Patvoriuose želianti žolė iššluos toksinus ir atgaivins organizmą

2017 m. balandžio 18 d. 09:11
Gražina Gum (grazinagum.lt)
Garšvos turi savybę šarminti organizmą. Tai ypač naudinga pavasarį, kai siekiame išvalyti – detoksikuoti organizmą po žiemos. Jose itin daug vitamino C, mineralinių medžiagų – kalcio, kalio, eterinių aliejų ir kt.
Daugiau nuotraukų (5)
Garšvos žolynų preparatai nuo seno naudoti podagrai gydyti. Taip pat minimos reumatą, artritą gydančios, šlapimo pūslės, žarnyno sutrikimus šalinančios, šlapimą varančios bei kraujo spaudimą mažinančios garšvų savybės.
Paprastosios garšvos rūšies mokslinis pavadinimas – podagraria – susietas su augalo gydomosiomis savybėmis.
Viduramžiais paprastosios garšvos laikytos vienais iš veiksmingiausių vaistinių augalų nuo tuo metu tarp aukštuomenės atstovų, vienuolių ir šventikų paplitusios ligos – podagros. Ji kyla dėl organizme sutrikusios šlapimo rūgšties apykaitos.
Šia liga dažniausiai suserga nutukę, daug purininių medžiagų turinčio maisto (riebios mėsos, žuvies) vartojantys žmonės. Viduramžiais aukštuomenė ir vienuoliai valgė daug riebaus maisto. Paprastosios garšvos labai vertintos kaip maistiniai ir vaistiniai augalai, daug jų auginta vienuolynų daržuose ir soduose.
Šiuolaikinėje medicinoje šių augalų preparatais gydomas reumatas, artritas, šlapimo pūslės ir žarnyno sutrikimai, garšvos mažina kraujo spaudimą, vartojamos kaip šlapimą varanti priemonė.
Garšvų lapus galima rinkti nuo pat pavasario iki rudens, kol jie dar žali.
Ruoškime žaliuosius kokteilius, dėkime į salotas, naudokime padažams, užtepams, sriuboms ruošti. Galite pradėti šaldyti bei džiovinti žiemai, kaip vaistą ir maistą.
Žalieji kokteiliai yra vienas iš maistingiausių gėrimų, kuriuos galite ruošti kiekvieną rytą.
Gerti galite ryte vietoj pusryčių, prieš pusryčius, tarp valgymų, galite daryti dienos ar kelių dienų iškrovos dienas geriant žaliuosius bei kitus maistingus kokteilius.
Kaip ruošti žaliuosius kokteilius?
Į kokteilinę-trintuvą dedame:
obuolį, apelsiną, bananą, saują garšvų, pilame vandens, kad apsemtų. Plakame iki vientisos konsistencijos.
Garšvų užtepėlė
Tai itin maistinga užtepėlė. Naudoti galima ne tik kaip užtepėlę, bet ir kaip padažą salotoms, patiekalams gardinti.
Reikės:
1/4 stiklinės saulėgrąžų sėklų,
1/4 moliūgo sėklų,
saujos garšvų,
2-3 vnt. mažųjų pomidorų,
1/4 raudonojo svogūno,
1 a. š kario,
1/4 a. š. Kajeno pipirų,
1 a. š. balzamiko padažo (naudoju su melasa, tirštą),
1/4 a. š druskos.
Dedame ingredientus į trintuvą. Malame iki vientisos konsistencijos. Šaldytuve galima laikyti iki 2-3 parų.
Jei užtepėlės lieka daug, galite šaldyti ar džiovinti džiovintuve – kaip duoneles.
Dar daugiau informacijos apie maistinguosius laukinius augalus, žaliuosius bei maistingus kokteilius galite sužinoti knygoje Gražina Gum „3 dienų kokteilių programa + maistingų kokteilių receptai“.
Šaltinis – „Gražina Gum“
Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų balandžio 18 dieną.
garšvaGražina Gum^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.