Tačiau vis dažniau pasigirsta nuomonių, kad pienas ne tik kad nereikalingas mūsų organizmui, bet dar ir kenkia. Ką apie tai mano iniciatyvos „Sveikatai palankus“ ekspertai?
Teisūs ir tie, kurie sako, kad pieno produktai sveikatai palankūs ir rekomenduojami sveikos mitybos racione, bet teisūs ir tie, kurie sako, kad jis nepalankus žmonių sveikatai. Kodėl?
Nes mityba yra individuali, ir tai, kas tinka vienam, nebūtinai tiks kitam. Pasaulio sveikatos organizacija ir sveikatos specialistai priskiria pieno produktus prie sveikų, bet reikėtų žinoti, kokie požymiai rodo, kad pieno produktų jums reikėtų vartoti mažiau arba atsisakyti.
Vieniems nauda, kitiems – žala
Svarbiausia – suvokti, kad vienam žmogui tam tikras maisto produktas gali būti naudingas, o kitam žalingas.
„Dažnai žmonės skundžiasi, kad suvalgę tam tikros rūšies produktų jaučiasi blogai. Vieniems sutrinka virškinimas, kitiems skauda galvą, trečius po dienos išberia ar atsiranda balti spuogai. Ką daryti, kad to nebūtų? Atsakymas paprastas – nevartoti maisto produktų, kurie sukelia bet kokias neigiamas organizmo reakcijas, net jei tas maisto produktas pripažintas kaip visuotinai sveikatai palankus. Jums jis yra žalingas,“ – sako sveikatai palankaus maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė.
Taip ir su pieno produktais. Pienas ir jo produktai vieniems žmonėms tinka, kitiems - ne. Reikėtų suprasti ir tai, kad piene yra kalcio, bet ar jį pasisavina organizmas? Dažnai taip gali neįvykti, jei trūksta, pavyzdžiui, D vitamino, todėl nereikėtų galvoti, kad visi pieno produktai yra kalcio šaltinis.
Štai pavyzdžiui, tėvai, duodami vaikui šokoladinį varškės sūrelį, būna įsitikinę, kad tai naudinga, nes tai kalcio šaltinis, bet reikėtų suprasti – tai cukrus, tai tiesiog desertas ir tikrai nepalankiausias sveikatai: 100 gaminio yra net 30 g cukraus.
„Mes esame skirtingi – turime savo genofondą, savo fermentų kiekį, įpročius – į visa tai pirmiausia ir turėtume atsižvelgti. Geriate pieną, valgote mėgstamus pieniškus produktus ir jaučiatės puikiai – valgykite ir toliau – jums tai sveika.
Piene ir jo produktuose yra naudingų maistinių medžiagų - vitaminų B12, riboflavino, biotino, D, kalcio ir kt. Bet jei suvalgę pieno ar jo produktų pasijuntate negerai – atsiranda pilvo pūtimas, raižymas, gurguliavimas, viduriavimas, pirmiausia rinkitės pieniškus produktus, turinčius mažesnį laktozės kiekį (kefyrą, varškę, sūrį). O jei prastai jaučiatės suvalgę ir pastarųjų – kreipkitės į gydytoją – galimai netoleruojate laktozės“, – apie galimus sveikatos sutrikimus perspėja dietologė Kristina Kurganovienė.
Pieno cukraus laktozės netoleravimas
Laktozė, kuri nėra absorbuojama plonajame žarnyne, greitai keliauja į storąjį – čia ją žarnyno bakterijos skaido į trumpąsias riebalų rūgštis (acetatą, butiratą ir propionatą) ir vandenilio dujas.
„Jei didelis laktozės kiekis yra neabsorbuojamas plonajame žarnyne, šie fermentacijos produktai ir nesuskaidyta laktozė sukelia laktozės netoleravimo simptomus. Žmonės, turintys mažesnį fermento laktazės kiekį ir nuolat vartodami laktozę, ilgainiui gali prisitaikyti – sumažėja laktozės netoleravimo požymiai“, – teigia dietologė K.Kurganovienė.
Pieno cukraus laktozės netoleravimas pasireiškia, kai organizmas nesintetina fermento laktazės, virškinčio laktozę. Tada gali atsirasti nemalonių simptomų, pavyzdžiui, pilvo pūtimas, dujų kaupimasis, viduriavimas.
„Alergija, t. y. imuninė organizmo reakcija, pasireiškia dėl piene esančių baltymų. Todėl, jei esate alergiškas, net suvartojęs pieno produktų be laktozės neigiamos organizmo reakcijos – bėrimo, odos išsausėjimo, gleivių – neišvengsite.
Pieno produktų reikėtų vengti ir tuomet, kai esate peršalę, sloguojate, kad tai neskatintų papildomo gleivių išsiskyrimo“, – sako mitybos specialistė R.Bogušienė.
Jei išbėrė, prasidėjo dermatitinės dėmės, išsausėjimai, atkreipkite dėmesį, ar tai nebus pieno produktų pasekmė, šiuo atveju – alergija pieno baltymui. Jei kamuoja dažnos slogos, tai irgi ženklas, kad galimai tai alergija.
„Ar visiems reikėtų vengti laktozės, rinktis pieno produktus be laktozės? Tikrai ne. Tai perdirbti pieno produktai, skirti netoleruojantiems pieno cukraus, o sveikam žmogui geriau rinktis gryną produktą, kurio struktūra nepakeista.
Žinoma, svarbi sąlyga – nesirinkti stipriai saldintų ar sūdytų pieno produktų, nes tai nėra palanku sveikatai. Jei nesate alergiškas pieno baltymui kazeinui ir toleruojate pieno cukrų laktozę, pavyzdžiui, jogurtą rinkitės nesaldintą, graikišką jogurtą, o jei norite deserto, įvertinkite, kad cukraus būtų ne daugiau 10 g/100 g.
Varškę, pieno produktus rinkitės pusriebius, nes tai sočiųjų riebalų šaltinis. Perteklinis šių riebalų vartojimas siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis. Sūrį rinkitės, kuriame druskos iki 1,7 g arba įvertinkite dėdami sūrio į patiekalus, ir druskos nepridėkite papildomai“, – kaip pasirinkti pieno produktus pasakoja R.Bogušienė.
Specialistė primena, kad pieno produktai sudaryti iš baltymų, riebalų, angliavandenių ir vitaminų, bet kaip ir kitus maisto produktus, juos reikia vartoti saikingai. Mitybos pagrindas turi būti augaliniai produktai, o gyvūniniai mityboje turėtų sudaryti tik apie 20 proc. Ypač gyvūninių baltymų organizmas turi gauti saikingai, nes baltymų perteklius siejamas su šio laikmečio pagrindinėmis ligomis, tokiomis kaip vėžiniai susirgimai ir kt.
Pieno produktai vaikų mityboje
Laktozės netoleravimas retai pasitaiko vaikų, jaunesnių kaip 6 metų, tarpe, o su amžiumi jos dažnis didėja. Tad pirmiausia būtina pažinti save, savo vaikus ir atsižvelgti į individualius poreikius. Jei reikalinga pagalba, rekomenduojama kreiptis į mitybos specialistus. Jei jau yra sveikatos sutrikimų, reiktų kreiptis į dietologus, kurie rekomenduotų mitybą pagal ligos pobūdį, paskirtų tam tikrą dietą.
Tačiau sveikam vaikui pieno produktai yra būtini.
„Pieno produktai įtraukti į knygą „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“, nes tai rekomenduojama sveikoje vaikų mityboje. Žinoma, nėra jo tiek daug, kaip būdavo ankstesniuose valgiaraščiuose, pavyzdžiui, reta košė virta piene, jos verdamos vandenyje. Tačiau gardinta sviestu arba ypač tyru alyvuogių aliejumi ir uogomis bei vaisiais.
Tačiau, esant poreikiui ugdymo įstaigose taikyti pritaikytą maitinimą galime parengti individualius valgiaraščius alergiškiems ar netoleruojantiems laktozės vaikams“, – sako sveikatai palankaus maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė R.Bogušienė.