„Sureguliuota mityba yra labai svarbi bet kokių problemų dėl sveikatos turintiems žmonėms. Tačiau sveikai maitintis rekomenduojama nuolat, nes tai vienas iš geriausių būdų užkirsti kelią kai kurioms ligoms.
Jeigu pavyzdžiui, norite sustiprinti širdies veiklą, tuomet reiktų į kasdienį racioną įtraukti kuo daugiau maisto produktų, turinčių kalcio, magnio, kalio, taip pat A, E, C ir B grupės vitaminų ir Omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių“, – pataria gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė.
Dietologė išskyrė 5 maisto produktus, kuriuos patartina įtraukti į kasdienį racioną, jei norite pagerinti širdies veiklą.
Ruginė duona
Šiandien duonos pasirinkimas parduotuvėse didžiulis, tačiau savo širdimi susirūpinusiems žmonėms gydytoja pataria apsistoti ties ruginės duonos, pagardintos įvairiomis sėklomis, lentyna.
Būtent tokia duona yra naudingiausia – ji gerina širdies veiklą, mat ruginiuose miltuose gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių ir daug lakolino rūgšties.
Duonos sudėtyje taip pat yra organizmui labai svarbių aminorūgščių – metionino ir lizino. Pastarasis dalyvauja kraujodaros procesuose.
Lašiša
Norintiems turėti sveiką širdį žuvis turėtų būti vienas svarbiausių patiekalų. Kaip teigia E.Gavelienė, pasirinkdami lašišą tikrai nesuklysite.
Ji, kaip ir dauguma žuvies produktų, yra prisotinta baltymų ir Omega-3 riebalų rūgščių, kurios stiprina imunitetą, palaiko smegenų veiklą, geriną atmintį bei mažina riziką susirgti širdies aritmija ir ateroskleroze.
Anot gydytojos, ruošiant žuvį patartina ją kepti ant grotelių arba orkaitėje nenaudojant papildomų riebalų, taip pat galima virti vandenyje arba garuose.
Aliejus
Gydytojos dietologės teigimu, širdį sustiprinti norintys žmonės per dieną turėtų suvartoti 2-3 šaukštus augalinių riebalų – aliejaus. Tai puikus mononesočiujų ir polinesočiųjų riebalų šaltinis, kuris gali padėti sumažinti cholesterolio bei cukraus kiekį kraujyje.
Tam puikiai tinka linų sėmenų, alyvuogių, graikinių riešutų, rapsų aliejus.
Ispaninio šalavijo sėklos (chia sėklos)
Šios pastaruoju metu itin populiarios sėklos, kurias galima dėti į bet kokį patiekalą, net actekų civilizacijoje buvo žinomos kaip sveikatos šaltinis.
Šiose daug ląstelienos turinčios sėklose yra net 8 kartus daugiau Omega-3 riebalų rūgščių nei lašišoje bei 5 kartus daugiau kalcio nei piene. Jos mažina cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat infarkto riziką.
Gydytojos teigimu, racioną vertėtų praturtinti arba šiomis sėklomis, arba maltomis linų sėmenimis, arba maltomis kanapių sėklomis.
Avietės
Nors šių uogų sezonas jau pasibaigė, verta atsiminti, kad tai neeilinės uogos – jose gausu polifenolių ir antioksidantų, kurie mažina organizme padarytą žąlą bei atkuria širdies darbą.