Tačiau jų rūšių yra ne viena ir ne dvi, tad kurie ryžiai yra sveikiausi ir tinkamiausi mums?
Apie tai plačiau pasakoja kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė.
Baltieji ryžiai
Baltieji ryžiai yra apdirbti taip, kad nuo jų yra pašalintas gemalas, lukštas, kurie suteikia daugiau skaidulų bei maistinių medžiagų. Todėl baltieji ryžiai yra mažiau maistingi nei rudieji ar raudonieji.
Baltieji ryžiai būna kelių rūšių: trumpi, vidutinio ilgio bei ilgagrūdžiai (basmati).
Kiekvieno jų glikemijos indeksas skiriasi. Iš visų ryžių rūšių mažiausią glikemijos indeksą turi ilgagrūdžiai ryžiai, todėl iš visų baltųjų ryžių tai būtų geriausias pasirinkimas.
Taip pat, lyginant šiuos ryžius su rudaisiais ir raudonaisiais, baltieji yra lengviau virškinami, nes savo sudėtyje turi mažiau skaidulų. Todėl turintiems virškinimo problemų puikiai tinka būtent baltieji.
Rudieji ryžiai
Nuo rudųjų ryžių, atvirkščiai nei nuo baltųjų, nėra pašalintos skaidulos. Dėl ryžiuose esančių skaidulų rudieji yra maistingesni nei baltieji ryžiai. Todėl jie yra naudingesni organizmui.
Dažnai žmonės nesirenka šių ryžių, nes dėl likusio gemalo jų virimo laikas yra gan ilgas.
Tačiau šie ryžiai yra puikus tiamino, geležies bei cinko šaltinis. Taip pat, lyginant su baltaisiais, jusoe didesnis baltymų kiekis. Kalbant apie glikemijos indeksą, rudųjų ryžių jis mažesnis nei baltųjų, o tai taip pat naudingiau organizmui.
Juodieji ryžiai
Šie ryžiai yra visai kitos rūšies nei rudieji ar baltieji ryžiai. Jie turi riešuto skonį, o jų gaminimo trukmė yra žymiai ilgesnė nei visų kitų ryžių.
100 g baltųjų ryžių yra 6,3 gramo baltymų, o tame pat kiekyje juodųjų yra 9,1 gramo baltymų.
Juodieji ryžiai taip pat turi žemą glikeminį indeksą, todėl puikiai tinka žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu. Be to, juoduosiuose ryžiuose yra pakankamai skaidulų.
Tačiau kasdienėje mityboje šių ryžių vartojama rečiau.
Raudonieji ryžiai
Raudonieji ryžiai yra unikalios spalvos dėl juose esančio antocianino kiekio, kuris taip pat suteikia ir didelį antioksidantų kiekį. 100 gramų šių ryžių yra net 7 gramai baltymų. Juose baltymų yra net daugiau nei baltuose ryžiuose.
Tiek juoduosiuose ryžiuose, tiek raudonuosiuose yra daugiau maistinių medžiagų, palyginus su baltais ryžiais.
Tad kurie ryžiai iš visų išvardintų yra sveikiausi?
Tai būtų juodieji ir rudieji ryžiai. Juose yra daugiausia maistinių medžiagų, skaidulų, kurie yra naudingi organizmui.
Žinoma, nereikia pamiršti ir baltųjų ryžių, juos taip pat galite valgyti. Lyginant ryžių kainas, šie yra pigesni ir taip pat naudingi, nes jų sudėtyje yra magnio ir B grupės vitaminų.
Norint paįvairinti mitybą ir su maistu gauti daugiau maistinių medžiagų bei skaidulų, galite maišyti vienus ryžius su kitais. Tarkim, dėti pusę rudųjų ryžių, pusę baltųjų.
Taip pat, tiems, kas turi virškinimo problemų, ilgagrūdžiai (basmačiai) būtų tinkamas pasirinkimas, bet tai nereiškia, kad ir jie negali valgyti rudųjų. Rudieji ryžiai yra sunkiau virškinami, nes turi, kaip ir minėta, daugiau skaidulų.
Tačiau jie yra vertingesni, nes geriau nei baltieji padeda kontroliuoti gliukozės lygį kraujyje, cholesterolio kiekį, palaiko normalią žarnyno veiklą.
Taip pat juose yra gausu tokių mineralinių medžiagų, kaip manganas, geležis, fosforas, bei vitaminų B1, B3 ir B6.