Dėmesio: ne visus mėsos gaminius tinka kepti ant ugnies

2016 m. liepos 22 d. 12:27
Dažnos iškylos gamtoje, dienos saulėtame paplūdimyje, žygiai dviračiais ar baidarėmis – malonios vasaros pramogos, kurių praleisti nesinori.
Daugiau nuotraukų (1)
Tačiau dažnai kyla klausimas, kaip tinkamai susiplanuoti dienos meniu, kokį maistą pasiimti į gamtą, kad būtų ne tik sveika, bet ir patogu valgyti?
Saugus maistas
Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistė Kristina Žalnieraitė sako, kad vasaros išvykų į gamtą metu planuojant dienos racioną visada verta galvoti ne apie tai, ką norisi valgyti, bet apie tai, ką valgyti saugu ir patogu.
„Pirmiausia, iš karto atmeskite tai, kas į iškylos krepšį ar paplūdimį tikrai netinka.
Nesirinkite greitai gendančių produktų: pieno ir jo gaminių (jogurtų, sūrelių), žuvies gaminių, kreminių pyragaičių, tortų, riebių padažų. Jei jau švenčiate gimtadienį, ypač vaikų, kaip desertą geriau rinkitės šviežius vaisius ar uogas, riešutus, o ne pusdienį saulėje pastovėjusį tortą“, – rekomendacijomis dalijosi specialistė.
Anot jos, ne veltui tam tikri produktai ar jų deriniai laikomi tiesiog iškylų klasika.
„Paprasčiausiai prisiminkite, kaip mamos ruošdavo lauknešėlius vasaros žygiams: švieži agurkai, pomidorai, vaisiai, riešutai ir patys paprasčiausi sumuštinukai su šalto rūkymo kumpiu, vytinta ar džiovinta dešra.
Net nebūtina jų pasiruošti iš anksto, tiesiog vietoj karšto rūkymo produktų rinkitės gerai apdorotą mėsą, o vietoj saldžių konditerinių užkandžių – džiovintus vaisius, riešutus ir jų mišinius, džiūvėsėlius.
Taip pat įsidėkite kuo daugiau ir kuo įvairesnių šviežių daržovių, vaisių“, – pagrindines taisykles vardijo K. Žalnieraitė.
Tinkami mitybos įpročiai
Kai jau susirinksite iškylos ar žygio krepšį, dar kartą jį įdėmiai peržiūrėkite.
Saldžius vaisvandenius pakeiskite paprasčiausiu vandeniu, saldainius ar pyragėlius – „Studentų maistu“ ar „Karališku mišiniu“.
„Jei tikrai keliaujate į gamtą, kurioje nėra tinkamų sąlygų laikyti maisto produktus, o juos dar tenka ir ilgesnį laiką transportuoti, nepamirškite, kad didėja virškinamojo trakto ligų tikimybė, kuri susidaro suvartojus senų, pasibaigusio tinkamumo vartoti termino, greitai gendančių, netinkamai laikytų maisto produktų.
Rinkitės energijos suteikiantį, bet lengvą maistą“, – sakė specialistė.
Pagrindiniai principai, anot jos, – vengti alkoholio, stengtis nepersivalgyti, nes karštą vasaros dieną sotus, riebus ar aštrus maistas labai sunkiai virškinamas.
Tai sukelia virškinamojo trakto problemas, žmogus jaučiasi apsunkęs, ima trūkti jėgų, gali pradėti skaudėti galvą.
Kaip išsirinkti geriausią mėsą?
Dar viena iškylų pagunda – šašlykai, ant grotelių ar iešmo kepama mėsa, paukštiena.
„Turbūt retas gali atsispirti ant laužo keptiems gardėsiams. Tačiau reikia žinoti, kad ne visi mėsos gaminiai yra skirti ir tinkami kepimui ant ugnies.
Reikia atidžiai skaityti etiketę ir rinktis gaminį, kuriame nėra maisto priedo žymimo E250. Taip pat labai svarbu, kad kepama mėsa, žuvis ar paukštiena būtų tikrai iškepusi“, – kepimo gamtoje principus komentavo K. Žalnieraitė
„Ir ruošdami maistą gamtoje neužmirškite pagrindinių higienos taisyklių – plaukite rankas, vaisius ir daržoves, įrankius, kuriais gaminate maistą. Laikantis šių principų nereikės jaudintis, kad sveikatos sutrikimai apkartins atostogas ar iškylą“, – reziumavo specialistė.
iškylavasaros iškylapiknikas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.