Ypač daug medikų ir dietologų dėmesio sulaukia kiaulienos lašiniai – vienas pagrindinių gyvūninės kilmės riebalų šaltinių.
Kai kurie lašinius gina ir rekomenduoja valgyti, teigdami, kad tai – vertingas ir nepamainomas produktas. O kiti įspėja apie gyvūninės kilmės riebalų žalą.
Tad kaip gi yra iš tiesų? Ar lašinius valgyti sveika, ar verčiau jų atsisakyti?
Lašinių nauda
Kiaulienos lašiniai – tai storas sluoksnis poodinių riebalų, kur kaupiasi biologiškai aktyvios medžiagos, riebaluose tirpūs vitaminai ir antioksidantai.
Lašiniuose yra nemažai naudingų maistinių medžiagų: vitaminų A, E, D ir F, mikroelementų, sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių.
Vertingiausia lašiniuose yra arachidono rūgštis, priskiriama polinesočioms riebalų rūgštims.
Ši rūgštis gerina galvos smegenų ir širdies raumens darbą. Taip pat gerina kepenų veiklą, kraujo sudėtį, pašalindama iš jo cholesterolio plokšteles, rašoma interneto puslapyje „Polza i Vred“.
Taigi kasdien verta suvalgyti po gabaliuką lašinių, norint išlaikyti optimalų cholesterolio kiekį kraujyje.
Lašiniai yra ir kitų vertingų rūgščių šaltinis, tokių kaip palmitino, oleino, linolo ir stearino.
Gausi šių komponentų koncentracija 5 kartus labiau pagerina riebalų aktyvumą, palyginti su sviestu.
Kraujagysles bei ląstelių membranas stiprina ir daro elastingesnėmis ir lašiniuose esantis lecitinas.
Kiek reikia valgyti lašinių?
Tiesa, svarbu nepamiršti, kad lašinius svarbu vartoti saikingai. Antraip jie gali pakenkti.
Kaip minėta, riebalai būtini mūsų organizmui, bet jie turėtų sudaryti tik nedidelę dalį mūsų raciono.
Suaugusiam žmogui rekomenduojama suvalgyti vos 9–12 g lašinių per dieną ir ne daugiau nei 100 g lašinių per savaitę.
Kad pasireikštų naudingosios lašinių savybės, svarbu juos vartoti tinkamai. Pirmenybę reikėtų teikti sūdytiems lašiniams. Rūkytais, keptais ar virtais lašiniais verčiau nesižavėkite. Jų bioaktyvių savybių nebelieka, taigi jie nėra naudingi.
Kodėl lašinius verta valgyti rytais?
Geriausiai lašinius vartoti rytais. Tuo metu organizmas įsisavina daugiausiai jų naudingųjų savybių, o lašiniai jį pakrauna energija. Juk tai – kaloringas produktas: 100 gramų lašinių yra 770 kalorijų.
Rytais naudinga valgyti lašinius ir tiems, kuriems yra sutrikusi virškinamojo traktato veikla. Lašiniai paskatina tulžies, kurios per naktį susikaupia organizme, ištekėjimą ir taip padeda išvalyti kūną.
Kokius lašinius rinktis?
Naudingosios lašinių savybės geriausiai pasireiškia tada, jeigu vartojate ekologišką produktą.
Rinkitės švarius, minkštus, iš išorės rausvus lašinius, be jokių hormoninių priedų, pesticidų ir toksinų.
Žinoma, pardavėjas nebūtinai prisipažins, kur buvo auginta kiaulė ir kuo ji šerta.
Lašinius laikykite šaldytuve ir nevartokite pasenusio produkto.
Pageltusių lašinių verčiau nevalgyti. Tai reiškia, kad juose esančios naudingosios medžiagos oksidavosi ir prarado naudingąsias savybes.