Atskleidė neįtikėtiną tiesą apie šaldytą žuvį

2017 m. lapkričio 12 d. 11:16
Lrytas.lt
Dalis žmonių vengia pirkti šaldytą žuvį, tikėdami, kad šaldant ji praranda dalį gerųjų maistinių savybių.
Daugiau nuotraukų (1)
Tačiau naujausias mokslininkų atradimas gali visiškai pakeisti jūsų nuomonę apie šį produktą.
Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad šaldyta žuvis yra tokia pat gera, kaip ir šviežia.
Šviežia žuvis gali išsilaikyti vos 2–3 dienas po sugavimo. O šaldytą žuvį šaldiklyje galima laikyti ir pusmetį, nebijant, kad ilgai laikoma ji praras gerąsias maistines savybes.
Norvegų tyrėjai ieškojo naujų būdų, kaip elgtis su žuvimi, ją šaldyti ir atitirpinti, kad ši visus metus išlaikytų aukščiausią kokybę.
Tai leistų pirkėjams nusipirkti žuvį iš prieinamesnę kainą, nesibaiminant, kad joje gali būti parazitų, pasitaikančių šviežioje žuvyje.
Norvegijos tyrimų kompanija SINTEF atliko įvairius testus, kad išsiaiškintų skirtingo šaldymo ir atitirpinimo poveikį produktui bei nustatytų tinkamiausią žuvies laikymo terminą.
Jie nustatė, kad svariausi yra trys veiksniai.
Visų pirma žuvis privalo būti užšaldyta, vos pagauta, žvejybiniuose laivuose.
Ji turi išlikti užšaldyta stabilioje ir žemoje temperatūroje visą laiką, iki atitirpinimo, be jokio įsikišimo.
Atitirpinti žuvį privalu tik prieš pat ją parduodant.
Laikantis šių taisyklių, žuvis išliko kokybiška 10 dienų po atitirpinimo. Tai reiškia, kad joje nebuvo bakterijų, o tekstūra, spalva ir sudėtis, užšaldžius žuvį teisingai, buvo aukščiausios kokybės, rašoma interneto svetainėje „Daily Mail“.
Dietologė Tara Condell komentavo: „Sveikatos atžvilgiu šaldyta žuvis yra tokia pati maistinga, kaip ir šviežia“.
Tiesą sakant, JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) net reikalauja, kad žuvis, skirta parduoti, būtų greitai užšaldyta.
Greitas šaldymas yra pagreitintas procesas, kurio metu žuvis užšaldoma iškart, vos pagauta. Greitas šaldymas vyksta ypač žemoje temperatūroje, paprastai -28,8°C, kad žuvis patikimai būtų sušaldyta per kelias minutes.
Šis FDA nurodymas buvo duotas tam, kad sumažėtų parazitų atsiradimo rizika, nes paprastai žuvies kelias nuo laivo iki parduotuvės užtrunka kelias dienas.
T.Condell taip pat priminė pirkėjams apžiūrėti žuvį, kad įsitikintų, ar ji neskleidžia prasto kvapo, neturi ledo įrėžių ir pirkti ją iš patikimų tiekėjų.
Taigi nesvarbu, ar žuvis buvo sugauta prieš dvi dienas, ar prieš du mėnesius, jeigu ji buvo tinkamai užšaldyta, o vėliau atitirpinta, tai išliks kokybiška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.