jaučiatės išsipūtę, apsunkę ir apsnūdę.
Jie sutrikdo virškinimo procesą, lemia skrandžio skausmus, pykinimą, nuovargį ir problemas tuštinantis.
Interneto svetainė „Stylecraze“ išvardijo, kokių maisto produktų derinių derėtų vengti. Štai jie:
1. Angliavandeniai ir gyvūninės kilmės baltymai
Kai gyvūninės kilmės baltymai (mėsa) valgomi su angliavandeniais (duona ar bulvėmis), tai skatina pirmųjų puvimą organizme, o antrųjų rūgimą. Todėl žarnyne kaupiasi dujos, pučia pilvą ir pradedam gadinti orą.
Tie, kurie daugybę metų taip maitinasi, įgyja tokiam deriniui imunitetą. Bet verčiau derinti vienas kitą papildančius maisto produktus, pavyzdžiui, pupas su ryžiais.
2. Du daug baltymų turintys produktai
Raudona mėsa ir jūros gėrybės, kiaušiniai ir šoninė. Tai – populiarūs deriniai, kurių abi dalys yra daug baltymų turintys produktai.
Taip suderinti produktai ilgam apsunkina virškinimo sistemą, nes juos užtrunka suvirškinti.
Norėdami to išvengti verčiau atskirai valgykite daug baltymų turinčius produktus. Iš pradžių suvalgykite vieną, po to – kitą.
3. Maistas ir vanduo arba sultys
Vienas kenksmingiausių įpročių yra valgant gurkšnoti vandenį ar kitą gėrimą.
Vanduo susilpnina skrandžio rūgštis, todėl jos nebe taip veiksmingai skaido baltymus, angliavandenius ir riebalus.
Verčiau atsigerkite vandens likus 10 min. iki valgymo. Tai apsaugos nuo persivalgymo ar skrandžio fermentų veiklos susilpninimo.
4. Vaisiai su patiekalu
Mango salsa su žuvimi ar salotos su braškėmis galbūt skamba viliojančiai, bet geriau tokių derinių vengti.
Taip yra todėl, kad vaisiai, kurie šiaip jau gana greitai pereina per virškinimo sistemą, užsilaiko organizme.  Juose esantis cukrus, jeigu su vaisiais valgomi kiti produktai, pradeda rūgti.
5. Jogurtas ir vaisiai ar uogos
Jogurte yra daugybė bakterijų, kurios veikia uogose ar vaisiuose esantį cukrų. Tai lemia toksinų susidarymą, peršalimą ir alergijas.
Galite išvengti šios bėdos natūralų kambario temperatūros jogurtą skanindami medumi, cinamonu ar razinomis, o ne šviežiais vaisiais arba uogomis.
6. Pusryčių dribsniai ir apelsinų sultys
Piene yra kazeino, o apelsinų sultyse rūgščių. Drauge jie gali sutraukti pieno produktus ir taip pat sunaikinti krakmolinguose dribsniuose esančius enzimus.
Norint to išvengti gerkite vaisių sulčių bent valandą prieš ar po to, kai valgysite dribsnius.
7. Bananai ir pienas
Daugybė žmonių visame pasaulyje dievina pieno kokteilius su bananais.
Bet tai – taip pat pavojingas derinys, nes jis apsunkina skrandį. Tad stenkitės šio derinio vengti.
Jeigu vis dėlto negalite atsispirti pieno kokteiliui su bananais, pagardinkite jį žiupsneliu muskato ar cinamonu, kurie stimuliuotų jūsų virškinimo sistemą.
8. Pupelės ir sūris
Tai labai įprastas derinys meksikiečių virtuvėje.
Sūris, pupelės, karštas padažas ir gvakamolė neabejotinai lems pilvo išsipūtimą, dujų kaupimąsi ir kitas virškinimo problemas.
Kitaip, nei populiaru manyti, pupelės pačios savaime neskatina dujų kaupimosi žarnyne.
Tad pasistenkite valgyti atskirai sūrį ir pupeles, jeigu jūsų virškinimo sistema silpna.
9. Pomidorai ir makaronai
Sunku įsivaizduoti makaronų patiekalą be pomidorų, sūrio padažo ar mėsos. Tačiau visa tai kenkia jūsų virškinimo sistemai.
Mėsa ir angliavandeniai, kaip jau minėta aukščiau, yra dar vienas blogas derinys, kuris yra labai sunkiai virškinamas.
Tad verčiau makaronus valgykite su pesto padažu, kad išvengtumėte visų šių bėdų.
10. Sūris ir mėsa
Karbonadas su sūriu, fondiu, kai mėsa mirkoma į lydytą sūrį, sūris ir mėsa omlete, sūris ir mėsa ant sumuštinio – visa tai turi labai daug baltymų. Nenuostabu, kad taip suderintus produktus sunku virškinti.
Tad verčiau į fondiu sūrį mirkykite daržoves, karbonado negardinkite sūriu, o omletą valgykite be mėsos.
Dabar, kai žinote dešimt blogiausių maisto derinių, galėsite jų vengti.
maisto derinimasMaistasbaltymai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.