Prieš atsakant į šį klausimą svarbu suprasti, kokią naudą mums teikia kūno riebalai, kurių taip atkakliai norime atsikratyti.
Mūsų kūnui jie yra reikalingi, nes riebalai mus šildo, apsaugo mūsų vidaus organus, taip pat padeda augti ląstelėms ir ilgam mus aprūpina energija.
Bet gero neturi būti per daug.
Riebalų perteklius yra pavojingas ir gali sukelti rimtų sveikatos problemų, tokių, kaip diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos. Ypač grėsmingas yra pilvinis nutukimas, kuomet riebalai dengia svarbius organus.
Tad sulieknėti yra svarbu ne tik dėl grožio.
Tačiau kaip atsikratyti riebalų, nealinant organizmo? Svarbu prisiminti du dalykus: sočiuosius (bloguosius) riebalus pakeisti nesočiaisias (geraisiais) riebalais, o taip pat riboti kalorijų suvartojimą apskritai, kad organizmas būtų priverstas deginti dalį sukauptų riebalų, kad gautų energijos.
Norint sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį, reikėtų į mitybą įtraukti tokius produktus, kaip jautienos kepsnys, skumbrė, lęšiai ir avokadas. Taip parodė Voriko universiteto Anglijoje tyrimas, kurio rezultatai buvo neseniai paskelbti.
Šie produktai smegenyse sukelia reakcijas, skatinančias sotumo jausmą, todėl esame linkę suvalgyti mažiau maisto vienu prisėdimu.
Kitas būdas sulieknėti yra įtraukti į dietą riebalus deginančius produktus. Tai paspartina organizmo riebalų metabolizmą arba energijos sąnaudas ir sumažina riebalų absorbaciją.
Britų dienraščio „The Telegraph“ interneto svetainėje buvo išvardinti penki produktai, kurie gali padėti numesti svorio. Štai jie:
1. Aitrioji paprika
2010 metais Amerikos chemijos bendrija paskelbė tyrimą, kurio rezultatai parodė, kad aitriojoje paprikoje aptinkamas kapsicinas gali padėti numesti svorio ir apsaugoti nuo riebalų susidarymo.
Tai paskatino tyrėjus ateityje atlikti daugiau tyrimų, kaip galima būtų panaudoti kapsiciną gydant nutukimą.
2. Greipfrutas
Kasdien suvalgius po pusę greipfruto, galima gauti 64 proc. rekomenduojamos dienos vitamino C normos.
Tačiau tuo nauda nesibaigia. Nes greipfrutas dažnai įvardijamas kaip vaisius, pagreitinantis medžiagų apykaitą.
Teiginį, kad šis vaisius turi riebalus deginančių savybių, tarsi pagrindžia 2006 metais Mitybos ir metabolizmo tyrimų departamento Kalifornijoje, JAV, atliktas tyrimas.
Jo metu mokslininkai 12 savaičių stebėjo 91 nutukusį žmogų. Paaiškėjo, kad tie, kurie prieš valgį suvalgydavo po pusę šviežio greipfruto, numetė žymiai daugiau svorio.
3. Žalioji arbata
Kartoko skonio gėrimą pamėgo vis daugiau numesti svorį bandančių žmonių dėl jo sugebėjimo stimuliuoti riebalų oksidaciją.
Žalioji arbata yra veiksminga dėl katechino polifenolių, kurių fermentacijos proceso metu nelieka juodojoje arbatoje.
Manoma, kad katechinai stimuliuoja riebalų oksidaciją, kas gali padidinti riebalų metabolizmą.
4. Jūros dumbliai
Jūros dumbliai susideda iš fukoksantino. Su gyvūnais atlikti tyrimai parodė, kad ilgalaikis fukoksantino naudojimas gali padėti numesti svorio, nes padidina energijos sąnaudas, tad sudeginama daugiau riebalų.
Tyrimas, atliktas su žmonėmis, parodė, kad tie, kurie kasdien vartoto fukoksantino ekstraktą, numesdavo gerokai daugiau svorio.
Tačiau, pasak mokslininkų, dar per anksti daryti išvadas apie fukoksantino naudą, kol nėra surinkta pakankamai įrodymų.
5. Cinamonas
Ar gali aromatingas prieskonis iš medžio žievės sumažinti pavojingą riebaus maisto poveikį?
Amerikos širdies asociacijos tyrėjai, atlikę 12 savaičių trukmės tyrimą su žiurkėmis, pastebėjo, kad valgydami riebų maistą ir gaudami cinamono papildus, gyvūnai priaugdavo mažiau svorio, o jų riebalų, cukraus ir insulino kiekis kraujyje buvo sveikesnis, nei tų, kurie valgė riebų maistą be cinamono.
Tyrimo rezultatai parodė, kad tai nulėmė polifenolis, turintis priešuždegiminių ir antioksidakcinių savybių, kurios gali sumažinti rizikos veiksnius.