Aštuonmetes dukteris Eglę ir Ievą auginanti moteris džiaugiasi, kad imtis didelių gudrybių, kaip priversti mergaites valgyti daugiau sveikų produktų, jai nereikia. Mergaitės pačios vis dažniau prašo daržovių patiekalų, noriai kremta vaisius, riešutus.
„Pagrindinė gudrybė – užkrėsti savo pavyzdžiu. Galbūt iš pradžių sunku ir tėvams, ir vaikams, bet po kurio laiko pavyksta. Jeigu namie yra tik sveiki produktai, kitos išeities nėra – tik valgyti sveikai“, – juokiasi E.Žiūkaitė.
Dukterims skiepydama sveikos mitybos principus Eglė išbandė ir žaidimų, ir įkalbinėjimo taktikas. Tačiau niekas taip gerai nesuveikė, kaip jos pačios rodomas pavyzdys. Buvęs modelis, o dabar mados renginių režisierė pirmenybę teikia šviežioms daržovėms, vaisiams, riešutams.
Vasarą ant moters stalo gausu pomidorų ir agurkų iš mamos daržo. Dabar dvynės skanauja slyvas, kriaušes, obuolius, avietes. Žiemos metu E.Žiūkaitės namai kvepia apelsinais. Tačiau bene dažniausiai ištisus metus ant stalo puikuojasi avokadai.
Moteris džiaugiasi, kad dukterys mėgsta daržoves ir vaisius, todėl įtikinėti jų, kad šiuos produktus valgyti yra sveika, jai nereikia. Mergaitės netgi eina į mokyklą, kurios valgykloje pietums teikiamas tik kokybiškas ir sveikas maistas. Tačiau namuose E.Žiūkaitė dukterims ruošia ir mėsiškus valgius, žuvies patiekalus.
Veikliai ir užimtai moteriai patinka sukinėtis virtuvėje ir šeimai gaminti gardžius sveikus valgius. Eglė pripažįsta, kad jų vienas pagrindinių šeimos principų – visada pasitarti, kokius patiekalus gaminti.
„Aš tikiu, kad mes visi intuityviai jaučiame, kokių maisto medžiagų mums reikia. Deja, ne visada į tai įsiklausome. Mokau savo mergaites įsiklausyti į savo organizmą“, – pasakojo vilnietė.
Tiesa, Eglė juokdamasi pripažįsta, kad įtikti abiejų dvynių skoniams darosi vis sunkesnė užduotis. Viena duktė labai mėgsta pupeles ir visuomet prašo pupelių sriubos ar troškinio. Kita labiau mėgsta bulves, cukinijas. Tačiau abi dievina keptą varškės sūrį ir blynus.
Juos Eglė dukterims kepa kiekvieną šeštadienio rytą. Tai sena šeimos tradicija. Šeštadienio rytais tėčio keptus blynus vaikystėje valgydavo ir Eglė su seserimi bei broliu. Blynais šeštadieniais savo vaikus lepindavo ir Eglės senelis.
„Iš tėvų perėmiau šeimos valgymo tradicijas. Mes visada valgydavome drauge. Todėl ir aš puoselėju tradiciją pusryčius ir vakarienę valgyti kartu namie. Pusryčiai – metas, kai kartu pasitinkame naują dieną, o po pamokų ir visų būrelių sėdame prie stalo bendrai vakarienei. Manau, šeimoje susėsti kartu prie stalo ir aptarti dienos įvykius bei naujienas yra privaloma“, – įsitikinusi moteris.
Net ir būdama labai užimta E. Žiūkaitė stengiasi atrasti laiko kartkartėmis valgį gaminti drauge su dukterimis. Dvynėms šis užsiėmimas labai patinka ir jos vis dažniau prašo mamos kartu pasisukinėti prie puodų.
„Pix Studija“ vadovė įsitikinusi, kad maisto ruošimas kartu – dar vienas puikus būdas supažindinti vaikus su sveika mityba. Drauge gaminant galima pasakoti apie tai, kas naudinga ir sveika augančiam organizmui, be to, prisidėję prie valgio ruošos vaikai noriau valgo savo paruoštus sveikus patiekalus.
O ką Eglė daro, kai mergaitės prašo ne tokių sveikų užkandžių kaip daržovės ir vaisiai?
„Ne visada, bet duodu. Kino teatre valgome kukurūzų spragėsius, vasaros dienomis valgome ledus, o per šventes – tortus. Tik mūsų aplinkoje vis dažniau desertai yra sveikesni, dažnai gaminti mamos, senelio ar mano sesės. Gamindamas pats, gali rinktis, iš kokių ingredientų paruoši skanėstus.
Taip gyvename, kad mus supa ir traškučiai, ir šokoladai. Todėl išvengti jų sunku. Reikia ieškoti kompromisų. Tačiau svarbiausia, kad vaikai žinotų, ką jie valgo, todėl jiems reikia paaiškinti sveikos mitybos principus. Apie tai su dukterimis kalbame gana dažnai. Joms jau ir pačioms kyla klausimų, pastebėjimų“, – pasakojo E. Žiūkaitė.
Gardiems šeštadienio pusryčiams žinoma dvynių mama siūlo paruošti blynelius su obuoliais.
Jums reikės:
0,5 l pieno;
miltų, tiek, kad tešla butu tiršta;
žiupsnelio druskos pagal skonį;
rudojo cukraus arba medaus pagal skonį;
žiupsnelio cinamono, jei mėgstate;
5 mėgstamų obuolių.
Gaminimo eiga
Paruoškite tešlą. Nulupkite 5 obuolius, supjaustykite skiltelėmis ir įmaišykite į paruoštą tešlą. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite blynus, kol iškeps.
Nuluptas obuolių žieveles galite sudžiovinti ir vėliau išvirti kompotą ar obuolių žievelių arbatos.
Skanaus.