Kruopomis praturtintos sriubos ir salotos yra maistingesnės ir sotesnės, o kruopos su baltymais – puiki vakarienė.
Šiandien prekybos centruose galima rasti gausybę kruopų rūšių.
„KitchenMag“ išrinko septynias, kurias pataria turėti namuose visiems.
Grikiai
Tai visų kruopų lyderės pagal lengvai pasisavinamų baltymų kiekį. Grikiai nesukelia alergijos, yra nekaloringi.
Šiose kruopose daug mineralų, ypač magnio, fosforo ir geležies, dėl to grikiai naudingi kraujodarai.
Sveikų produktų parduotuvėse galima rasti nekeptų, žalių grikių kruopų, kurios yra dar naudingesnės.
Grikiai puikiai dera su grybais, svogūnais, morkomis, prieskoniais. Tinka rytinei košei, garnyrui, užkepėlėms ir kotletams ruošti.
Avižos ir avižiniai dribsniai
Pagal baltymų kiekį tai antros po grikių kruopos, kuriose yra itin daug aminorūgščių triptofano ir lizino. Taip pat daug kalio, magnio, fosforo, geležies, jodo, B grupės vitaminų, taip pat vitamino E.
Dietologai giria šias kruopas dėl jų savybių sumažinti cholesterolio lygį, gliukozės kiekį kraujyje, už didelį ląstelienos kiekį ir teigiamą poveikį virškinamajam traktui bei širdies kraujagyslių sistemai.
Avižinius dribsnius galima virti vandenyje ar piene, pridėjus džiovintų vaisių ar uogų. Taip pat galima pagaminti nesaldžią košę su grybais ir žalumynais.
Be to, dribsniai puikiai tinka desertams kepti.
Soros
Tai viena seniausių kultūrų. Sorose yra daug kalio, magnio, vario, naudingųjų riebalų, vitaminų B1 ir B12, o pagal baltymų kiekį jeigu ir nusileidžia grikiams ir avižoms, tai turi jų daugiau nei ryžiai ir miežiai.
Pirkdami soras atkreipkite dėmesį į vartojimo terminus - skirtingai nei kitos kruopos, soros ilgainiui genda, dėl to apkarsta.
Soros puikiai dera su grybais, daržovėmis, moliūgu, džiovintais vaisiais. Iš jų galima gaminti košes ir antruosius patiekalus.
Perlinės kruopos
Tai tam tikru būdu apdorotos miežių kruopos. Specialistai tvirtina, kad košė iš šių kruopų yra viena sveikiausių, mat joje yra labai daug mineralų ir vitaminų. Šios kruopos teigiamai veikia nervų sistemą, gerina odos ir plaukų būklę.
O ląstelienos jose yra tris kartus daugiau nei kviečiuose.
Šios kruopos puikiai tinka sriuboms, jos dera su daržovėmis, todėl iš jų galima ruošti antruosius patiekalus.
Kvietinės kruopos
Jų yra ne viena rūšis: tai ir bulguras, ir kuskusas, ir manai, ir paprastos kvietinės kruopos.
Vienos iš krakmolingiausių kruopų, kuriose yra daug aminorūgščių, baltymų, B grupės vitaminų, kalio, kalcio, magnio ir fosforo.
Teigiama, kad jos teigiamai veikia riebalų apykaitą ir širdies kraujagyslių sistemą. Tačiau jų turėtų vengti netoleruojantys gliuteno.
Kvietinės kruopos puikiai tinka rytinei košei virti su džiovintais vaisiais ir riešutais, jas galima dėti į sriubas, apkepėles, kotletus, pudingus.
Bolivinių balandų kruopos
Jeigu norite maitintis sveikai, jūsų virtuvėje būtinai turėtų būti bolivinių balandų kruopų - Pietų Amerikoje atrastų kruopų, turinčių turtingą istoriją ir ilgą naudingųjų savybių sąrašą.
Be pilno aminorūgščių komplekto jose yra geležies, cinko, vario, daug vitaminų.
Šios neutralaus skonio kruopos dera ir su daržovėmis, ir uogomis ar riešutais.
Ryžiai
Populiariausios Azijos kruopos išplito visame pasaulyje. Ryžiuose nėra gliuteno, jie turtingi kaliu ir B grupės vitaminais.
Patys naudingiausi - neapdoroti, laukiniai ryžiai, mat būtent luobelėje kaupiasi visos naudingosios medžiagos. O balti, šlifuoti ryžiai išsiskiria aromatu.
Iš ryžių gaminamas plovas, sriubos, užkepėlės, košės ir dar daugybė patiekalų.
Atkreipkite dėmesį į kruopų ilgį - skirtingo ilgio kruopos pasižymi skirtingomis savybėmis ir yra tinkamos skirtingiems patiekalams ruošti.