„Gaminant sumuštinius priešpiečiams yra rizikos, kad ne visada bus užtikrintas reikiamas naudingų medžiagų kiekis vaiko organizmui. Įprasti sumuštiniai iš batono, sviesto ir sūrio ar mėsos gaminių neturėtų būti daromi priešpiečiams“, – sakė R.Bogušienė.
„Žinoma, sumuštinis nelygu sumuštiniui – jis gali būti ir naudingas sveikatai, jei duonoje bus daug skaidulinių medžiagų, mažiau pridėtinio cukraus ir druskos, su šviežiomis daržovėmis, žalumynais, ankštinių kultūrų ar avokado užtepėlėmis.
Puikus pasirinkimas – ir grūdų ar daržovių paplotėliai, praturtinti maltais riešutais, sėklomis ar kitomis vertingomis maistinėmis medžiagomis – tokie sumuštiniai tikrai bus naudingi vaikams“, – sakė mitybos ekspertė.
„Lidl Lietuva“ užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad dauguma tėvų – net 73 proc. – priešpiečiams ruošia sumuštinius.
Kiti tėvai įdeda javainių batonėlį (29 proc.) arba pieno produktų – tokių kaip varškės sūreliai, jogurtas ir varškė (28 proc.).
Tik ketvirtadalis tėvų (25 proc.) pasirūpina, jog vaikai suvalgytų vaisių ir daržovių. Toliau rikiuojasi saldainiai ar sausainiai (21 proc.), vandens buteliukas (15 proc.), sultys (13 proc.) ir žuvis arba mėsa (7 proc.).
Net 45 proc. respondentų į priešpiečių dėžutę įdeda tai, ko nori jų vaikas – pagrindinis kriterijus ruošiant priešpiečius yra vaiko noras valgyti mėgstamus produktus.
Priešpiečius mokyklinukams ruošia tik 32 proc. Lietuvos tėvų – 14 proc. tai daro kasdien, o 18 proc. – kelis kartus per savaitę.
„Ypač vaikams svarbu, kad vaikas valgytų reguliariai, nes tai – augantis organizmas, kuriam nuolat reikia energijos. Valgymas ne rečiau kaip kas tris valandas neleidžia peralkti, palaiko normalų cukraus lygį kraujyje.
Valgant reguliariai, įvairų ir subalansuotą maistą, vaiko organizmas bus nuolat energingas ir sveikas, o tai padės susikoncentruoti dienos metu, siekti geresnių rezultatų ne tik mokantis, bet jėgų užteks ir sporto užsiėmimams“, – teigė R.Bogušienė.
Siekiant gerinti situaciją šalyje per rugsėjo mėnesį visose „Lidl Lietuva“ parduotuvėse bus išdalinta 150 tūkstančių kulinarinių knygelių su sveikos mitybos principais ir subalansuotais priešpiečių receptais. Kulinarinė knygelė „Skonių aikštelė“ parengta drauge su „Virtuvės mitų griovėjais“ ir Alfu Ivanausku.