8 prieskoniai, kuriuos reikėtų vartoti ne tik dėl gero skonio

2017 m. vasario 11 d. 07:10
Kartais girdime mitą, kad prieskonių vartojimas kenkia sveikatai, tačiau mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė pabrėžia, kad sveikatai ir kūno linijoms kenkia druska prisotinti prieskoniai.
Daugiau nuotraukų (10)
Žinovė papaskojo apie gerąsias savybes bei pateikė prieskonių, kurie padės pagerinti sveikatą, sąrašą.
Jį skelbia kilo.lt.
Kario milteliai
Kario prieskonių sudėtyje yra kurkumino, kuris priklauso priešuždegiminių medžiagų grupei.
Atlikti tyrimai rodo, kad kurkuminas slopina tam tikrų krūties vėžio ląstelių augimą, o taip pat gali apsaugoti nuo skrandžio ir storosios žarnos vėžio.
Rozmarinai
Ne paslaptis, kad kai kuriuos aliejus kaitinant per ilgai ar per aukštoje temperatūroje išsiskiria kancerogeninės medžiagos, kurios sukelia vėžinius susirgimus.
O jei įkaitintame aliejuje kepame, tarkim, mėsą, kuri marinuota su rozmarinu, kancerogeninių medžiagų susidarymo galimybė mažėja net iki 84 procentų, rodo tyrimai, atlikti Kanzaso valstijos universitete.
Raudonėliai
Viename arbatiniame šaukštelyje raudonėlio yra ne tik šeši mikrogramai vitamino K, bet ir antioksidantų. Preliminarūs tyrimai rodo, kad raudonėlis gali padėti išvengti žarnyno infekcijų.
Su maistu suvalgome gausybę mikroorganizmų, o raudonėlis gali padėti juos izoliuoti ir pašalinti iš organizmo.
Cinamonas
Tyrimai rodo, kad per dieną suvalgius pusę šaukštelio cinamono galima sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu bei sumažinti nutukimo riziką.
Imbieras
Nors imbieras yra aštrus prieskonis, jis malšina skrandžio skausmus. Be to, imbieras mažina ir raumenų skausmą, padeda juos greičiau atpalaiduoti.
Taip pat imbieras susijęs su nervinės įtampos mažinimu.
Muskato riešutas
Kaip žinia, burna yra bakterijų židinys, o muskatas turi antibakterinių savybių. Naudojant muskatą galima sumažinti mikrobų kiekį burnos ertmėje.
Be to, muskatuose gausu apsauginių priešuždegiminių junginių, kurie gali sumažinti infekcijų patekimo į organizmą riziką.
Kajeno pipirai
Šie pipirai padeda sureguliuoti termoreguliacinius procesus, o taip pat yra susiję su medžiagų apykaitos greitinimu.
Kajeno pipirus ypač mėgsta tie, kurie saugo kūno linijas, nes šie pipirai padeda deginti riebalus. Taip pat pastebėta, kad naudojant šiuos pipirus sumažėja potraukis sūriam maistui.
Kmynai
Viename valgomajame šaukšte šių aromatinių sėklų yra apie 22 procentus paros geležies normos.
Geležis, kaip žinia, padeda išlaikyti energijos lygį, gerina imuninę sistemą, taip pat neatsiejamas kokybiško kraujo elementas. O pagal atliktus tyrimus pastebėta, kad žmonėms, kurie į patiekalus deda kmynų, kur kas lengviau sukoncentruoti dėmesį bei susikaupti.
Taigi, galima drąsiai rekomenduoti naudoti prieskonius gaminant maistą. Taip maistas ne tik mažiau atsibos, bet ir bus dar vertingesnis.
prieskoniaiMitybakmynai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.