Pradėkime nuo to, kokių grūdinių kultūrų produktų reikėtų vengti.
Tai visos greitai paruošiamos ir užpilamos košės: dribsniai, kukurūzų kruopos, manų kruopos (manų kruopų būna įvairių rūšių – netinkama nė viena; vaikams taip pat nerekomenduotina), bulguro kruopos (dirbtinės kruopos iš kviečių grūdų), kuskusas.
Šios košės per greitai pasisavinamos, vadinasi, greitai turite sunaudoti gautas kalorijas.
Kalbant apie dribsnius – dažniausiai parduotuvėse parduodami dribsniai yra termiškai apdoroti (beje, kaip ir prekybos centruose parduodami grikiai).
Dribsniuose nebėra gyvybinės energijos, reikiamų virškinimui fermentų – paprasčiau tariant, jų nei sudaiginsi, nei pasėsi.
Žinoma, avižiniai dribsniai pusryčiams nebus labai didelis slystelėjimas į šoną, tačiau maksimalios naudos galime gauti tik valgydami neapdorotus grūdus.
Tokie yra nekepinti grikiai, soros, bolivinių balandų kruopos, natūralūs nepoliruoti ryžiai (geriausia, jei ryžio grūdas ilgas, pavyzdžiui, „Basmati“ ar ilgagrūdžiai), avižų grūdai, rugių ir kviečių grūdai (pastarieji yra mažiau vertingi nei kiti, bet retkarčiais galima).
Tiesa, avižos, rugiai, kviečiai, miežiai ir perlinės kruopos (perlinės kruopos – tai tie patys miežiai, tik kitaip paruošti) turi glitimo, tad glitimui alergiškiems žmonėms nėra rekomenduotinos. Šiuo atveju lieka nekepinti grikiai, sorų kruopos, bolivinės balandos ir natūralūs nepoliruoti ryžiai.
Tiesa, pačiose avižose nėra glitimo, bet dažniausiai jas sėjant pramaišiui pasėjami ir kviečiai, tad perkant avižas reikėtų ieškoti užrašo „be glitimo pėdsakų“, tačiau taip būna ypatingai retai.
Visos kruopos turi būti lukštentos, bet išlikti grūdų pavidalo.
Grūdus paruošti trunka ilgiau nei dribsnius ar greitai paruošiamas košes, tačiau yra būdas šį procesą gerokai pagreitinti.
Aptarkime avižų ir grikių paruošimo būdus (sorų, bolivinių balandų ir ryžių paruošimo procesas ir taip trumpas, o rugių ir kviečių – analogiškas avižų paruošimo būdui).
Avižų grūdus vakare 2-3 kartus perplauti šaltu vandeniu ir užmerkti. Užmerkti grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni. Ryte, pakeitus vandenį, grūdus užvirti (grūdų ir vandens santykis 1:2). Virti 2-3 minutes, tada palikti išbrinkti. Orientacinis brinkimo laikas 20-30 minučių. Avižos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
Nekepintus grikius vakare 2-3 kartus perplauti šaltu vandeniu ir užmerkti. Užmerkti grikiai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni. Ryte, pakeitus vandenį, grūdus užvirti (grūdų ir vandens santykis 1:2). Tik užvirus išjungti ir palikti išbrinkti. Orientacinis brinkimo laikas 10-15 minučių. Grikiai turi išlikti kramtomos konsistencijos.
Tiesa, nekepintus grikius galima ruošti ir taip: užpilti šaltu vandeniu ir palikti per naktį, kad išbrinktų. Ryte perlieti karštu vandeniu ir valgyti kaip įprastą košę (virti nereikia).
Tokiu pat būdu (t.y. neverdant) ruošti galima ir avižinius dribsnius bei kepintus grikius. Kinta tik paruošimo laikas.
Avižinius dribsnius perplauti ir užpilti karštu vandeniu (brinkimo laikas apie 10 min.).
Kepintus grikius perplauti ir užpilti karštu vandeniu (brinkimo laikas apie 20-30 min.).