Jeigu esate vienas jų, galbūt pasielgsite išmintingai, pradėję dažniau gerti siauralapio raibsteglio arbatą. Šis aromatingas gėrimas, kurio galite lengvai rasti įvairiuose Lietuvos prekybos centruose, dar žinomas kaip „rooibos“ arba raudonoji arbata.
Britų visuotinės televizijos kanalo „Channel 4“ laidoje „Food Unwrapped“ buvo atskleista, kad šio Pietų Afrikoje gaminamo gėrimo sudėtyje yra vienas unikalus ingredientas, kuris, kaip įrodyta, sumažina riebalų skaičių, susikaupusį ląstelėse.
Siauralapis raibsteglis, arba „raudonasis krūmas“ – augalas, iš kurio gaminama arbata, turi aspalatino. Įrodyta, kad šis ingredientas taip pat su laiku gali sumažinti gliukozės lygį, jeigu tokios arbatos gersite daug – po šešis puodelius per dieną.
Aspalatinas, kuris yra antioksidantas, dėl savo poveikio kūno svoriui pelnė stebuklingojo ingrediento reputaciją.
Tyrimai, kuriuos Pietų Afrikos medicinos tyrimų tarybos nariai atliko su graužikais, parodė, kad aspalatinas gerokai sumažino per laiką organizme sukauptų riebalų kiekį.
Kitas neišsamus tyrimas taip pat parodė, kad žmonių, kurie kasdien išgerdavo po šešis puodelius siauralapio raibsteglio arbatos, organizme ilgainiui gerokai sumažėdavo gliukozės lygis.
Aukštas kraujo gliukozės lygis gali lemti dideles sveikatos problemas, įskaitant inkstų, širdies ligas ir insultą, rašoma interneto portale „Daily Mail“.
Dar viena puiki priežastis gerti raudonąją arbatą yra ta, kad jia praturtina polifenoliais – organinėmis cheminėmis medžiagomis, kurios pagerina antioksidacines savybes.
Polifenoliai – tarp jų yra aspalatinas – padeda iš kūno pašalinti laisvuosius radikalus ir gali padėti apsaugoti organizmą nuo vėžio bei širdies ligų.
Siauralapis graibsteglis geriausiai auga sausringomis sąlygomis, kalnuose, smėlio dirvoje. Jis puikiai prisitaikęs prie ekstremalių temperatūrų pokyčių.
Tai – nėra arbatos augalas. Jis priskiriamas ankštinių šeimai ir skinamas rankomis, o vėliau mašinomis nupjaunami jo į adatas panašūs lapeliai ir paliekami išdžiūti Pietų Afrikos saulėje.
Vėliau lapeliai sukulami ir supresuojami. Šiuo etapu dėl oksidacijos proceso arbata ir įgauna raudoną spalvą, dėl kurios yra žinoma visame pasaulyje.