Vyras svėrė jau 93 kilogramus, nors pagal ūgį jam derėtų sverti apie 80 kg.
Kokią pasirinkti dietą M.Dautartas ilgai nedvejojo. Kadangi jis yra Vilniaus širdyje esančios žuvies parduotuvės ir bistro „Fish Makers“ bendrasavininkis, pasirinko laikytis silkės dietos. Jos pagrindą sudarė ypatingas olandiškas delikatesas – švelnaus skonio „Matjes“ silkė.
Laikydamasis silkės dietos vyras per mėnesį numetė maždaug ar truputį daugiau nei 7 kilogramus ir teigia, kad dabar jaučiasi žymiai geriau nei anksčiau.
Kaip atrodo silkės dieta?
Paprašytas papasakoti apie savo dietą vyras apibūdino dienos valgiaraštį.
Vėlyviems pusryčiams, apie 10-11.30 val. jis suvalgo 1-2 silkes.
Apie 14 val. per pietus valgo sriubos ir bet kokio karšto žuvies patiekalo.
O vakare apsiriboja lengva vakariene, pavyzdžiui, varškėčiais su arbata.
Norėdamas numesti svorio vyras iš savo valgiaraščio išbraukė duonos produktus, taip pat mėsą. Ją pakeitė įvairia žuvimi: rūkyta, šviežia ar termiškai apdorota.
Pagerėjo savijauta
Paklaustas, ar nenusibosta kasdien valgyti žuvį, M.Dautartas neslėpė: „Kartais pavalgęs pagalvoju, kad kitą dieną jos nebenorėsiu. Bet ateina nauja diena, ir vėl pasiilgstu to skonio“.
Laikydamasis dietos vyras netapo nervingesniu. Atvirkščiai – pagerėjo ir jo psichinė savijauta.
M.Dautartas teigė, kad dabar kur kas lengviau keliasi, yra pozityvesnis ir mažiau irzlus. Šiuos teigiamus jo pokyčius netruko pastebėti ir žmona, „Fish Makers“ bendrasavininkė Veronika Dautartienė, ir bičiuliai.
Pasidomėjus, kiek ilgai ketina laikytis silkės dietos, M.Dautartas sakė, kad stengsis taip maitintis kuo ilgiau.
Alkį malšina ypatinga silkė
Nors ir valgo mažiau, verslininkas alkio nejaučia, mat „Matjes“ silkė, kuria jis praturtino savo mitybą, yra pakankamai riebi ir soti. Vos viena tokia žuvis, nors ir mažesnė, nei įprasta lietuviams silkė, alkį numalšina ilgam.
Anot V.Dautartienės, „Matjes“ rūšies silkė, dar vadinama jaunąja mergele, yra olandų kulinarinis pasididžiavimas. Paprastai ji žvejojama gegužę, prieš neršimą. Maistui atrenkama tik tam tikro dydžio, svorio ir riebumo žuvis, kurią ypatingu būdu specialioje temperatūroje darinėja tik vyrai.
Šios rūšies silkė yra viena riebiausių ir kartu viena maistingiausių, kadangi sugaunama tada, kai turi savyje sukaupusi daugiausiai maistinių medžiagų ir vertingųjų Omega riebalinių rūgščių.
Vos pagauta sudedama į tam tikras statines, kad neprarastų naudingųjų savybių. Ji – ne marinuojama, tik neretai pateikiama su kornišonais bei nedideliais svogūnėliais, o jos skonis dažną nustebina švelnumu ir lengvumu.
„Raginame ir kitus pradėti vartoti daugiau žuvies, ypač silkės. Kiekvienam verta pabandyti sau mesti iššūkį ir bent mėnesį pasilaikyti silkės dietos“, – kvietė V.Dautartienė.
Gerina psichikos sveikatą
Taigi, ar išties silkę valgyti yra naudinga? Juk tai – gana riebi žuvis?
Gydytoja ir televizijos laidų apie sveikatą vedėja Irena Pivoriūnienė neabejoja, kad taip. Silkės reikėtų daugiau valgyti ne tik norintiems sulieknėti.
Silkė, pasak medikės, yra produktas, praturtintas daugybe maistinių medžiagų. Joje yra magnio, natrio, fosforo, kalio, kalcio, geležies, cinko, seleno, jodo, vitaminų A, D, E, B1 ir B2.
„Silkėje yra viso to, kas būtina būtent mūsų psichinei sveikatai. O juk dabar – kaip tik Psichinės sveikatos mėnuo. Ką tik buvo ir Psichinės sveikatos diena. Turbūt niekas nepaneigs, kad mūsų psichikos sveikata yra labai reikšminga, o smegenys – svarbiausias mūsų organas“, – kalbėjo I.Pivoriūnienė.
Valgome per mažai žuvies
Gydytoja teigė, kad valgydami daugiau silkės labiau apsirūpinsime vitaminu D, kurio net devyniems iš dešimties lietuvių labai trūksta.
„Aš pati maniau, kad mano organizme pakanka vitamino D. Nuėjau išdidžiai pasitikrinti ir, atlikus vitamino D tyrimą, paaiškėjo, kad jo pas mane – tik pusė normos!
O juk vitamino D trūkumas lemia depresiją, blogą nuotaiką. Jis būtinas ir imuninei sistemai, dėl kurios susilpnėjimo gali prasidėti ir onkologinės ligos.
Lietuvoje apie tokias ligas nenorime kalbėti, bet gausybė Lietuvos gyventojų serga onkologiniais susirgimais. Kasmet tokios ligos diagnozuojamos 17 tūkstančių žmonių!“, – pastebėjo I.Pivoriūnienė.
Gydytojos teigimu, lietuviams apskritai vertėtų valgyti daugiau žuvies. Tyrimais nustatyta, kad net 75 proc. lietuvių jos valgo per mažai, o tai prisideda ir prie to, kad mūsų šalies gyventojai širdies ir kraujagyslių ligomis serga dukart labiau, nei Europos vidurkis.
Taigi, net ir neturint tikslo sulieknėti verta įtraukti daugiau žuvies produktų į savo racioną ir galbūt pamėgti silkę.