Taip galėjo nutikti, jei suvalgėte nemirkytų riešutų ar sėklų tiesiai iš pakelio.
Sausi riešutai ir sėklos - gamtos saugomi produktai. Šie produktai turi medžiagų, saugančių juos nuo sudygimo, kol sulauks tinkamų sąlygų. Būtent tos apsauginės medžiagos, kurios saugo augalo rūšį, ir sutrikdo virškinimą.
Riešutus ir sėklas patartina pamirkyti bent keletą valandų, kad susiskaidytų fermentų inhibitoriai, kurie slopina virškinimą. Fermentų inhibitoriai yra gamtinis mechanizmas, saugojantis nuo fermentacijos nepalankiomis salygomis, kai daigas nėra pasiruošęs augti.
Riešutų ar sėklų, patekusių į tam tikras salygas – vanduo, drėgmė, šiluma – inhibitoriai suyra ir prasideda daigo augimas bei riešuto, sėklos fermentacija, kad daigas gautų maistines medžiagas. Kad būtų pašalinti fermentacijos inhibitoriai, kurie taip pat slopina ir virškinimo fermentus, juos reikia mirkyti. Taip riešutai ir sėklos tampa lengvai pasisavinamu ir virškinamu maistu.
Prieš virimą rekomenduojama pamirkyti ir grūdus bei ankštinius produktus - tai taip pat sėklos.
Kiek laiko reikia mirkyti riešutus ir sėklas
Pupeles, avinžirnius – 4-12 val.
Migdolus – 8-12 val.
Bolivinių balandų sėklas – 3-4 val.
Burnočio sėklas – 3-5 val.
Anakardžius – 2-3 val.
Linų sėmenis – 6 val.
Lęšius – 8 val.
Avižų kruopas – 8 val.
Moliūgų sėklas – 6 val.
Sezamų sėklas – 8 val.
Saulėgrąžų sėklas – 6-8 val.
Ryžius – 12 val.
Išmirkytus riešutus ir sėklas reikia perplauti, po to galima vartoti.
Grūdus perplauti ir išvirti. Tiesa, grikius galima valgyti tik mirkytus. Jie suminkštėja ir pakankamai išbrinksta.
Mirkydami riešutus ir sėklas tarsi pažadiname juose gyvybę. Produktai tampa naudingu ir lengvai virškinamu maistu.