Tad atsakymų – naudinga ar greičiau kenksminga valgyti kiaušinius, ieškome kartu su internetinio sveikatingumo projekto kilo.lt mitybos specialiste Egle Šinkevičiūte.
Kiaušiniai yra net labai geros maistinės vertės produktas, kuris tikrai tinka tiek dietinėje mityboje, tiek nesilaikant jokių dietų.
Vienas vidutinis kiaušinis turi apie 81 kaloriją, 7.3 g baltymų , 0.3 g angliavandenių, 5.8 g riebalų, svarbu pabrėžti, kad tokia maistinė vertė kinta nuo kiaušinių dydžio ar rūšies. Kiaušinio baltymai yra ypač lengvai pasisavinami, nes juose yra labai geros struktūros aminorūgščių.
Kalbant apie trynius – tai vieta, kur slypi kone visi kiaušinio vitaminai ir mineralai, todėl išmesti juos gaminant patiekalus iš kiaušinių ar tiesiog jų nevalgyti – tikras praradimas.
Kiaušinio trynyje yra lecitino, cholino, arachido rūgščių, kurios yra labai vertingos, taip, ten yra ir cholesterolio, tačiau jau minėtos rūgštys tiesiogiai susijusios su jo nukenksminimu, todėl galime valgyti kiaušinius ir nesijaudinti dėl cholesterolio, teigia dietologė.
Nederėtų jaudintis dar ir dėl to, kad jau praėjusių metų pradžioje buvo atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta, jog kiaušiniuose esantis cholesterolis net nėra susijęs su širdies ir kraujagyslių ligomis.
Kiaušinio baltymai yra ypač lengvai pasisavinami, nes juose yra labai geros struktūros aminorūgščių.
Kiaušiniai išties puikus produktas, turintis labai daug organizmui vertingų mineralinių medžiagų: kalcio, fosforo, geležies, magnio, kalio, natrio, taip pat A, E, D ir B grupės vitaminų, tačiau šių vitaminų, mineralų ir mikroelementų kiekis keičiasi priklausomai nuo pašarų, kuriais yra šeriamos vištos.
Ar kiaušinius galima valgyti su majonezu ir kokį majonezą pasirinkti?
Net ir žinant didelę kiaušinių naudą organizmui – svarbu žinoti, valgyti, kad nesugadintumėme išties gero produkto. Jei valgysime kiaušinius su majonezu ar kitokiu riebiu padažu, jų naudingumas bus prarastas, sako kilo.lt dietologė.
Ji pasidalino sveiko padažo receptu: susmulkinti krapus, išspausti skiltelę česnako, minėtus produktus suberti į natūralų liesą jogurtą, pagardinti masę patinkančiais prieskoniais, gerai išmaišyti ir mėgautis sveiku padažu šalia organizmui taip naudingo produkto.