Tačiau tam, kad jūsų vaikas augtų sveikas ir stiprus, pasiūlykite jiems sveikus desertus. Kai kurie jų tokie gardūs, kad atsispirti jiems negali nė patys išrankiausi mažieji gurmanai.
Siūlome išbandyti šiuos penkis, labai lengvai pagaminamus sveikus ir skanius desertus.
Vaisiai su spalvoto jogurto pusnimi
Šį linksmą ir sveiką desertą galite ruošti kartu su savo mažuoju gurmanu. Jį taip lengva pagaminti, kad prie jo ruošimo gali prisidėti net trimetis. Skanus ir naudingas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Jogurte yra daug mažiesiems taip reikalingų energiją suteikiančių baltymų ir tvirtiems kaulams reikalingo kalcio. Be to, jogurtas padeda saugantis nuo peršalimo. Šis skanėstas gali atstoti ir pusryčius.
Jums reikės:
2 puodelių mėgstamų vaisių ir uogų (obuolių, braškių, ananasų, slyvų)
150 g vanilinio jogurto, idealiausia, graikiško
1 1/2 šaukštų spalvotų „konfeti“ pabarstukų
Paruošimas:
Gerai nuplaukite vaisius ir uogas. Nusausinkite. Supjaustykite nedideliais gabalėliais ir atidėkite į šalį.
Į vidutinio dydžio dubenėlį supilkite jogurtą. Įmaišykite vieną šauktą pabarstukų. Papuoškite likusiais. Į jogurtą merkite vaisius ir mėgaukitės.
Geriausia patiekti nedelsiant.
Bananų, medaus ir riešutų kokteilis
Bet kurio amžiaus vaikai mėgsta kokteilius. Savo mažajam paruoškite itin sveiką gėrimą, kuris suteiks jam taip reikalingų naudingųjų medžiagų. Vien koks turtas slepiasi riešutuose! Jų sudėtyje yra daug kaulus ir nervų sistemą stiprinančio magnio, taip pat cinko, kuris padeda vaikams augti. Be to, riešutai – puikus vitamino E šaltinis, padedantis stiprinti organizmo imunitetą.
Jums reikės:
1 nulupto ir supjaustyto banano
250 ml sojos ar riešutų pieno
1 arbatinio šaukštelio medaus
Žiupsnelio malto muškato
1 šaukšto smulkintų lazdynų riešutų
Paruošimas:
Bananą sutrinkite su pienu, medumi ir trupučiu muškato. Gautą gėrimą supilkite į dvi stiklines. Ant viršaus užberkite smulkintų ir šiek tiek pakepintų lazdyno riešutų. Nepamirškite spalvotų linksmų šiaudelių!
Saldus burokėlių pyragas
Puikus būdas pasiekti, kad vaikas valgytų daugiau daržovių – įmaišyti juos į skanius kepinius. Išbandykite šį saldų burokėlių pyragą! Mažylis nė neįtars, kad jam kepti panaudojote raudonskruostį buroką. Šis saldus burokėlių pyragas pateisins jūsų lūkesčius – jūsų atžala jį valgys pasigardžiuodama.
Jums reikės:
200 g šviežių burokėlių
250 g miltų
3 kiaušinių
180 ml graikinių riešutų aliejaus
220 g rudojo cukraus
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 arbatinio šaukštelio cinamono
50 g džiovintų spanguolių
50 g graikinių riešutų
1 citrinos
Cukraus pudros (nebūtina)
Paruošimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Trynius išsukite su cukrumi ir aliejumi. Į kiaušinių masę, sudėkite tarkuotus burokėlius. Į tą patį dubenį įspauskite pusės citrinos sultis, suberkite spanguoles ir riešutus. Po to berkite su kepimo milteliais ir cinamonu sumaišytus miltus ir viską gerai išmaišykite.
Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
Pyragą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.
Skanaukite atvėsintą su citrinos sulčių ir cukraus pudros glajumi.
Kepti obuoliai su varškės kremu
Saldūs ir karšti, kepti obuoliai – tobulas desertas ilgėjančiais rudens vakarais. Obuoliuose daug įvairių vitaminų ir organizmui naudingų medžiagų. Sakoma, kad vienas obuolys per dieną, gali apsaugoti nuo apsilankymo pas gydytoją. Tad jei norite, kad jūsų mažylis atvėsus orams nesirgtų, palepinkite jį gardžiu keptų obuolių desertu.
Jums reikės:
4 obuolių
110 g liesos varškės
2 valgomųjų šaukštų medaus
Kelių saujų smulkintų migdolų
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1 arbatinio šaukštelio citrinos žievelės
Paruošimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Gerai nuplaukite obuolius. Nupjaukite viršūnėles, esančias prie kotelio ir išskobkite dalį minkštimo su sėklomis.
Iš likusių ingredientų paruoškite įdarą: į dubenėlį sudėkite varškę, medų, įtarkuokite citrinos žievelę ir pabarstę vaniliniu cukrumi bei cinamono milteliais gerai ištrinkite iki vientisos masės.
Išskobtus obuolius pripildykite ką tik paruošto varškės kremo ir prieš dėdami kepti jų šonus subadykite šakute, kad orkaitėje obuoliai nesusprogtų.
Kepkite orkaitėje apie 20–25 minutes, kol obuoliai suminkštės, o varškės kremas švelniai apskrus.
Dar karštus obuolius apliekite skystu medumi ir patiekite su saujele smulkintų migdolų.
Pieniniai aviečių ledai
Niekas neprilygs naminiams ledams – gaiviai rūgštiems, maloniai šaltiems ir sveikesniems. Viskas ko reikės, tai tik keli ingredientai, penkiolika minučių ir šiek tiek kantrybės, kol ledai stings šaldytuve. Kad ledai būtų dar skanesni, į jų gamybą įtraukite ir savo vaiką. Nenustebkite, jei po to šie ledai taps jo mėgstamiausi.
Jums reikės:
450 g šviežių ar šaldytų aviečių
200 g cukraus
1 citrinos
500 ml riebesnio pieno
1 mėtų šakelės
Paruošimas:
Avietes ištrinkite su cukrumi, supilkite pieną ir viską gerai išplakite. Gautą masę perkoškite, kad neliktų sėklyčių.
Įspauskite citrinos sulčių, dar kartą išplakite ir supylę į šaldymui skirtą indą palikite kelioms valandoms šaldiklyje.
Patiekite su šviežiomis uogomis ir mėtos šakele.
Daugiau gardžių desertų receptų ir mažiems, ir dideliems galite rasti: https://www.iki.lt/maisto-kultura/receptai