Jau seniai žinoma, kad ankštinės daržovės padeda išlaikyti optimalų kūno svorį, tačiau neseniai mokslininkai įrodė, kad jos netgi padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų.
Kaip rašo „Independent“, užtenka per dieną suvalgyti tris ketvirtadalius puodelio pupelių, lęšių, avinžirnių, pupų ar žirnių, ir kilogramai ima tirpti. Maža to – kraujyje tirpsta ir vadinamojo blogojo cholesterolio kiekis.
Toronte (Kanada) atliktame tyrime dalyvavo 1000 suaugusiųjų. Jie nekeitė nei kitų savo mitybos įpročių, nei gyvenimo būdo, tačiau kasdien suvalgydavo tris ketvirtadalius puodelio ankštinių daržovių. Po šešių savaičių jie buvo netekę vidutiniškai po 400 gramų kūno svorio.
Įdomu tai, kad tokių rezultatų pasiekta visiškai neatsisakant kokių nors produktų, skirtingai nei reikalauja įvairios dietos. Tyrimo dalyviai nedėjo jokių pastangų, nevargo sporto salėje – jiems tereikėjo ankštinėmis daržovėmis pakeisti vieną valgymą per dieną.
Tyrimo vadovas Russellas de Souza teigė: „Nors jau seniai žinoma ankštinių daržovių nauda, tik 13 procentų kanadiečių jas valgo kasdien, ir dažniausiai ne visą porciją“.
Jo komandos tyrimas, paskelbtas „The American Journal of Clinical Nutrition“, atskleidė, kad ankštinės daržovės padidino sotumo jausmą, todėl sumažėjo bendras suvalgomo maisto kiekis, o žmonės nejautė jokio diskomforto – jiems neteko nei badauti, nei apriboti savęs.
R.de Souza pažymėjo, kad 90 procentų dietų yra neveiksmingos – po badavimo ir savęs ribojimo žmones ištinka valgymo priepuoliai, ir jie vėl priauga svorio.
„Valgant ankštines daržoves sotumo jausmas padidėja 31 procentu, todėl žmonės suvalgo gerokai mažiau. Nors svorio pokyčiai nebuvo dideli, mūsų atradimas rodo, kad paprasčiausiai įtraukus į mitybą ankštinių daržovių galima pamažu mesti svorį ir – kas svarbiausia – nebepriaugti jo“, – pažymėjo tyrėjas.
Kita gera naujiena – ankštinių daržovių valgymas ženkliai sumažino vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį, dėl kurio kemšasi kraujagyslės ir gali įvykti infarktas arba insultas.
Mokslininkas teigė, kad naudingos bet kokios ankštinės daržovės – net ir konservuotos.