Jūs turbūt jau spėjote pamėgti šiuos gardžius vaisius, ir ne be reikalo. Sužinoję apie persimonų ypatybes ir naudą, jų užsinorėsite dar labiau.
Parudavęs, bet nesugedęs
Persimonai kilę iš Kinijos, ten vadinami Rytų obuoliais. Iš Kinijos jie pateko į Japoniją ir tapo svarbia japonų virtuvės dalimi, o vėliau pasklido po visą pasaulį.
Nors persimonas dar vadinamas Dievų maistu ar vaisiumi, jis net nėra vaisius.
Tai didžiulė, apvali ir sultinga uoga, su švelnia, priklausomai nuo prinokimo, besikeičiančios spalvos (nuo geltonos iki sodriai oranžinės) plona odele. Tačiau patogumo dėlei šiame tekste persimoną ir toliau vadinsime vaisiu.
Visiškai prinokusio persimono minkštimas yra švelnus, kreminis, beveik želatininis.
Prinokęs persimonas yra labai saldus, medaus skonio. Kai kurios minkštimo dalys gali paruduoti, tačiau tai nereiškia, kad jis sugedo. Rudumą suteikia cukrus, esantis vaisiuje.
Dėl aitrumo kalti taninai
Yra dvi pagrindinės persimonų rūšys – vieni prieš suminkštėdami būna sukaupę daug taninų. Dėl to jų tiesiog neįmanoma valgyti, atsikandus sutraukia gleivinę. Kitos rūšies persimonai greičiau praranda taninus, tad vaisius pasidaro valgomas net ir neprinokęs.
Vaisiaus forma gali būti įvairi: apskritimo, gilės, plokščių ar net beveik keturkampė. Spalva skiriasi nuo šviesiai geltonai oranžinės iki tamsiai oranžinės, pereinančios į raudonumą.
Priklausomai nuo rūšies persimonai gali būti ir skirtingų matmenų: nuo mažo apelsino iki didelio greipfruto dydžio.
Iš persimonų sultys dažniausiai nespaudžiamos, jie valgomi sveiki, panašiai kaip mangai, arba sutrinami kokteiliams. Juose gausu ląstelienos, jie skanūs ir maistingi.
Kada persimonai prinokę?
Persimonai būna prinokę, kai juos galima nesunkiai spustelėti.
Jeigu vaisius kietas, vadinasi, jis dar neprinokęs. Tokių nevalgykite, nebent tiksliai žinote, kad jie ne iš sprangiųjų rūšies, įspėja interneto puslapis „Juicing For Health“.
Visiškai prinokę persimonai yra minkšti spustelėjus, labai saldūs, kreminės struktūros, gali būti valgomi neparuošti. Paprasčiausiai perpjaukite tokį vaisių per pusę ir minkštimą kabinkite šaukštu.
Norėdami pagreitinti nokimą, persimonus laikykite kambario temperatūroje. Laikomi šaldytuve persimonai noks labai lėtai. Ten juos galite laikyti, jeigu norite išsaugoti ilgiau.
Vitaminų šaltinis
Persimonai gali būti naudojami skanių padažų, kremų, uogienių, želė ir kokteilių ruošimui. Taip pat svarbu prisiminti, kad jie yra puikus augalinės kilmės maisto medžiagų šaltinis.
Šiuose vaisiuoe yra kriptoksantino, kuris persimonams suteikia oranžinę spalvą, katechinų, kurie yra antioksidantai iš flavonoidų šeimos, pasižymintys priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat stabdantys kraujavimą.
Sudėtinė persimonų dalis yra ir betulino rūgštis, neleidžianti formuotis augliams.
Taip pat persimonuose yra atioksidantų: beta karotino, likopeno, liuteino, zeaksantino ir kriptoksantino, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus ir apsaugo nuo oksidacijos bei vėžio.
Persimonuose gausu ir vitaminų A, B ir C, taip pat mineralų, tokių kaip kalcis, kalis, geležis, magnis, fosforas ir varis.
Pagalbininkas peršalus
Jeigu jaučiatės peršalę, suvalgykite persimonų.
Juose gausu vitamino C, kuris labai sustiprina imuninę sistemą, taip pat palengvina peršalimo ir gripo simptomus bei kitas infekcijas ir uždegimus.
Varo šlapimą
Persimonai pasižymi ir kitomis sveikatą gerinančiomis savybėmis.
Kadangi juose gausu ląstelienos ir vandens, persimonai yra puikus natūralus vaistas, padedantis užkietėjus viduriams.
Persimonai padės ir turintiems problemų su šlapimu. Dėl didelio kalcio ir kalio kiekio jie puikiai varo šlapimą.
Užtenka suvalgyti vos po vieną persimoną per dieną, kad iš organizmo pasišalintų skysčių perteklius.
Tiesą sakant, persimonai yra naudingesni nei šlapimą varantys vaistai, nes juos valgant neprarandamas kalis, kas nutinka vartojant daugelį diuretikų.
Gerina kepenų veiklą
Persimonai ypač rekomenduotini ir žmonėms, turintiems problemų su kepenimis.
Šis vaisius yra puikus antioksidantų, labai svarbių gerai kepenų veiklai ir organizmo detoksifikacijai, šaltinis.
Antioksidantai padeda neutralizuoti toksinus ir kitas pavojingas medžiagas, besikaupiančias kūne, taip pat apsaugo ir sumažina laisvųjų radikalų žalingą poveikį organizmui.
Gelbsti nuo streso
Persimonai yra lengvai virškinami, o juose esantis cukrus suteikia daug energijos. Todėl juos ypač rekomenduojama valgyti vaikams, sportuojantiems ir kita fizine veikla užsiimantiems žmonėms.
Jeigu jaučiatės pavargę ar išgyvenate stresą, neskubėkite griebtis specialių energijos ir maistinių medžiagų suteikiančių maisto papildų, verčiau suvalgykite persimonų.
Dėl didelio cukraus ir kalio kiekio persimonai gali atgaivinti kūną, suteikdami jam energijos, sumažindami streso ir nuovargio simptomus.
Persimonai naudingi ir kenčiantiems dėl per aukšto kraujospūdžio. Jie padeda kraujospūdį sumažinti ir palengvina su tuo susijusių ligų simptomus.
Įspėjimas
Vis dėlto persimonai tinka ne visiems.
Dėl didelio cukraus kiekio persimonų nerekomenduojama valgyti sergantiems diabetu, turintiems antsvorio ar nutukusiems žmonėms.
Taip pat svarbu prisiminti, kad džiovintuose persimonuose cukraus koncentracija yra dar didesnė.
Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų lapkričio 6 dieną.